Jump to content

Izdavanje i storniranje računa


fiorano

Preporučene objave

Poštovani.

 

Dana 13.04.2011. uplatio sam avans određenoj tvrtki (nazovimo ju X) da mi izradi web stranicu. Avans 30% od ukupne cijene uplatio sam kao fizička osoba, sa svog tekućeg računa na poslovni račun tvrtke X, koja mi je za uplaćeni iznos ispostavila račun. Tada još nisam imao otvorenu vlastitu tvrtku. Vlastitu tvrtku otvorio sam krajem 8. mjeseca.

 

Izrada stranice završena je početkom 10. mjeseca. Dana 04.10.2011. uplatio sam preostali iznos (70%), također kao fizička osoba sa svog tekućeg računa jer se radi o iznosima koji premašuju temeljni kapital od 20.000 kn. Dogovoreno je da ćemo cesijom riješiti pitanje ispostave računa na ime moje tvrtke.

 

Sada mi tvrtka X radi probleme oko ispostave cjelokupnog računa (30% + 70%), a zbog onog računa iz 4. mjeseca. Jer tada su mi izdali račun na fizičku osobu, a moja tvrtka nije tada postojala. Oni sada ne znaju kako stornirati taj račun jer je već proknjižen i na njega je plaćen PDV. Izgleda da su taj račun prikazali kao redovan račun, a nisu smjeli jer je to predračun. Račun se, prema Zakonu, izdaje nakon izvršene usluge. A u 4. mjesecu usluga se nije ni počela izvršavati.

 

Meni je ovo suludo. Smatram da oni bez ikakvih problema mogu stornirati taj račun iz 4. mjeseca. Štoviše, smatram da bi mi trebali izdati račun i za ovu uplatu od preostalih 70%, a onda oba računa stornirati i na temelju cesije izdati mi račun u cjelokupnom iznosu na ime tvrtke.

 

Moj knjigovođa kaže jedno, njihov knjigovođa drugo, treći knjigovođa treće,... Ubija me sve to jer sam kao prodavač automobila svakodnevno radio takve stvari kada je kupac uplaćivao 10% za narudžbu automobila pa onda ostatak nakon 3-4 mjeseca kada je automobil proizveden i dovezen u Hrvatsku pa su se izdavali računi, storno raćuna,...

 

Molim odgovor stručnjaka.

 

 

Lijep pozdrav i s poštovanjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija