Jump to content

Pregled kod privatnog oftalmologa i pravo na "subvenciju" HZZO-a


ZastoJa

Preporučene objave

Molim Vas za neke informacije, ukoliko mi možete pomoći.

Naručena sam u četvrtak ujutro za oftalmološki pregled u jednoj privatnoj optici u koju se može na pregled preko uputnice. Zadnjih mjeseci mi se nešto događa sa vidom, a na pregled u bolnici se čeka po pola godine, barem kod mene. E sad, moj životni partner koji doduše živi u drugom gradu, kaže da on misli da, budući idem "privatniku", neću moći ostvariti ono pravo na sufinanciranje stakala od strane HZZO-a (inače imam pravo na to, nisam ga koristila cca 7-8 godina). Ili da ću svejedno morati k oftalmologu u bolnicu da mi napiše onaj službeni obrazac koji potvrđujem onda na HZZO-u. On sam je išao na pregled bez uputnice, besplatan, platio stakla+onaj reflektirajući premaz 360kn i sve super. Ja ne mogu u tu optiku jer mi nije blizu. Prema tome, nema mi logike da je isto idem li u optiku na uputnicu ili besplatni pregled, ispada isto :misli: .Moja pitanja su ustvari što od navedenog će se dogoditi? I koliko uopće iznosi ta "subvencija" (ne znam kako se to inače naziva, pa...)? Moram li možda prije u NN kupiti taj obrazac da bi mi ga u optici popunili, ili uopće optike ne izdaju takve potvrde, pa samim time što ne idem "državnom" oftalmologu nemam pravo na subvenciiju? Odnosi li se inače to sufinanciranje i na okvire, ili?

 

Oprostite, znam da gnjavim, ali ne želim napraviti neku grešku u koracima ako mogu ikako uštedjeti koju kunu, ne radim.

 

Hvala unaprijed.

 

E da, imam dopunsko, ako to išta znači u cijeloj priči.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Subvencija ne postoji.

 

Iznimno osigurana osoba kojoj je u zdravstvenoj ustanovi ili kod zdravstvenog radnika privatne prakse s kojima Zavod nije sklopio ugovor o provođenju zdravstvenezaštite pružena zdravstvena zaštita u hitnom slučaju ima pravo na osnovi

podnijetog zahtjeva na povrat plaćenih troškova za tu zdravstvenu zaštitu ako je ovlašteni doktor Zavoda

utvrdio da se radi o zdravstvenoj zaštiti pruženoj u hitnom slučaju te odobrio povrat sredstava, ali najviše

u visini vrijednosti zdravstvenog standarda utvrđenog Zakonom, odnosno općim aktima Zavoda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, može na zdravo seljački, molim? Ne razumijem inače.

 

Znači li to što idem privatnom oftalmologu NA UPUTNICU da nemam pravo na tih 50, 70....koliko već kuna (nalazim po forumima razne cifre)za stakla? Ili općenito se više to "pravo" ne primjenjuje (znam da je uvijek bilo, nosim naočale all my life)? Jer ne kužim u čemu je onda razlika na uputnicu ili ne (osim što si na uputnicu taj privatnik "naplati" pregled od države), za mene....pregled bi ionako bio besplatan da sam i samo ovako došla, bez papira.

 

Ili ajmo ovako....ako ipak odem u bolnicu oftalmologu, hoće mi se trošak za stakla smanjiti što ili ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može onak kak veliš.

 

1) Ako ideš privatniku koji nema ugovor s HZZO, sama plaćaš i pregled i stakla i okvire, jerbo isti ne može izdati doznaku ilitiga potvrdu o pomagalu i nije izgledan povrat tih novaca.

 

2) Ako ideš privatniku koji ima ugovor s HZZO, tada pregled ostvaruješ temeljem uputnice na teret HZZO i možeš i dobiti potvrdu o pomagalu koja u pravilu minimalno smanjuje iznos pomagala kojeg ćeš odabrati jer pretpostavljam da ćeš odabrati nešto "bolje".

 

3) Ako odeš oftamologu u bolnicu, tada vrijedi sve ovo pod drugim odjeljkom.

 

4) Postoje i optičari koji imaju "besplatne" preglede kod pojedinih oftamologa naravno uz uvjet da nakon toga kod njih u privatnom aranžmanu kupiš ono što ti treba, najvjerojatnije jedan takav i radi u mjestu pokraj kojeg se skoro pa svaki dan voziš negdje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rubens je napisao:

....

2) Ako ideš privatniku koji ima ugovor s HZZO, tada pregled ostvaruješ temeljem uputnice na teret HZZO i možeš i dobiti potvrdu o pomagalu koja u pravilu minimalno smanjuje iznos pomagala kojeg ćeš odabrati jer pretpostavljam da ćeš odabrati nešto "bolje".

...

 

E to me je zanimalo, mislim da je to slučaj u optici u koju idem i kraj koje rijetko prolazim :-D . Ali sve ću znati sutra, bilo kako bilo.

 

Fala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija