Jump to content

alimentacija


patrikv

Preporučene objave

plaćam alimentaciju 30% od plaće, zakonski razveden sam od 2005, međutim dijete je rođeno 1997 god, nedugo nakon toga smo se rastali ali ne zakonski,ali pošto ona nije radila dogovorili smo se da plaćam 30% od plaće što sam i činio, 2005 smo se i zakonski razveli sporazumno te sam i nakon tog nastavio plaćati 30% ali zbog samo njoj znanih razloga tužila me da ne plaćam redovno,pa mi se sad odbija preko trajnog računa, međutim stanje se izmjenilo, ona već nekoliko godina radi kao šefica jedne njemačke firme i ima daleko veću plaću nego ja, ja i dalje plaćam istu cifru, mada sam u međuvremenu digao kredit, te jedva izdržavam kraj s krajem tako da i režije jedva plaćam alimentacija je oko 1200 kn. ja sada naplaćujem kad mi se oduzme kredit(1000kn) i alimentacija(1200) ostaje 2000 kn, interesira me da li ja mogu tražiti smanjenje alimentacije, hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi možete zatražiti smanjenje alimentacije, ali je vrlo mala vjerojatnost da ćete u tome i uspjeti.

Sud će vam vrlo jednostavno odgovoriti da plaćanje alimentacije ima prednost pred kreditima, dakle vi ste mogli opteretiti plaću sa još tri kredita, ali plaćanje alimentacije ima prednost i sud nije dužan utvrđivati financijsku sposobnost roditelja kojem je dijete povjereno na zajednički život. Ono što je interesantno kod ovoga jest da ovo znaju često vrlo selektivno provoditi.

Od 01.01.2008. stupio je na snagu izmijenjeni članak 233. ObZ-a koji otprilike kaže da skrb koju pruža roditelj kojem je dijete povjereno na zajednički život, vrijednosno je izjednačeno sa uzdržavanjem koje plaća roditelj koji ne živi sa djetetom, a to je u pravilu otac.

I ono što je još bitno sudovi u Hrvatskoj, zavisno od grada do grada, drugačije tumače ovu zakonsku odredbu.

Dakle, po meni, ono što bi vam se moglo desiti, ako ste na sudu u Zagrebu da vam još povećaju alimentaciju.

Sudac će temeljem članka 231. obZ-a utvrditi ukupne potrebe djeteta i onda na temelju članka 233. kompletno uzdržavanje prebaciti na vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija