Jump to content

Prometna nezgoda - PROBLEM S JADRANSKIM OSIGURANJEM


Marko0000

Preporučene objave

Poslije prometne nezgode u kojoj je štetnik osiguranik Jadranskog osiguranja priznao odgovornost za nastalu štetu, podnesen je odštetni zahtjev te je procjenitelj procijenio totalnu štetu na vozilu. Od dana prometne nezgode prošlo je mjesec dana, a Jadransko osig. ne šalje nikakvu odštetnu ponudu nego se ispričava da ne može riješavati o predmetu dok ne dobije policijski zapisnik. Na upit u policiji on doista nije dovršen niti poslan. Iznos štete preračunan u novčanu vrijednost nije velik zbog starosti automobila pa se ne želim upuštati u parnicu. Molim vas pomozite mi oko slijedećih pitanja:

 

1. Da li osiguravajuća kuća mora čekati policijski zapisnik da bi poslala ponudu?

2. Da rok za slanje prve ponude od 15 dana počinje teći od dana prometne ili od njihovog primitka cjelokupne dokumentacije?

3. Kome se obratiti kad osiguranje zavlači isplatu?

4. Da li se može tražiti isplata zateznih kamata od dana nastanka štete ili do dana prihvata njihove ponude?

5.Tko kontrolira i izriče kaznene a tko prekršajne novčane kazne kada se osiguranje ne pridržava zakona?

 

Unaprijed hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je Jadransko osiguranje inače najgore osiguranje.

Naime, i ja sam imala prije neki dan prometnu nezgodu, koju je surprotna strana skrivila, i auto mi je u papru, a oni su ga procijenili ajme majko. Samo ima ja neću dati gušta.

Em mi nisu ni javili procjenjenu vrijednost nego sam ja to saznala od trečih osoba.

Mislim da nemaju niti bontona, a kamoli da rade posao kako treba.

Kad osiguranju treba platit onda su ohoho ažurni, a kad oni nama onda ih nema :-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Taj rok od 15 dana sam našao u Zakonu o obveznom osiguranju u prometu,ali sam pogrešio:

 

Članak 12.

 

(1) Odgovorni osiguratelj dužan je u slučaju neimovinske štete najkasnije u roku od 30 dana, a u slučaju imovinske štete najkasnije u roku od 14 dana od dana podnošenja odštetnog zahtjeva oštećenoj osobi dostaviti:

– obrazloženu ponudu za naknadu štete, ako su odgovornost za naknadu štete te visina štete nesporni, odnosno

 

– utemeljeni odgovor, ako su odgovornost za naknadu štete ili visina štete sporni.

 

(2) Ako odgovorni osiguratelj u roku iz stavka 1. ovoga članka oštećenoj osobi ne dostavi obrazloženu ponudu za naknadu štete, odnosno utemeljeni odgovor, oštećena osoba može protiv njega podnijeti tužbu. Tužba podnesena protiv odgovornog osiguratelja ili odgovorne osobe prije proteka roka iz stavka 1. ovoga članka smatrat će se preuranjenom.

 

Znači trebao bi otići u mjesno nadležan prekršajni sud i podnijeti prijavu kada isteknu ti rokovi, a onda posebno pokrenuti parnicu da mi isplate onoliko koliko postavim zahtjev?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma ne, ne ide ti to tako. Jadransko osiguranje ne poštuje nikakve rokove, jedini ti je izlaz dobro postaviti odštetni zahtjev, predati ga osiguranju i lagano krenuti prema nekom od odvjetničkih ureda (ili to učini prije preddaje odštetnog zahtjeva). Tužba, općinski sud i to je to. Osim ukoliko se im ne prosvijetli i ne plate ono što su dužni platiti.

 

Prekršajna je odgovornost nešto drugo. Ona je ovdje jedan od oblika "pritiska" na osiguravatelja koji pliva u lovi prikupljenoj od premija, a zaj....va kod isplata šteta gdje god i kako god stigne. ima i još jedna stvar, a to je prijava, nisam siguran kako se to zove mislim Direkcija za osiguranje koja primarno daje licencu, odobrenje za rad osiguravatelja zbog povrede tih rokova. Inače taj je zakon na snagu stupio nedavno tako da ne znam za slučaj da je uopće bilo tko prijavio osiguravatelja prekršajnom sudu, al budi ti prvi. Sretno i pozdraf.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja se već 5 godina sudim s Jadranskim osiguranjem jer nisam bio zadovoljan ponudom koju su mi ponudili. Nisam bio kriv za prometnu nesreću, imam svu potrebnu dokumentaciju, a oni na svakoj raspravi odugovlače sa najkretenskijim forama samo da se to još malo odgodi.

 

Zanima me, dali kamate teku od dana kad se dogodio sudar ili od dana kad je donesena pravomočna presuda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam se u Njemačkoj sudio s Generali osiguranjem, isto zbog štete na autu, i bili su grozno bezobrazni i nekulturni ( zamislite ne u Hr. već u jednoj Njemačkoj!). Imao sam i odvjetnika :-) . Nakon 1,5 god. dobio sam naknadu štete za auto, plačenog odvjetnika i sudske troškove i još naknadu za troškove iznajmljenog auta dok je moj bio na popravku :-) .

Zato samo naprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija