Jump to content

PDV na uvoz rabljene robe - Carina me "šeta" okolo


robertl

Preporučene objave

Ja primam poštom robu (modele, makete), najčešće kupljene u Njemačkoj na Ebayu. Carina na svaku robu vrijednosti iznad 160 kn, bilo novu bilo rabljenu, naplaćuje PDV na punu vrijednost, što mi se ponekad i dogodilo.

 

1. Slao sam upit mailom Carini s molbom da navedu zakon/članak itd. po kojem to rade,

 

2. Dobio sam samo općeniti odgvor tipa "šprance", tj. sve one informacije koje se inače nalaze na njihovim stranicama vezane za poštanski promet iz inozemstva, bla bla....

 

3. Na to sam im odgovorio da nisu odgovorili na moje pitanje, te im u novom mailu iskopirao dva članka Zakona o PDV-u iz 2009 za koje ja smatram da se kose s njihovom praksom carinjenja rabljene robe (čl.12 st.1; te čl.22a, st.1a i st.2 ), te ih zamolio za osvrt na te članke.

Porezna Uprava, Zakon o PDV-u

 

4. Na to je stigao mail od glasnogovornika Carine da se za tumačenje Zakona o PDV-u izvolim obratiti Poreznoj upravi??!!

 

Oba odgovora stigla su već nakon nekoliko sati, tako da nemam osjećaj da im se ne da baviti građanima. Više mi se čini da ne mogu dati suvisli odgovor, tj. da nešto muljaju... Inače kad sam ih ranije znao nešto pitati, davali su konkretne odgovore. Ovaj put me vozaju...

 

Da li da se stvarno obratim Poreznoj upravi za tumačenje ili da dalje pritisnem Carinu? I ako ga dobijem što mogu s njim, čak ukoliko bi išlo meni u korist?

Želim znati jesam li u pravu, i ako jesam, treba mi nešto, što mogu Carini idući put tutnuti pod nos kad mi pokušaju naplatiti PDV na rabljenu robu, naročito onu kupljenu od privatne osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija