Jump to content

darovanje bez predaje stvari u posjed


studentprava

Preporučene objave

Građansko pravo Vedriš Klarić str.134. i 136..Dovelo me malo u zbunjujuće stanje sljedeće - citirajući Zakon o javnom bilježnjištvu čl.53. jasno je vidljivo da je darovanje bez predaje stvari u posjed valjano jedino ako je u obliku javnobilježničkog akta.Kasnije u knjizi kaže da je takvo darovanje valjano u bilo kakvom obliku,ali da nije utuživo.E sad..da li je valjano ako nije sklopljeno u obliku JB akta ili ne???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o obveznim odnosima

 

"Oblik ugovora

Članak 482.

(1) Ugovor o darovanju nekretnine sklapa se u pisanom obliku.

(2) Ugovor o darovanju bez prave predaje stvari mora biti sklopljen u obliku javnobilježničkog akta ili ovjerovljene (solemnizirane) privatne isprave."

 

 

ZOO kaže da takav ugovor MORA biti sklopljen u obliku javnobilježničkog akta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisi na što se konkretno odnosi sam ugovor o darovanju.

Pretpostavljam da se gore citirana odredba ugovora odnosi na darovanje nekretnina, dok klarića niste dobro protumačili, budući da on u u svom izlaganju razlikuje darovanje kao realni odnosno darovanje kao konsenzualni ugovor, te s tim povezuje činjenicu potrebe sklapanja ugovor u pisanom obliku kod nekretnina, kad se radi o realnom ugovoru odnosno potreb asklapanja istog ugoovra u obliku jb akta kad se radi o konsenzulanom darovanju. Budući da je on teoretičar, jasno ističe razliku između ovo dvoje kao obećanje darovanja odnosno kada darovanje slijedi odmah po sklapanju ugovora, ali tehnički, dođe Vam na isto u praksi, recimo to tako. Jb akt sadrži neke elemente koje inače pisani oblik ugovora nema, ali ovo isključivo radi sigurnosti daroprimca kod konsenzualnog oblika sklapanaj ugovora, inače, ne postoji razlog zšto taj ugovor ne bi bio utuživ, s tim da se kod darovanja onda uvijek povlače druge stvari, jer ako je darovatelj pristao na takav ugovor, a on odbio ispunjenje, redovno postoji neki od razloga opoziva darovanja.

 

Eto, sad malo idemo i po teoriji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija