Jump to content

Ovrha i dražba


Hajduk1911

Preporučene objave

Molim Vas da mi netko da savjet i odgovor na moje pravno pitanje. Naime prije 7 godina sam počeo parnični postupak za utvđenje vlasničkih omjera na nekretnini na koju sam bio upućen nakon Vanparničnog postupka i nemogučnosti dogovra.Neću vam ni govoriti koliko je trebalo da proces počme međutim kad je krenuo bio je kratak jer protustranka nije uspjela s ničim dokazat da ima veči vlasnički dio nego što ga je imao upisanog u vlasničkom listu prije procesa dok sam ja imao sve papire i opruke koje potvrđuju moj dio. Prvostupanjska presuda je potvrđivala vlasničke omjere 5/6 nekretnine u moju korist i 1/6 u korist protustranke.On se na to žalio i županiski sud je potvrdio presudu. Pošto protustranka živi u djelu predmetne nekretnine pokrenuo sam proces diobe. Međutim on ne pristaje na nikakve diobe i ne priznaje vlasničke omjere pokušao je dobiti reviziju postupka što mu je odbijeno. Sudski građevinski vještak je napravio vještačenje u kojem bi bilo mogoća fizička dioba u vlasničkim omjerima međutim kao etažno vlasništvo. Međutim protustranka ne pristaje na nikakve dogovore i uporno tvrdi da je njegov udio nekoliko puta veći i ne pristaje na ništa nego se samo žali i odugovlači s postupkom. Pošto za određivanje etažnog vlašništva je potreban dogovor obiju strana ( što je u ovom slučaju nemoguče ) a nekretnina je premala za diobu da dobije poseban katastarski broj sud je dosudio civilnu diobu. Nakon povlačenja po sudovima i raznih smicalica kojima je jedini cilj odugovlačenje postupka uskoro bi se trebala održati dražba gdje bi se ja kao ovrhovoditelj pojavio kao kupac nekretnine i kupio spornni dio. Moje pitanje je sljedeče dali ću imati problema kako protustranku izbaciti iz stana pošto on živi u jednom djelu nekretnine. Iako zakon kaže da je sud dužan stan osloboditi od stvari i osoba i moj odvejetnik kaže da ako nakon roka ne izađe da će ga iseliti policija ja sam malo skeptičan.Pošto je moje iskustvo sa pravosuđem loše i uvjek više štiti nepoštene nego poštene Ja vas molim za savjet. Dakle nakon što ja platim njegov dio i postanem jedini vlasnik nekretnine i on dobije novce a nebude htio izaći iz nekretnine .Što da radim? Kako ga izbaciti? Koje su njegove zakonske mogučnosti da odugovlači proces i koliko to sve skupa može trajati. Molim Vas da odgovori netko ko pozna problematiku ili je bio u istoj ili sličnoj situaciji.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Nakon što postanete vlasnik 1/1 cijele nekretnine, a Vaša protustranka ne želi izaći, pokrenite postupak ovrhe radi iseljenja iz nekretnine. To je ovrha koju provodi općinski sud i traje oko 8 mjeseci. Naravno da se on može žaliti i predlagati odgodu ovrhe, ali pored svih javnih isprava koje imate u svojim rukama, njegove su žalbe neosnovane. Bitno je da prije ovrhe mu ostavite dovoljno vremena da se dobrovoljno i dostojanstveno iseli iz predmetne nekretnine, te da ga upozorite da ćete nekon proteka toga roka zatražiti iseljenje putem suda. Sud određuje ovrhu najčešće nakon više mjeseci (obično 3 ili 4) tako da i sam sud daje ovršeniku priliku da se sam dobdovoljno i dostojanstveno iseli iz predmetne nekretnine. No kada zaključkom zakazani dan i dođe - priče nema!! Mora van!! Tu ćete biti obvezni osigurati bravara radi promjene brave na vratima, osobe radi iznošenje njegovih stvari ako ih sam nije iznio, osigurati prostor u kojem će se te stvari skladištiti, kao i prijevoz istih do tog mjesta. Također i svjedoke, policiju i gomilu strpljenja!!! Toga dana ne nasijedjete na nikakve priče ovršenika - da je bolestan, da ne može, da pada kiša, ili slično.... to nesmije proći!!! I po kiši se živi!! Imao je dovoljno vremena da dostojanstvebo izađe iz nekretnine, to nije iskoristio, odluka suda se mora poštovati!!! Prethodno svakako pričajte sa sudskim ovršiteljem koji će provoditi iseljenje i pokušajte ga "nabrijati" da se ovrha mora održati!! Vaš odvjetnik isto u tom smislu mora nastupati. Imam nešto iseljenja iza sebe... uspješnih i neuspješnih... no ne može mi se više dogoditi da iseljenje zakazano za određeni dan bude odgođeno. To su prošla vremena!! Naravno da par dana nakon toga završim u novinama kako sam okrutan i svašta... no to ne drži vodu... nikoga za to nije briga, a nekrentina je slobodna, što je najbitnije! Pokušajte!

Pitajte ako nešto od ovoga nije jasno.

Nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

Lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija