merci objavljeno: 19. siječanj 2012. Dijeli objavljeno: 19. siječanj 2012. Pozdrav, Redovni sam student, imam 24 godine. Otac koji me priznao, s kojim nikad nisam živjela, dosada nije plaćao alimentaciju, niti sam je ja tražila. On je hrvatski državljanin s prebivalištem u Švedskoj. Zanima me da li sada mogu tražiti alimentaciju, a ako mogu - da li mogu tražiti retroaktivno? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ivrkljan odgovoreno: 23. siječanj 2012. Dijeli odgovoreno: 23. siječanj 2012. Članka 96. Obiteljskog zakona: ... 2. Roditelji su dužni brinuti se prema svojim mogućnostima o daljnjem obrazovanju djeteta. ... 4. Roditelji imaju dužnost brinuti se o svestranom obrazovanju svoga djeteta i poticati njegove umjetničke, tehničke, športske i druge interese. Članak 210. Obiteljskog zakona: 1. Roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi odnosno pohađa sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, te redovito i uredno ispunjava svoje obveze. 2. Punoljetno dijete koje je završilo obrazovanje iz stavka 1. ovog članka, a ne može se zaposliti roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon prestanka obrazovanja. ... 5. Smatra se da učenik, odnosno student redovito i uredno ispinjava svoje obveze i kad zbog opravdanih razloga (trudnoće, bolesti i sličnih razloga) nije uspio ispuniti obveze tekuće školske, odnosno akademske godine. Alimentacija je isplata sredstava za uzdržavanje temeljem ovršne isprave. Ovršna isprava, sukladno gore navedenom, vrijedi dok god Vi redovito i uredno ispunjavate svoje obveze na studiju i godinu dana nakon što završi školovanje. Koliko vidim, to se odnosi i na poslijediplomski studij. Da li ste Vi redovito i uredno ispunili svoje obveze? Ako jeste, onda imate pravo na alimentaciju. Alimentaciju možda možete dobiti i unatrag, od dana kad Vas je Vaš otac napustio. Ako možete dobiti unatrag, tražite i kamate. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.