Jump to content

Moguća krivnja vlasnika kafića sa besplatnim internetom


Davor07

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Molim za stručni pravni komentar i dodatna objašnjena. Radi se o bežičnom pristupu internetu (HOTSPOT) koje često imaju kafići i restorani. Dođeš u kafić i možeš se spojiti sa laptopom ili mobitelom preko njihove bežične mreže na internet. Kafić posebno ne naplaćuje pristup internetu.

 

Ono što mene zanima je, ako neki od klijenata kafića, koji je spojen na intenret napravi nešto nelegalno i protuzakonito kakva je odgovornost vlasnika tog kafića, tj. osobe koja je vlasnik telefonske linije preko koje se pristupa internetu. Vlasnik je stavio pristupnu šifru za pristup bežičnoj mreži, a tu šifru zna svaki kupac u kafića jer piše na računu. Službeno se ne može spojiti bilo tko, nego samo korisnik kafića, a to zapravo može biti bilo tko, tj. ne zna se tko se sve spaja i koristi internet.

 

U slučaju protuzakonitog događaja na internetu, ima li vlasnik kafića ikakav razlog za brigu, tj. može li se njega za nešto teretiti? Npr:

Trebao je spriječiti?

Trebao je znati tko što radi na internetu?

Trebao je imati dodatan sigurnosni sustav koji bi onemogućio takve aktivnosti?

Nije uopće trebao imati internet za goste?

Ili nešto drugo…

 

Molim stručan komentar tj. ima li neki konkretan zakon koji bi vlasniku išao u korist i koji bi ga u potpunosti "obranio" od bilo kakve krivnje ili sumnje na njegovu krivnju?

 

Hvala puno!

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Određene stvari nije zabranjeno skidati nego posjedovati.

 

Jednako tako je sa slanjem.

 

Internetska veza je samo kanal kojim se nešto može napraviti, neka vrsta ceste te se ne može tužiti vlasnika ceste što je razbojnik njome vozio.

 

Cesta može biti određen trag k počinitelju, kao i internetska veza.

 

Ugostiteljski objekt je javno mjesto kojem može pristupiti svatko i koristiti se uslugama i pogodnostima, tako da možete biti bez brige.

 

Osobno ja sam iznajmljivač stana u kojem je internetska veza na moje ime, imam ugovor o najmu i zna se tko je fizički spojen na žicu, svjestan sam da se bežično može svatko spojiti rušenjem koda routera kada može svašta primati ili slati, ali me to ni malo ne brine budući da se u uređajima u mom posjedu ne nalaze nikakvi zabranjeni sadržaji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono što je dobro je to, da možete zabraniti i u potpunosti blokirati pristup određenim stranicama koje držite neprimjerenim, opasnim, kažnjivim ili neprikladnim....

Stranice su popisane prema sadržaju (pornografija, filmovi, glazba, alkohol, seks, društvene mreže ...)

 

Korisnicima se pokazuje ili poruka da je stranica blokirana ili da se nije moguće spojiti na navedenu stranicu i da pokušaju ponovo i tako do u nedogled (ovisno kako stavite)

 

Ako ne znate sami, kontaktirajte nekog informatičara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Trebao je znati tko što radi na internetu?

================================================

A kako? zar je trebao stajati nekome iza leđa i citati? ili zar je trebao naknadno citati ?

Duzni ste onemoguciti pristup protuzakonitim stranicama.

 

A pojam besplatni internet nije tocan jer kafici daju samo besplatni pristup internetu -razlika je u davanju cjelokupne opreme kao sto npr daje MacDonalds u nekim gradovima-daje cjelokupnu opremu sa pristupom od ovoga gdje kafic daje samo pristup a ostali trebaju doci sa svojim laptopom i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija