Jump to content

Najčešći modeli susreta s drugim roditeljem


IreneAdler

Preporučene objave

Zanima me kako je riješeno pitanje susreta i druženja s drugim roditeljem u najčešćim slučajevima. Znam da je svaki slučaj individualan i da ne postoji neka špranca, ali ako ima primjera dobro bi došli. Prilikom dodijeljivanja djece (malo je nespretan izraz, ali ne mogu se sjetiti boljeg, ili mi bar trenutno ne pada na pamet), jednom roditelju se djeca povjere na zajednički život i čuvanje a s drugim se organiziraju i odrede susreti i druženja. E pa, ti modeli me zanimaju. Je li uvijek ona klasika "Utorak,četvrtak i svaki drugi vikend"? Svaki daljnji primjer ili natuknica je dobrodošao.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Legitimno pravo djeteta je pravo na oba roditelja. Za kvalitetan psihofizički razvoj djeteta i za zdravu spolnu identifikaciju djeteta bitna su oba roditelja.

 

Uobičajena praksa u zemljama koje zaštiti prava djeteta polažu daleko više od samo deklarativnog jest da dijete provodi sa roditeljem kojem nije povjereno na zajednički život 30 - 35 % vremena ili u situacijama kad je riječ o zajedničkom, podijeljenom skrbništvu sa svakim od roditelja 30 - 70 % vremena.

 

Kod nas vrlo čest opseg susreta i druženja je 2 x tjedno po nekoliko sati, svaki drugi vikend, svaki drugi praznik dio zimskih praznika, dio ljetnih praznika.

 

Ali ponovno napominjem, ako se roditelji mogu dogovarati u najboljem interesu djeteta, dogovorite se tako da dijete ima opsežne kontakte sa oba roditelja. Centar i sud pokušat će vas ukalupiti u svoju nakaradnu praksu, ali ako ste dosljedni i uporni i u stanju se dogovarati što je za dijete najbolje, ne mogu vam ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo izložit ću moj primjer:

Suprug i ja smo rastavljeni cca 3,5g. Imamo curicu koja danas ima 7g. Mi smo se dogovorili bez obzira što i kod nas piše na rješenju uto.i čet.17-19 i svaki drugi vikend, ovako: sveki drugi vikend od petka pop. do ned.pop., a kad nije vikendom kod njega, onda je u tjednu 2-3dana. Sreća je da stanujemo blizu pa je i on vozi svakog jutra u školu, a ja dolazim po nju. u konačnici ispada da je od 30dana u mjesecu 10 dana s njim, i 20 samnom. Ona je zadovoljna, a to je najvažnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima..kažem, svaki primjer je dobrodošao. U zadnje vrijeme sam čula da su djeca podjednako i kod jednog i drugog roditelja, samo ne znam kako to funkcionira kad je škola, npr. tjedan dana kod jednog, tjedan kod drugog, pogotovo u prvom osnovne ako je kod jednog roditelja stega i disciplina, a kod drugog "raspašoj"...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi moji supatitelji. Evo Vam sve iz prve ruke, a na osnovu pravomoćne presude od prije neki dan.

Ovako: klinac je dodijeljen meni, s time da ne branim viđanja s ocem. Nikada nisam. Onda sam jednog dana (parnica traje 5 godina u kojima smo i klinac i ja prošli i kontrolu CSS i Polikliniku u Zagrebu i jedno desetak ročišta!!!) zaključila da otac uopće ne dolazi po svoje dijete pred školu kada ima termin, nego šalje susjede, prijatelje, ljubavnice.... Pokušala sam razmišljati konstruktivno i preko CSS rekla: O.K. Dovedite mi doma osobe koje podižu moje dijete iz škole, ako otac nije u mogućnosti. S obzirom da imam vokabular, uvjerila sam CSS da to jednostavno moraju odraditi. I - jedne zimske večeri stigla mu je ljubavnica u pratnji CSS. Nisam ljubomoran tip i dama je kod mene prošla "sigurnosne" provjere. Nije uostalom ona ništa kriva. Bivši ju šalje po njegovo dijete, a on "nadesno".

O.K.

Prošlo je nekoliko mjeseci i vidim ja da dijete opet nema pojma gdje je i što je.

Pritisnula ja CSS i tražila da se bivši organizira i da dijete ne luta amo-tamo bez veze.

Pristao je CSS objeručke na moj prijedlog i dogovorili mi da je dijete 7 dana kod oca, a 7 dana kod majke (mene). Nakon tog dogovora uz prisutnost CSS - bivši uplaćuje dodijeljenu mu alimentaciju od 2.000 kuna - sporadično. Kada ima - ima , kada nema - nema. Sada si Vi lijepo stavite na papir. Struja, voda, plin, škola, vanškolske aktivnosti, odjeća i obuća - čekaju njegovu dobru volju ili moje peglanje kartica.

Dobro. Ovrhu su mu odvjetnici stisnuli na račune, ali on ih mijenja svakodnevno. (Ima dugovanja iz 2010 godine). Procedura naplate još uvijek traje.

Međutim, prije dva mjeseca bivši podnio tužbu opet protiv mene, jer traži da se tih tjedan dana kod mene, pa tjedan dana kod njega - legalizira.

U redu. Možer staviti na papir, jer vidim da je dijete smirenije kada zna u koju kuću ide na ručak.

I, dobila ja prije dva dana presudu. Račune i sve što dijete treba, podmirujem i nadalje ja kao majka. Ocu se, s obzirom da je dijete ipak pola mjeseca kod njega smanjuje alimentacija od 2.000 kuna.

Rekla sam: u redu. Glavno da je dijete koliko je moguće - sretno.

I - dobila presudu pravomoćnu na koju nemam pravo žalbe. Dijete će svaki mjesec dobivati alimentaciju od 383 kune, a računi za njega i sve oko njega ostaju meni. Dijete ima 13 godina i u skladu sa time zahtjeve.

NIKADA, ALI NIKADA BIVŠEM NE DOPUSTITE - DA MU POPUSTITE.

Napisala sam i poruku administratoru, da li mogu pravomoćnu presudu skenirati i objaviti. Tek da se vidi i nešto iz toga nauči. Još čekam odgovor.

Da i - odvjetnik mu je bila Večerina - žena koja se bavi problemima zlostavljanih žena i sigurnosti okruženja djeteta. SVAKA ČAST:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite, ali zaboravila sam napisati da svu komunikaciju sa CSS-om imam snimljenu i skeniranu. Pa, ako nekome zatreba....... Isto vrijedi i za ostalu dokumentaciju. Sa sudom, sa gospođama Brunom i ostalima iz Poliklinike za djecu, kao i prijavama koje sam dosada podnosila. Čisto da znate. Sada idem na blog, a mislim da ću predati sve zajedno i novinama. To je barem moja struka i tu sam doma.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo, poštujem sposobne žene i majke poput Vas (može na ti!?).

Drugo, napominjem da ne želim ulaziti u nikakve konflikte sa tobom ali diskusija je dobro došla i iskreno se nadam da ćemo nas dvoje doći do jednog zajedničkog zaključka a kojeg ćete moći podijeliti sa Vašim bivšim mužem a ja sa svojom bivšom suprugom te ćemo iz ove konverzacije načuti oboje po nešto…DOBRO!

A kao treće, komentirat ću tvoj ''članak'' i nastojati biti realan a tebe molim da moje komentare pročitaš sa gledišta iznad svog problema te da iste pročitaš sa gledišta oca, Vašeg zajedničkog djeteta!

 

Krenut ću redom!

 

Što je u tome loše ako umjesto oca ''netko'' od njegovih povjerljivih dođe po dijete u školu?

To samo govori da je Vaš bivši muž ''dobar'' prijatelj i da je okružen velikim krugom ljudi oko sebe koji mu mogu i žele izaći u susret.

Što je u tome loše da taj dio odradi i njegova sadašnja ''cura''.

To Vam samo govori da ta njegova cura želi brinuti za Vaše dijete a tebi treba biti drago i trebala bi zbog toga biti sretna da Vaše dijete želi provoditi vrijeme sa tom novom ''mamom'' te da se Vaše dijete ne opterećuje sa tim. Teško je ali bi ti trebala poticati druženje i dobar odnos sa novom curom. Zar nije logično?

 

E sad moj dio…prije svega pročitaj moj post ''tata u borbi za kćer – pomoć''

 

Dakle ja sam još u početku postupku razvoda (krenulo je sve krajem prošle godine).

Sve, skoro sve aktivnosti i obaveze prema djetetu dok je naša kćer kod nje obavlja njen otac. Dakle moja bivša se bori za našu kćer kako bi sve obaveze obavljao njen otac a mene hvata bijes svaki puta jer joj stalno govorim zašto ne dopustiš meni da ja i dalje vodim brigu o djetetu kao do sada ako se već ti ne želiš angažirati za naše dijete.

Nije li to muka? A što napraviti?

Gledajmo realno: Dijete joj ne želim i ne mogu uskratiti jer ta žena ima ogromnu ljubav prema našoj kćeri. Njena lijenost, ne razmišljanje, 0 aktivnosti i uspavanost su prešli sve granice ali opet dok je mala kod nje dobro je da o našoj kćeri postoji osoba koja brine o njoj, bez obzira koliko krivi odgoj taj čovjek ima. Nije li tako? No ipak bio bih sretnije da taj dio obavlja ljubavnik moje ''žene'', ali nije izvedivo jer ima dvoje djece i još je u braku ! Uf kako ružno …težak je početak ali sliježe se. Da se razumijemo nisam ni ja anđeo a sigurno ni ti! Zar ne?

 

Dakle ja sam predlagatelj zajedničke brige o djetetu no njen otac to ne želi i uvijek je tu ispred nje dok bi se ona možda i usuglasila sa mojim prijedlogom. Ja sa mojom bivšom bez nazočnosti njenog oca ne mogu razgovarati (nemojte pomisliti da je njen tatica prisutan zbog nasilja - nikada ga nije bilo).

 

Što si dobili od toga spektakla - ljubavnica i CZSS? Razmisli! Ništa, zar ne? Skočila si sebi u želudac i njemu i centru a najviše …pogodi kome? VAŠEM DJETETU!

Zašto? Odakle ti pravo? Nije li te sinčić pitao razna pitanja? Nije li plakao? Dali ti je bilo teško? Razmisli i reci što bi sada učinila da to možeš povratiti?

 

Za 7/7 čestitam …sasvim pošteno pod uvjetom da je tvoj bivši zbilja otac (dakle posveti se sinu kada je kod njega i vodi brigu o njemu).

Zaključak: Svi imaju sve!

 

Struja, voda, plin, škola, vanškolske aktivnosti, odjeća i obuća - čekaju njegovu dobru volju ili moje peglanje kartica.

 

On nema, struju, vodu, plin i općenito troškove? Dakle to moraš zaboraviti a osim toga treba i tebi struja, voda i plin… i u čemu je problem?

On ne kupuje ništa za sina? Ako je tako to mi se ne sviđa, sa 400kn ne možeš podmiriti sve troškovi djeteta pa bih razgovarao sa njim.

Da sam na tvom mjestu pokušao bih sa njim dogovoriti da ako ne kupuje potrebnu odjeću neka onda snosi pola troškova školstva (boravak, knjige i ostalo) te pola troškova za aktivnosti i to bi bilo sasvim pošteno. Sa 400,00kn mjesečno možeš djetetu kupiti lijepe robe osim toga kada je kod njega siguran sam da ne može biti bez robe i da mora tu i tamo kupiti robu.

 

Moja trenutna situacija. Dijete živi pola vremena kod jednog roditelja i pola kod drugog (nije tjedan / tjedan nego znatno kompliciranije). Sve troškove naše kćeri plaćamo po pola (boravak i aktivnosti), pa čak i rođendanske poklone. Ona kupuje odjeću koja njoj fali a ja kupujem odjeću koja meni fali. Ovaj model ne bi mijenjao i nastojat ću ga zadržati osim ako se otac od moje bivše ne umiješa pa sve razori.

 

Imam nešto bolju plaću od nje ali imam i više obaveza te imam članove obitelji koje uzdržavam ali sam joj spreman dati neki dio novaca kao alimentaciju kako bi i njoj bilo lakše.

 

NIKADA, ALI NIKADA BIVŠEM NE DOPUSTITE - DA MU POPUSTITE.

 

Nemojte to pisati i zagrijavati ružne odnose između dvoje ljudi koji se razvode.

Lako je danas nekoga posvaditi ali ljepše je sugerirati na dogovor i lijepi odnos jer činite djetetu uslugu a to je ono najbitnije.

Ljepše će biti da napišeš svoj put, da širiš pozitivu te da pomogneš ljudima svojim neprocjenjivim iskustvom da lakše prođu taj mukotrpni teret.

 

Objavom presude…što ćeš dobiti? Bitku ili udarac u svoj želudac? Što je sa djetetom, nije li dovoljno muke prošlo? Što je sa njim, misliš li da će njemu biti lijepo?

Neće nikome biti lijepo!

 

Večerina!

Što je njoj u interesu? Kao i svakom drugom! Žena radi svoj posao kvalitetno i vrlo dobro!

Osim toga ona je zastupala tvog muža i? Nije te zlostavljao a ni dijete?

Što želiš reći loše o toj ženi?

Dakle, zamaraš se bez potrebno….savjetujem ti da se ne zamarš.

 

Posjeduješ snimljenu dokumentaciju? Na diktafonu? Što možeš sa snimkama?

Znaš u što se upuštaš? Radiš protuzakonite stvari.

 

Radim i ja ;-) ali sa tim ništa ne možeš nego sebe dovodiš u neugodnu situaciju i opet u kojem pravcu ideš?

 

Pročitaj, razmisli i dan kasnije odgovori.

 

Hvala ti unaprijed i pozdrav.

 

Tata33

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da se i ja javim....nadovezao bi se na Tatu33.....svaka čast. Vrlo slična situacija kod mene. Sa nažalost drukčijim završetkom. Dobrobit djeteta je najvažnija. Nema ništa važnije od toga. Sve je bilo u redu dok se prije 10 godina nisam oženio. Počeo je pakao. Do onda sam izvršavao sve obaveze, a nakon toga još i više. Priprema djece za moju ženidbu je prošla odlično, ako kod bivše žene nije. da li mogu dokazati? Naravno da ne. Odjednom nije bilo važno koliko novaca dajem, bilo je po njenim riječima važno jedino "oni su moja djeca, sve ću ti uzeti". Počeo je sud, žena i ja s manjim plaćama od njene imali smo jeftinog, lošeg odvjetnika koji je "ishodovao" pravomoćnu presudu od 1800 kn (ja sam ima 4000 kn) . Žalbe više nije bilo, a ja sam ostao bez posla. Ne radim i plaćam joj 1000 kn, da mi ostane za režije. Ni tu nije stala. Imali smo kaznenu, koja je vjerojatno odbijena jer nam nakon poziva u policiju nikad nije više ništa stiglo. Znate što je najžalosnije? jedan dan me nazvala sad već punoljetna kćer i rekla da me ne želi čuti ni vidjeti. nema objašnjenja. Nakon toga stižu prijetnje mobitelom sadašnjoj ženi koja je teško bolesna. Uvrede, prijetnje i sve slično. Najgore je što je trenutno odnos s djecom nikakav, a dobrota i dogovori kod nekih ne završe lijepo. Možda je trebalo dići tužbu i tražiti djecu. Nitko više nioje pametan.

Ako ikako možete poštedite i sebe i djecu svega jer je život stvarno prekratak i ne treba ga tako proživjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija