Jump to content

Ugovor o djelu


prda

Preporučene objave

možeš, samo, nemoj se prevariti - rad preko ugovora o djelu može biti samo nekakav rad koji odradiš i gotovo, tj., na taj način ne možeš raditi poput "normalno" zaposlenih ljudi koji idu svakodnevno na posao - to je onda ugovor o radu. Preko ugovora o djelu možeš recimo, nekome primjerice, obojati fasadu i nakon završenog posla dobiti naknadu, ili nešto u tom stilu, kužiš? :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne bih se uopće složio - da je tome tako kako navodi lowrider ne bi onda u Zak o držav službenicima stajao čl. 62. koji predviđa obavljanje pojedinih poslova državne službe temeljem ugovora o djelu. povremenost ulaska u državnu službu predviđena je i čl. 61. istog zakona. dakle, mogućnosti postoje i koliko znam koriste se!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se s Lowriderom. Ugovor o djelu ne smije imati obilježja ugovora o radu, niti se na bilo koji način primijenjuje Zakon o radu na odnos nastao tim ugovorom. Reguliran je u Zakonu o obveznim odnosima. Radi se o obveznopravnom odnosu i nema zapreke da se sklopi za rad za koji se on može sklopiti u skladu sa definicijom iz članka

590. Zakona o obveznim odnosima (Ugovorom o djelu izvođač se obvezuje obaviti određeni posao, kao što je izrada ili popravak neke stvari, izvršenje kakva fizičkog ili umnog rada i sl., a naručitelj se obvezuje platiti mu za to naknadu.)

 

Mislim da je za naručitelja/poslodavca to čak povoljije ako je izvođač u mirovini što se tiče plaćanja poreza.

 

Što se tiče državnih službenika oni čak kao takvi imaju ograničenja prilikom obavljanja posla, pa i sklapanja ugovora o djelu, pa temeljem Zakona o državnim službenicima moraju tražiti odobrenje osim u iznimnim slučajevima(a ne da samo oni mogu sklopiti ugovor o djelu)

 

A članak 62. Zakona o drž. služb. predstavlja ograničenje što se tiče sklapanja ugovora o djelu u državnoj službi kako ona ne bi zapošljavala (na štetu državnog proračuna) ljude preko ugovora o djelu za poslove koje bi trebali/mogu raditi državni službenici. Dakle za poslove koji obavljaju državni službenici ne može se sklapati ugovor o djelu. Kod toga nema privremenog ulaska u državnu službu, to je obveznopravan odnos (niti radni niti službenički) Kod članka 61 doduše ima, ali njime se ne regulira rad temeljem ugovora o djelu nego rad na određeno vrijeme u državnoj službi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o službeničkom odnosu na određeno vrijeme. Tijelo državne uprave može zaposliti na taj način samo ako su ostvareni uvjeti koji se predviđaju u tom članku, te je dužno kao i u drugim slučajevima objaviti natječaj za to radno mjesto, osim uz iznimku koju taj članak predviđa.

 

Osoba zaposlena na taj način ima sva prava i obveze iz Zakona o državnim službenicima i kolektivnog ugovora za državne službenike, te supsidijarno i Zakona o radu (ako nešto niej regulirano ovim dvama aktima) te za vrijeme rada na takav način teče staž - za razliku rada temeljem ugovora o djelu u kojem slučaju nema ta prava.

 

Osoba zaposlena na određeno vrijeme u državnoj službi ne može postati zaposlena na neodređeno bez natječaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija