Jump to content

jeli moguće


suzy65

Preporučene objave

pozdrav..teško je dati savjet..jer mirovinu mogu ostvariti osobe koje imaju status hrvi-a..do 2009 se moglo i bez hrvi-a u vojnu mirovinu temeljem dijagnoze ptsp-a no međutim hdz je to ukinuo..probajte u mjestu prebivališta otiči do pravnika za hrv.branitelje u sklopu hvidre ili gdje je več..i otiđite kod pravnika po savjet u hzmo,pa pitajte gdje i na koji način vam može pomoči sudjelovanje u domovinskom ratu..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najniža mirovina

Članak 31.

(1) Korisniku invalidske ili obiteljske mirovine koji je dijelom ili u cijelosti ostvario mirovinu prema odredbama ovoga Zakona, a mirovina je manja od najniže mirovine odredit će se najniža mirovina prema stavku 4. ovoga članka.

(2) Korisniku starosne ili invalidske mirovine, hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata kao i korisniku obiteljske mirovine iza smrti hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji je ostvario mirovinu prema općem propisu, a mirovina je manja od najniže mirovine odredit će se najniža mirovina prema stavku 4. ovoga članka.

(3) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji je navršio 65 godina starosti (muškarac), odnosno 60 godina starosti (žena), a ne ispunjava uvjete mirovinskog staža za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, izuzetno od odredbi stavka 1. i 2. ovoga članka, pripada pravo na mirovinu u visini najniže mirovine određene prema odredbi stavka 4. ovoga članka.

(4) Najniža mirovina pripada korisniku mirovine iz stavka 1. i 5. ovoga članaka, osobama iz stavka 2. ovoga članka i hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata iz stavka 3. ovoga članka ako oni, odnosno osobe na temelju kojih izvode pravo na najnižu mirovinu imaju priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana, a određuje se od osnovice koja iznosi 45% prosječne neto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj, u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

(5) Najniža mirovina određena prema stavku 1. ovoga članka korisnika invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti priznate prema članku 15. ovoga Zakona određuje se uz primjenu mirovinskog faktora iz članka 80. Zakona o mirovinskom osiguranju.

(6) Najniža mirovina određena prema stavku 2. ovoga članka određuje se uz primjenu polaznog faktora iz članka 78. i mirovinskog faktora iz članka 80. Zakona o mirovinskom osiguranju.

(7) HRVI iz Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i drugim osobama iz ovoga članka ne pripada pravo na najnižu mirovinu ako su oni, odnosno osobe na temelju kojih izvode pravo na najnižu mirovinu u Registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata evidentirani kao pripadnici neborbenog sektora.

(8) Najniža mirovina određena prema stavku 1. i 2. ovoga članka kao i mirovina priznata prema stavku 3. ovoga članka ne pripada korisniku mirovine za vrijeme zaposlenja ili obavljanja samostalne djelatnosti.

 

Stavak 7. sve govori.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ili još jasnije:

 

 

Najniža mirovina hrvatskom branitelju iz Domovinakog rata

 

 

Najniža mirovina za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata propisana je Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i razlikuje se od instituta najniže mirovine koja je 1. siječnja 1999. uvedena kao socijalno -zaštitni institut u opći sustav mirovinskog osiguranja.

 

Pravo na najnižu mirovinu nakon 21. studenoga 2009. može ostvariti samo hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana kao pripadnika borbenog sektora i koji je mirovinu ostvario prema odredbama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju , Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju individualnih poljoprivrednika , ZOPHBDR-a i ZOMO-a, dakle korisniku mirovine ostvarene prije i nakon 1999. godine, ako mu tako određena mirovina iznosi manje od svote najniže mirovine. Također, ako kumulirana mirovina iznosi manje od najniže mirovine, hrvatskom branitelju odredit će se najniža mirovina.

Pravo na najnižu mirovinu ima i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana kao pripadnika borbenog sektora i koji je navršio 65 godina života ( muškarac),odnosno 60 godina života žena , a ne ispunjava uvjete mirovinskog staža za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema ZOMO-u (tzv. « državna mirovina»).

 

Potvrde o sudjelovanju u obrani suvereniteta Republike Hrvatske od 100 dana u borbenom, odnosno u neborbenom sektoru izdavat će Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Uprava za pravne poslove, Strossmayerov trg broj 4, Zagreb.

 

Najniža mirovina određuje se od osnovice koja iznosi 45% prosječne neto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj, u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Korisniku prijevremene starosne mirovine najniža mirovina određuje se uz primjenu polaznog faktora iz članka 78., a korisniku invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad primjenom mirovinskog faktora iz članka 80. ZOMO-a, što znači da se nezaposlenom hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata, kojemu je priznato pravo na mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad prema ZOPHBDR-u, najniža mirovina određuje uz primjenu mirovinskog faktora 0,8 , a zaposlenom uz primjenu mirovinskog faktora 0,5.

Za određivanje najniže mirovine korisniku prijevremene starosne mirovine primijenit će se polazni faktor prema kojem je određena prijevremena starosna mirovina. Za obiteljsku mirovinu mirovinski faktor iznosi 0,7 do 1,0, ovisno o broju članova obitelji, za starosnu mirovinu i invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti mirovinski faktor iznosi 1,0.

 

Pravo na najnižu mirovinu nema hrvatski branitelj koji je mirovinu ostvario prema Zakonu o pravima DVO, PS i OSO jer se radi o posebnom propisu , a prava prema posebnim propisima u određivanju mirovine ne mogu se kumulirati.

 

Najniža mirovina hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata od 1. siječnja 2011. određena je u svoti od 2404,35kn mjesečno.

 

 

Ovo je sa stranica HZMO-a, Malo je opširnije, ali sada je valjda jasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imaš pravo na najnižu braniteljsku mirovinu ali pod uvijetom da imaš 100 dana borbenog sektora,da si bolesna i da ti liječnička komisija procijeni profesionalnu ili opću nesposobnost.Inače mirovina za profesionalnu nesposobnost hrvatskog branitelja iznsi 1.924,00 kune a sa općom nesposobnošću oko 500 kuna više.Ako te još nešto zanima evo ti broj mob 098845249

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

jedno pitanje usput za one koji znaju

na komisiji u HZMO mi je vještak rekao da papiri idu još u Zagreb i da rješenje očekujem na kučnu adresu i da će mi trebati obrazac ps 2

da li bi to trebalo značiti da če biti riješeno pozitivno

ili opet ništa

ipak su gledali papire iz HVi civilne ipak ne gurnu u stranu papire vezane za rat

pozdrav :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija