Jump to content

ime djeteta / molim pomoc


navodni_otac

Preporučene objave

bili smo u vezi, više nismo. ona ima brak iza sebe. rodila je dijete i odredila mu ime i prezime.

htio sam da dijete nosi moje prezime, nije pristala. ponudio sam da nosi i njeno i moje, nije

pristala. od centra za soc. skrb mi dolazi poziv da priznam dijete. sad vidim da mu je dala

svoje i prezime bivšeg muža.

jasno, to ne dolazi u obzir - na to ne pristajem.

 

pitanje:

kako mogu tražiti i dobiti dna test koji će potvrditi ili isključiti moje očinstvo?

ako je dijete moje, kako mogu postići da uz njeno nosi i moje prezime ili samo moje?

ako dijete nije moje, koja pravna sredstva imam na raspolaganju?

 

nezaposlen sam i ne mogu financirati testiranja ni troškove sudova, odvjetnika i sl.

 

molim Vas za savjet i pravnu pomoć čim prije, jer je poziv na priznanje određen za sredinu idućeg tjedna.

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dijete je vj.rođeno u roku od 300 dana od pravomocne presude prestanka majcinog braka pa se zbog toga ocem djeteta automatski smatra majcin (bivsi) suprug i tako je vj. dijete i dobilo i njegovo prezime.

Ako to nije slucaj, a niste naveli koliko je vremena proslo od rastave braka do rođenja djeteta, onda je mozda stvar u tome da majka djeteta nosi dva prezimena, ono bivseg muza i svoje, pa je djetetu dala ta oba prezimena.

Ako je rijec o prvom gore navedenom slucaju, onda pravo na tuzbu za osporavanje ocinstva ima bivsi muz majke, majka ili dijete(preko skrbnika) ... dakle, ako se majka vec slozila s cinjenicom da je bivsi muz upisan kao otac djeteta, onda bi tuzbu trebao podnijeti on jer mu vj.nije u interesu placati alimentaciju za dijete kojem nije otac. Ali to sve stoji ako je rijec o prvom slucaju.

No, ocito se radi o tome da je ona Vas navela kao oca, posto ste dobili poziv od centra za priznanje ... a djetetovo prezime je samo produkt gore navedene zakonske procedure. Ako Vi sada priznate dijete, morat cete se vj. odmah pred centrom dogovoriti s majkom hoce li dijete nositi i njeno i Vase prezime ili samo Vase itd. Ako nece postojati dogovor onda ce centar sam odluciti uzevsi u obzri najbolji interes djeteta.

Smatra se da ako majka nekog navede kao oca da on to uistinu i je i on to priznaje pred maticarem ili czss...ako kasnije sazna za cinjenicu da on nije otac djeteta ima rok od 6 mj. od saznanja da pokrene postupak za osporavanje ocinstva...a objektivni rok je do 7 godine djeteta.

Dakle, Zakon stiti prvenstveno dijete.

Za Vas slucaj je najbolje da svoju sumnju o ocinstvu podijelite sa djelatnicima centra, jer: pravo na tuzbu za utvrđivanje ocinstva pripada: djetetu, majci, muskarcu koji je priznao ocinstvo ali nije dobio pristanak majke i czss - u

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala.

nisam bio precizan do kraja, pardon. od prestanka braka je prošlo 2 godine prije začeća. nije se potrudila vratiti samo svoje prezime, nego uz njega i dalje nosi prezime od bivšeg muža. i sad kad je roidla, dijete ima njeno i njegovo prezime. a od mene traži priznanje. ...van pameti.

 

mene zanima mogu li svoje priznanje uvjetovati dna testiranjem i svojim prezimenom uz njezino. što je sa troškovima testiranja i koliki su? gdje se po najpovoljnijoj cijeni mogu dobiti pouzani rezultati? što je sa troškovima eventualne parnice za utvrđivanje - ako npr tužim ja nju ili ona mene?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija