Jump to content

Plaćanje poreza na nekretninu, slučaj iz '97.


monchi1305

Preporučene objave

Molim vas za pomoć. Moja obitelj i ja našli smo se pred zidom i ne znamo tko nam u ovome može pomoći. Naime, kupili smo kuću 1997. godine koja je bila ujedno i naša prva nekretnina i tada nije postojao zakon o prvoj nekretnini i oslobađanju poreza na temelju toga. Kako tada nismo imali novaca nismo ni platili porez. 2008. godine smo tu kuću prodali i kupili novu koja sada glasi na tatu(a prošla je na mamu). Za ovu smo kuću uredno platili porez u iznosu, mislim, 9.000,00 eura. Nakon toga je došlo rješenje od porezne da za prošlu kuću moramo platiti porez u iznosu oko 93.000,00 kn na temelju procjene vrijednosti nekretnine prema kupoprodajnom ugovoru iz 2008. godine kada smo tu kuću prodali, a ne prema iznosu koji smo mi platili 1997.( kada smo kuću kupili). Može li se tu išta učiniti, rok žalbe je 30 dana, a mi ne znamo u kojem bismo smjeru krenuli. Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Joj nisam sigurna, to moram provjeriti. No, u rješenju koje smo dobili iz PU nije istaknuto da je na taj iznos dodan iznos koji se odnosi na kaznu. No nama nije jasno zasto nisu uzeli u obzir ugovor i cijenu po kojoj smo mi tu kucu kupili, vec iznos po kojoj je ta ista kuca prodana. Vrijednost nekretnine ne moze nikako biti ista 1997 g i 2008. g. Vjerujem da ce se neki porez trebati sigurno platiti, no cini mi se da je taj iznos prevelik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Temeljem zakon o porezu na promet nekretnina, Članak 17.

(1) Porezni obveznik nastanak porezne obveze mora prijaviti ispostavi Porezne uprave na području koje se nalazi nekretnina u roku od 30 dana od dana njezina nastanka.

To je prva važna stvar. Ako kod kupnje nekretnine niste poštivali ovu odredbu onda možete biti kažnjeni. Sve ovisi o poreznoj upravi.

Važna činjenica za vaše daljnje postupanje:

1. Dali je vaš otac 1997.g. svoju poreznu obvezu prijavio? Ako nije on onda ju je vjerojatno prijavio javni bilježnik (koji je po zakonu obvezan) POD HITNO PROVJERITI!!. jer vas može u potpunosti osloboditi.

 

Postoje dvije zakonske mogućnosti da se izbjegne porezna obveza.

 

OPĆI POREZNI ZAKON

Zastara Članak 94.

(1) Pravo poreznog tijela na utvrđivanje porezne obveze i kamata, pravo na pokretanje postupka naplate poreza, kamata i troškova ovrhe te pravo poreznog obveznika na povrat poreza, kamata i troškova ovrhe zastarijeva za tri godine računajući od dana kada je zastara počela teći.

(2) Pravo poreznog tijela na pokretanje prekršajnog postupka zastarijeva kad proteknu tri godine od počinjenja prekršaja.

(3) Zastara prava na utvrđivanje porezne obveze i kamata počinje teći nakon isteka godine u kojoj je trebalo utvrditi porezne obveze i kamate.

PRIMJER: porezna zaprimila ugovor 20.05.2008.g. ako do 31.12.2011.g. porezna nije poduzela nikakvu upravne radnje (procjena nekretnine ili porezno rješenje) čl. 95. st. 1. NASTUPILA JE ZASTARA. Zastara u ovom slučaju počinje teći od 1.01.2009.god.

Prekid zastare

Članak 95.

(1) Tijek zastare prava na utvrđivanje, odnosno prava na naplatu poreza, kamata i troškova ovrhe prekida se svakom službenom radnjom poreznog tijela usmjerenom na utvrđivanje ili naplatu poreza, kamata i troškova ovrhe, koja je dostavljena na znanje poreznom obvezniku.

(2) Tijek zastare prava na povrat poreza, kamata i troškova ovrhe prekida se svakom radnjom poreznog obveznika dostavljenom na znanje poreznom tijelu radi ostvarenja prava na povrat poreza naplaćenog bez pravne osnove ili više plaćenog poreza, kamata i troškova ovrhe.

(3) Nakon poduzetih radnji iz stavka 1. ili 2. ovoga članka zastarni rok počinje ponovno teći.

Apsolutna zastara

Članak 96.

(1) Apsolutni rok zastare prava poreznog tijela na utvrđivanje porezne obveze i kamata, naplatu poreza, kamata i troškova ovrhe te prava poreznog obveznika na povrat poreza, kamata i troškova ovrhe nastupa za šest godina računajući od dana kada je zastara počela prvi put teći, a prema odredbama članka 94. stavka 3. 4. i 5. ovoga Zakona.

(2) Apsolutni rok zastare prava poreznog tijela na pokretanje prekršajnog postupka nastupa za šest godina od dana kada je zastara počela prvi put teći.

 

U slučaju da je Javni Bilježnik 1997.g. poreznoj dostavio ugovor, onda je temeljem čl. 96 nastupila apsolutna zastara.

Da i niste 1997.g. prijavili poreznu obvezu, nastupila je zastara za kažnjavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija