Jump to content

Određivanje VPS-a najkasnije na prvom ročištu?


Eli30

Preporučene objave

Poštovani,

 

Da li mi netko može pojasniti slijedeće:

 

"Dakle, ako je tužitelj vrijednost predmeta spora očito suviše visoko ili suviše nisko naznačio, tako da se postavlja pitanjestvarne nadležnosti, sastava suda, vrste postupka, prava na izjavljivanje revizije, ovlaštenja nazastupanje ili prava na naknadu troškova postupka, sud će, po službenoj dužnosti ili na prigovor tuženika, najkasnije na pripremnom ročištu, ili ako ono nije održano, onda na prvom ročištu za glavnu raspravu prije nego što se tuženik upustio u raspravljanje o glavnoj stvari, brzo i na prikladan način provjeriti točnost naznačene vrijednosti te rješenjem protiv kojeganije dopuštena posebna žalba odrediti vrijednost predmeta spora (40/3)"

 

Sto znaci ovo NAJKASNIJE NA PRIPREMNOM ROČIŠTU?

 

U mom slucaju, nakon sto je protustranka zatrazila povisenje vrijednosti spora, sudac kaze da ce odrediti vrijednost VPS-a do slijedećeg ročišta. Da li sudac o VPS-u može odlučiti između prvog i drugog ročišta ili on to po zakonu mora već uraditi tijekom prvog ročišta? Da li se rješenje NAKON prvog ročišta ubraja u to "najkasnije na pripremnom ročištu"?

 

Mnogo hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Da, riješena je. Iz sudske prakse jasno proizlazi da se VPS ne smije mijenjati nakon zavrsetka prvog glavnog ročišta. Pripremna ročišta navodno se rijetko održavaju. I u zapisniku suda u mom slucaju je pisalo, da je se radilo o GLAVNOM a ne pripremnom ročištu.

 

Protivna stranka može prouzročiti promjenu naznačene vrijednosti predmeta spora, ako se do glavnog ročišta nije upustila u raspravu. Čim protivna stranka (tj. tuženik) napiše odgovor na tužbu, ona je se već upustila u raspravu i više ne može mijenjati VPS. Međutim, ako se tuženik usprotivi naznačenoj VPS prije nego što odgovori na tužbu, sud može VPS korigirati.

 

U mom slučaju, sudac je rekao da će VPS promijeniti do slijedećeg ročišta. Moj odvjetnik je znao da to neće ići, jer se VPS najkasnije može promijeniti do završetka prvog ročišta. Zatim je prekasno. Znači, VPS se ne može promijeniti, ako je se protivna stranka upustila u raspravu, bez da je se usprotivila VPS-u prethodno... VPS se isto više ne može promijeniti, kad protekne prvo ročište...

 

Moj odvjetnik je našao primjere iz sudske prakse i podsjetio sud pozivajući se na zakone, a i na sudsku praksu, da je prekasno da se mijenja VPS. Bio je to jako dobar potez s njegove strane! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija