Jump to content

legalizacija i etažiranje


Mare71

Preporučene objave

Bok svima, evo i mojih pitanja...Radi se o zgradi izgrađenoj prije 1968g., premda mislim da je to u ovom kontekstu nebitno.

U proteklih 15ak godina svi suvlasnici zgrade su temeljem međusobnog dogovora na zajedničkom tavanu napravili stambene prostore s posebnim ulazima - praktički samostalne uporabne jedinice, priključci, pričuva itd..., no bez ikakvih dozvola.

S jednim od suvlasnika sam sklopila predugovor o kupoprodaji (2000 g)jednog takvog tavanskog "stana" od 26m2 - formalno pravno radi se o tavanskom prostoru i to u idelnom dijelu. Na taj način ušla samu posjed stana kojeg sam sad korisnik. Nisam upisana u ZK - u spomenutom predugovoru stoji da se "prodavatelj obvezuje kupcu po završetku etažiranja zgrade a po isplati posljednjeg obroka omogućiti upis prava vlasništva u ZK". Obzirom da ova stavka ni do dan danas nije ispoštovana glavni ugovor nije potpisan. U međuvremenu je prodavatelj prodao svoj stan koji se nalazi ispod tog tavana, a u aneksu ugovora izjavljuje da ne prodaje i pripadajući tavan, budući ga je adaptirao u stan i prodao trećem licu (meni).

E sad, zgrada bi trebala ići u etažiranje a ja bi svakako htjela legalizirati garsonijeru u smislu Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama.

Druga stvar - površina zgrade u katastru i gruntovnici razlikuje se za 8m2, ali ni na jednom mjestu ne odgovara stvarnoj površini - zgrada je nadograđivana ali i to prije 68. Koliko sam shvatila, treba tražiti neke izmjene pa potom i usklađivanje.

Molim Vas da mi neko savjetuje proceduru cijelog postupka. Ne bi nikako htjela napraviti neku grešku u koracima, već mi je dovoljna greška bila što sam to kupovala (mlada i naivna).

Dakle:

- prvo legalizirati pa etažirati ili obrnuto?

- da li etažiranjem tavan može postati vlasništvo nekoga tko nema stan u toj zgradi ili se nužno može vezati za stan

- u kom trenutku bi bilo dobro potpisati Glavni ugovor

- ko bi trebao podnijeti zahtjev za tu legalizaciju - ja ili prodavatelj

- da li je moguće istu tehničku dokumentaciju (arh. snimku, geodetsku podlogu itd...) koristiti za sve tri stvari: legalizaciju, usklađivanje i etažiranje?

 

Napominjem da od kad sam u stanu ja na svoje ime plaćam pričuvu, vodu i ostale Holding račune i da nitko od suvlasnika (etažnih vlasnika s neodređenim omjerima prema ZK ulošku)nema apsolutno ništa protiv mene i moje garsonijere.

Oprostite na opširnosti, stvarno ne znam od kud i kako da krenem...Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemojte žuriti, objekat je legalana i onda znači da nema legalizacije, niti troškova u svezi s time, potreban vam je geodetski elaborat radi ucrtavanja upisa objekta u ZK pa onda elaborat o etažiranju, s tim da izmjenama i dopunama Zakona o vlasništvu je to obveza vašeg upravitelja do kraja 2012. čini mi se a u tu svrhu je donesen i Pravilnik o povezivanju knjige položenih ugovora i ZK ako se radi o tom slučaju, što se tiče dokaza o gradnji prije 68.godine imate to čini mi se u čl. 333. Zakona o prostornom uređenju i gradnji pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija