Jump to content

razvod braka i povjeravanje djeteta


MilkaS

Preporučene objave

Vec duze vrijeme citam ovaj forum i trazim slucajeve slicne mom, jer nisam imala hrabrosti da se prijavim. Ali posto vise ne znam gdje "udaram" molim vas za savjete.

 

Prije godinu dana moja, tada trogodisnja, djevojcica smo istjerane iz stana u kojem smo zivjeli sa mojim suprugom. U braku sam trpila svakodnevno psihicko i fizicko maltretiranje. Cutala sam, nisam nikom htjela reci, misleci da ce se nesto promijeniti. Onog momenta kad mi je pred kolegicom rekao da moram ici odatle ili ce me ubiti shvatila sam da je vrag odnio salu. Otisle smo u drugi grad, kod mojih roditelja.

U czsr smo postupak mirenja obavili za dva sata gdje je dijete povjereno meni i odredjena alimentacija. U centru je nastupio sa pricom da je on taj koga sam ja udarala, varala, maltretirala.

U pocetku je dolazio da je vidja u stan kod mojih roditelja, ali kada me je i tu napao saopstila sam mu da kontakte sa djetetom moze imati samo van stana. Dolazio je kad je htio i ostajao je koliko je htio. Onda je poceo da insistira da je vodi kod sebe u drugi grad na vikend. Nisam to dopustala jer sam se iskreno plasila za bezbjednost djeteta. Zivjela sam sa njim 4 godine i znam da je ne zna ni obuci ni nahraniti ni uspavati. Da ne pricam o tome da ne vozi ispod 100km/h i da ona povraca u voznji sa njim redovno. A uz sve to je i konzument marihuane.

U avgustu mjesecu prosle godine on podnosi tuzbu za razvod braka, u kojoj se navodi da se dijete povjeri meni da visina alimentacije ostane ista. U novembru kad nam je odredjeno prvo rociste on mijenja tuzbeni zahtjev i trazi da se dijete povjeri njemu!

U medjuvremenu podnio je i zahtjev za regulisanje kontakta u czrs u gradu u kojem zivimo ja i malena. Tu smo u zajednicki dogovor postigli vidjanje od 4h svake subote. Pri cemu je on rekao da je sa tim prezadovoljan jer on nju ne vidja nikako! A i svo to vrijeme je isao u czrs u gradu u kojem on zivi zaleci se kako ne vidja dijete :-?

Onda su mene zvali telefonskim pozivom u czsr u opsitni u kojoj on zivi (gdje je i proveden postupak mirenja, i gdje je socijalna radnica prilicno bila na mojoj strani). Otisla sam na taj poziv i bila isprepadana unakrsnom vatrom od dvije socijalne radnice. Prijetile su mi kako nikad nece dati preporuku sudu da se meni dijete povjeri. A o njemu su napravile sjajan izvjestaj i poslale u czsr u ovoj opstini gdje sam ja. Sa suda od ovog mog czsr niko nista nije trazio. Sada ponovo rociste nam je 15.2.

Moj socijalni radnik kaze da oni daju sudu svoje misljenje o meni, da "njegov" czsr daje misljenje o njemu i da sud na osnovu toga donese odluku. Postupak razvoda se vodi u njegovom mjestu. Dok moj adovkat kaze da je zato zasluzan czsr iz njegovog mjesta. I stalno mi prica kako cemo sve lako rijesiti i jos mi predlaze da mi predlozimo na sudu da se dijete od 4god izjasni kod koga ce da zivi :-o

Pozvana stranka u procesu razvoda je njegova socijalna radnica. Ja iskreno ne znam ni ko tu pije ni ko placa niti mi je sta jasno. Al se bojim ako ona daje preporuku sudu a vec mi je rekla da ce za mene dati negativnu ocjenu. Ludim od brige.

Fakultetski sam obrazovana osoba. O djetetu sam brinula maksimalno i stalno sam bila uz nju. Situirana sam. Dok je on opet sa druge strane narkoman (sto ne mogu dokazati) i bivsi robijas. Kad se pogleda trebalo bi da dijete ostane sa mnom ali se plasim veza koje bi on mogao povuci.

 

Danas smo opet bili u czsr u mom mjestu jer je opet podnosio zahtjev za promjenu vidjanja. Predlozila sam (teska srca)da to bude jedan vikend mjesecno da je vodi, a da drugi bude subotom 4h. On nije pristao i jos je rekao da udje u zapisnik da ja ne dam dijete jer ce kaze tako lakse da mi ga otme na sudu. Mi smo udaljeni 120km i mislim da je ona jako mala da putuje dva puta mjesecno tamo amo. I jos na svu njegovu odgovornost. U stan u kome je normalna temperatura 13 stepeni zimi.

Na kraju je socijalna radnica predlozila da mala ide kod njega jedan vikend pa da onda opet dodjemo i da se dogovorimo oko modela vidjanja. Ja sa svjesna da on ni jednim modelom nece biti zadovoljan. On trazi citavu sedmicu i dva vikenda i sve vjerske praznike i pola zimskih i ljetnih raspusta :-?

Vjerujem da je ovaj moj post jako konfuzan, ali nadam se da cete moci nesto pohvatati i dati mi savjet sta da radim dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa nije baš jako konfuzan. On želi sve dobiti ali ne nužno i koristiti a baš i nije sposoban stalno se brinuti za nju.

 

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama i Somaliji djecu se ne mora saslušati prilikom odlučivanja kod koga će biti, s obzirom da nisu ratificirale Konvenciju o pravima djeteta koja člankom 12. nalaže da dijeca imaju pravo "reći što misle da bi se trebalo dogoditi i da se njihova gledišta uzmu u obzir".

 

Ako ona veli da želi živjeti kod Vas, sudac mora u obrazloženju odluke navesti na koji način je uzeo gledište Vaše kćeri u obzir. U suprotnom imate osnove za žalbu, ustavnu tužbu, tužbu protiv Republike Hrvatske Europskom sudu za ljudska prava ili postupanje pred Uredom visokog povjerenika za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud će razgovarati sa djetetom starosti 12 godina ili nešto mlađim što ovisi o zrelosti djeteta, a što bi trebala procijeniti struka koja se bavi mentalnim zdravljem djece. Ni u kojem slučaju sa djetetom dobi 4 godine neće se razgovarati jer dijete te dobi nezna uvijek što je za njega dobro, a ukoliko bi se sa djetetom te dobi razgovaralo onda kaznena prijava protiv te sutkinje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ivrkljan je napisao:

To nema veze. Sud je dužan uzeti njezino gledište u obzir.

 

S obzirom da dijete ima samo 4 godine, sud nije dužan i neće uzeti djetetovo gledište (kao što vi pišete) u obzir.

 

Molio bih vas da ne pišete pogrešne informacije na portalu tj. dovodite korisnike u zabludu.

 

Dijete koje ima samo 4 godine ne može imati gledište i realnu percepciju stanja u kojem se nalazi, tj. uopće ne može biti svjesno složenosti situacije u kojoj se nalazi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa i ja koliko sam upoznata da se dijete od 4 godine ne moze pitati. Ko zna sta bi ona u tom momentu rekla. Ja kad je pitam ona stalno ponavlja da bi voljela da se vrati kod tate, ali da i ja idem. Da svi zivimo zajedno.

Mene vise interesuje "model" vidjanja oca sa njom. Jer czsr mene pita za prijedlog, oni kao ne mogu donijeti nikakvo rjesenje do presude o razvodu braka. Ja sam predlozila jedan vikend mjesecno da ide kod njega i drugi vikend da je vidi 4h subotom. Njemu je to malo i on ne pristaje na to. On hoce dva vikenda, citavu sedmicu i jos ne znam ni ja sta. Moj advokat me savjetuje da ne odustajem od svog predloga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

" jel nece biti zlostavljanje kad je to neko strucan bude pitao?!"

 

Stručnjak nikad nebi smio dovesti dijete u situaciju da bira između roditelja.

 

"Ja zelim sve najbolje svom djetetu i trazila sam savjet sta i kako dalje. A ovdje ne cuh nista pametno."

 

Ako tražite istomišljenike, nemojte ih tražiti po portalima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.
  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija