Jump to content

poziv u svojstvu građanina radi pronevjere članak kz 345?


laurast

Preporučene objave

Policija Vas zove na obavijesni razgovor u sklopu provođenja tkz. policijskih izvida - kojima se prikupljaju i analiziraju podaci o vjerojatnom kaznenom djelu odnosno o svim ostalim okolnostima važnim za eventualni kazneni postupak. Odvjetnik vam još ne treba jer još nikakav postupak nije započet.

 

Izvod iz Kaznenog zakona:

 

Pronevjera

 

Članak 345.

 

(1) Tko protupravno prisvoji novac, vrijednosne papire ili druge pokretne stvari koje su mu povjerene u službi ili uopće na radu,

 

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

 

(2) Ako je vrijednost pronevjerene stvari mala ili se radi o maloj svoti novca ili maloj vrijednosti vrijednosnog papira, a počinitelj je postupao s ciljem prisvajanja takve vrijednosti,

 

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

 

(3) Ako je pronevjerena velika svota novca, ili vrijednosni papiri velike vrijednosti ili je pronevjerena stvar velike vrijednosti, a počinitelj je postupao s ciljem prisvajanja takve vrijednosti,

 

kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zasada policija nema dovoljno dokaza,zato me i zovu u svojstvu građanina a ne osumnjičenika! ali u slučaju da dođe do suda zanima me jeli mi to olakotna okolnost jer mi je prošlost čista,nemam nikakvih prijava,dosjea... a imam jedno malo djete i bebu od par mjeseci! iako mi otkaz negine,jer me još vode kao zaposlenu,samo što sam na porodiljnom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da se možete braniti šutnjom, u skladu s načelom da nitko nije dužan surađivati na vlastitoj osudi. To načelo ide do tih granica da čak niste dužni iskazivati istinito (za razliku od npr. svjedoka), jer Zakon ne propisuje pravne posljedice za okrivljenikove laži (opet za razliku od npr. svjedoka ili vještaka). S druge strane, sud ne bi smio iz tog "pasivnog prava obrane" izvoditi nikakve zaključke o krivnji (pa bi vas u nedostatku drugih dokaza morao osloboditi optužbi).

 

Ako dođe do pokretanja kaznenog postupka, a sud želite izbjeći i s obzirom da se radi o lakšem kaznenom djelu, novi Zakon o kaznenom postupku nudi niz nagodbi koje možete sklopiti s državnim odvjetnikom i time izbjeći sudski postupak (npr. izdavanje kaznenog naloga - izricanje uvjetne osude itd.). Ali o tom, potom. Pri izricanju sankcije olakotne okolnosti mogu biti da prije niste kažnjavani, da izražavate kajanje, teški uvjeti života i briga za malu bebu itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija