Jump to content

odluka o isplati minimalne plaće - pomagajte!!!


tejcha

Preporučene objave

Poštovanje,

Bivši poslodavac mi duguje isplatu plaće za kolovoz, rujan i listopad. Platne liste je uredno izdao i raskinuli smo radni odnos. Međutim umjesto očekivane plaće za kolovoz danas sam primila Odluku o isplati minimalne plaće i novi obračun za kolovoz napravljen na temelju minimalca.Mislim kako je moguće da dobijem dvije platne liste za kolovoz, s tim da jednu dobijem sa obračunatom normalnom plaćom, a drugu 4 mjeseca poslije sa obračunatim minimalcom?? Šta nisam trebala potpisati aneks ugovora za smanjenje plaće na minimalac jos u kolovozu da bi to bilo valjano, ali možda se i varam? Dali imam elemenata za prijavu na državni inspektorat budući da je to sve malo čudno? Dali ovrhu nad neisplaćenim plaćama može nas nekoliko zajednički pokrenut ili svatko mora zasebno pokretat tužbu? molim vas za savjet, stvarno je hitno

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema čl. 82 Zakona o radu. Poslodavac kojeg obvezuje kolketivni ugovor ne smije radniku obračunati i isplatiti plaću u iznosu manjem od onog određenom kolektivnim ugovorom. Ako njega nema,onda ugovor o radu,ako ni to onda pravilnik o radu, ako ni toga nema (ugovor o radu nema dovoljno podataka da se odredi plaća) onda primjerenu plaću. Međutim, ako je u više pravnih izvora određena različita plaća, poslodavac Vam je dužan isplatiti najveću plaću. Dakle, da je nekim drugim aktom (pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom koji obvezuje poslodavca), određena veća plaća, poslodavac bi Vam bio dužan isplatiti tu veću plaću.

 

Budući je vama određena jedna plaća (ugovor o radu,on ju je dužan isplatiti). Poslodavac nije dužan isplatiti plaću u punom iznosu,ako ste bili na bolovanju, niste radili zbog nekih okolnosti.

 

Naravno, zbog neisplate plaće imate opravdan razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu, osobito ako plaća kasni dulje vrijeme. Pri tome valja znati da u slučaju izvanrednog otkaza zbog neisplate plaće, radnik ima pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, jer se to smatra prestankom ugovora o radu bez krivnje radnika. Na koncu, ako ne bude isplate plaće, možete dati prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, budući ste neprimanjem plaće postali poslodavčev vjerovnik.

 

On je izdao dvije platne liste. Ako se vi niste složili o minimalnom iznosu plaće-odnosno niste izmijenili ugovor o radu, valjan je obračun za kolovoz s vašom dosadašnjom plaćom.

Takav obračun je ovršna isprava te možete tražiti ovrhu.

 

Savjetujem vam da:

 

Saznajte postoji li kolektivni ugovor koji obvezuje poslodavca, odnosno pravilnik o radu.

Porazgovarajte s poslodavcem i zatražite da Vam ubuduće isplaćuje pripadajuću plaću, kao i da Vam isplati razlike. Objasnite mu da ćete sudskim putem dobiti spor.

Obratite se sindikatu.

Podnesite sudsku tužbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija