Jump to content

udruga - prodaja vlastitih proizvoda


rutvica

Preporučene objave

Lijepi pozdrav,

 

članica sam udruge i jedan od naših projekata je imanje na kojem održavamo razna događanja edukacijskog karaktera i njime prolazi mnogo posjetitelja. U sklopu imanja razvijamo i vrt od čijih bismo plodova voljeli proizvoditi suvenire koje bi ponudili posjetiteljima, npr. suho bilje, ulja, sapune, meleme... U statutu udruge stoji kako smijemo prodavati vlastite proizvode - je li to dovoljno? Nigdje nisam našla pravilnik o suvenirima niti kako ih registrirati. Možemo li ih naprosto početi prodavati uz izdavanje računa ili moramo prvo proći neku papirologiju? Cijenim i svako slično iskustvo ili uputu kome da se dalje obratim s tim pitanjem.

 

Hvala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle ako sam dobro shvatila, (čitajući neke pravilnike nađene na web-u), mi bi mogli izravno prodavati samo povrće, voće, bilje, med i sl. (neobrađene proizvode) ali ako želimo prodavati džemove, ulja, ajvare, meleme, sapune i sl., moramo ih prijaviti na ministarstvo zdravstva i negdje testirati svaki proizvod zasebno. ako sam dobro shvatila, ta su testiranja skupa u situaciji poput naše gdje računamo na prodaju tipa maksimalno 40 džemova, 30 sapuna, par kila voća, 20 melema i sl. takav bi mali novac nama u udruzi dosta značio za tekuće troškove, ali s takvim prometom nikako ne možemo platiti testiranja (ako sam dobro shvatila radi se o stotinama i tisućama kuna za pojedini proizvod). postoji li ikakav poslovni model koji bi nam omogućio da prodamo taj mali, mješoviti višak proizvoda?

 

hvala opet!

:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao udruga možete prodavati proizvode ali sav prihod mora biti utrošen u svrhe udruga i prikazan u poslovnim knjigama tako u skladu s propisima kojima se regulira računovodstvo neprofitnih organizacija, nema profita, i to je ono po čemu se udruga razlikuje od trgovačkog društva.

 

Što se tiče drugih propisa koje spominjete (o proizvodnji džamova i sl.) odnose se jednako na sve. Tu se ne radi samo o prodaji proizvoda nego i o "proizvodnji" pa bi vam i to trebalo biti navedeno u statutu kao djelatnost kojom se vaša udruga bavi, zar ne.

 

Ili da vam to netko drugi proizvodi (druga pravna osoba ili obrt)tko se inače bavi time i registriran je za to od kojeg ćete nabavljati proizvoda, i vi samo prodavati, onda ne bi trebali misliti na ta testiranja. Probajte razmisliti o nekoj poslovnoj suradnji i regulirati sve u međusobnom ugovoru (uključujući njezinu obvezu da obavi sva potrebna testiranja :)). Pitanje je isto koliko bi se to toj drugoj osobi isplatilo i što bi ona od vas tražila (koju cijenu za proizvod). Možda bi imala neki interes samo da je reklamirate. Napominjem da nemam nikakvog iskustva ovo su samo ideje kako ja razmišljam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Prvi odlomak podrazumijevam, nadala sam se samo da postoji neki način da direktno prodajemo svoje proizvode na svojem imanju, poput npr. kumica na placu, ali sada shvaćam da i one kada prodaju pekmeze krše zakon ako nemaju obrt. (ako sam krivo shvatila ispravite me).

 

Dakle opcije su nam - unijeti u statut proizvodnju temeljnih (neobrađenih) proizvoda iz vrta i samo njih prodavati. Ili da netko od nas otvori obrt i od udruge otkupljuje te proizvode i onda ih prerađuje i opet prodaje udruzi koja ih onda prodaje...to je prekomplicirano i zapravo dosta apsurdno :) Ideja da nam netko drugi proizvodi proizvode za nas nema smisla jer je poanta u tome da su proizvodi naši, s imanja, gdje i podučavamo ljude kako to raditi....hm, ili je moguće unijeti u statut i proizvodnju obrađenih stvari poput džemova npr. ako se ispune svi sanitarni uvjeti (npr. na nekim mjestima našla sam da opg može to napraviti, a na drugima da to nije moguće već se mora otvoriti obrt - odatle gornji osvrt o kumici, koja recimo ima opg)?

 

Još nam preostaje jedino da proizvode poklanjamo posjetiteljima i ostavimo im mogućnost donacije...ili ni to nije opcija?

 

Moram priznati da se lako pogubim u ovim stvarima, više sam praktični tip :)

 

Još jednom hvala na odgovoru :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Dobar dan!

 

Imam par pitanja. Htjela bih prodavati sapune kao Homemade proizvod, pa me zanima što bi trebalo sljedeće? Koji su kriteriji za registraciju homemade sapuna? Registracija obrta ili kućne radinosti? registracija sapuna kao kozmetički preparat pri ministarstvu zdrastva i socijalne skrbi? Što vi mi sugerirate da prođem što jefrinije (naravno ;) )? Puno se zahvaljujem! pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija