Jump to content

Pravo građenja i upis nekretinine


valium2002

Preporučene objave

Namjeravam kupiti stan koji po svemu sudeći ima uredne papire - vidio sam zemljišno-knjižni izvadak gdje je upisan vlasnik koji mi prodaje stan, nema tereta na nekretnini, uredna je uporabna dozvola, ali ima jedan problem. Pošto je zgrada sagrađena uz pribavljeno pravo građenja nije učinjen prijenos vlasništva zemljišta s originalnog vlasnika. Problem nastaje pošto određene banke ne žele izdati kredit s obzirom na taj problem sa zemljištem (iako je zemljišno knjižni izvadak uredan i nema tereta na nekretnini).

Zanima koliko je to ustvari problem, odnosno ako kupim stan, a nije riješeno vlasništvo zemljišta, može li mi to predstavljati problem kod uknjižbe vlasništva i eventualne daljnje prodaje stana?

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Suština prava građenja i jeste u tome da se na nekretnini koja je u nečijem vlasništvu osnuje pravo građenja u korist neke druge osobe i tada se radi dvostruki upis.

Na nekretnini - zemljištu se pravo građenja upisuje kao teret, a istodobno se formira novi zk uložak gdje pravo građenja fingira nekretninu. Odnosno uzima se kao da je pravo građenja nekretnina. Građevina sagrađena na njoj je vezana za to pravo građenja.

Samo tu trebate biti oprezni, jer ovisno o tome kakav je ugovor o zasnivanju prava građenja, po isteku istog, građevina na pravu građenja u pravilu pripadaju vlasniku, stvarne, fizičke nekretnine ...

 

Znam da to ovdje ne volite čuti, ali prije finalizacije, svakako angažirajte profesionalca, koji će vam detaljno proučiti papire i savjetovati Vam što je najbolje za Vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija