Jump to content

pravo na udio


anna_711

Preporučene objave

Poštovani!

Nakon što je baka umrla djelili smo se djed, stric i ja (moj tata je umro pa sam ja bila njegov nasljednik) i dogovorili smo se da ću ja uzeti jedan pašnjak. Doduše, meni sad u gruntovnici piše da sam ja vlasnik 1/2 i također piše da je deda vlasnik 1/2, dok u katastru piše da sam vlasnik samo ja. Htjela sam provjeriti dali je gruntovica bitnija, ono što u u gruntovnici piše, i dali ja mogu kako dokazati da samo ja vlasnik a ne i deda? Jer ja bi sad htjela prodati taj pašnjak.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda je baka bila suvlasnik te nekretnine u 1/2 dijela ?

Ostavinska imovina se uzima kao cjelina, s time što zk odjel prilikom provođenja rješenja o nasljeđivanju sve svodi na zajednički nazivnik.

Trebalo bi vidjeti temeljem kojeg dokumenta je utvrđeno da je baka bila vlasnik (ili suvlasnik te nekretnine)

Pa ako vidite da je pokojnica bila u zemljišnim knjigama upisana kao vlasnik 1/1 tražiti ispravak ili rješenja ili provedbe u zk.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, u rješenju o nasljeđivanju piše da je baka bila suvlasnik.

Sada mi je jasno zašto tako piše.

Doduše, kad je bila ostavinska rasprava mislili smo da ja uzmem taj pašnjak i oranicu u cijelosti, stric da uzme drugi pašnjak i vinograd, također u cijelosti. Evo, prošlo je 10 godina a tek smo sad ustanovili da je provedeno kao suvlasništvo.

Hvala na odgovorima! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Baka i djeda su umrli i nakon njihove smrti nisu održane ostavinske rasprave. Imali su petero djece – koja su u međuvremenu umrla, i za njima jesu održane ostavinske rasprave. Dvoje od tih petero nije imalo djece, jedan ima jedno dijete, a dva po troje djece . Svi unuci su živi. Javni bilježnik je donio rješenje u kojem stoji kako unuci nasljeđuju za bakom ( za djedom je bila ostavinska rasprava, i on je umro prije bake )u jednakim dijelovima; odnosno, kako nas ima 7, svaki od nas nasljeđuje jednu sedminu.

Drugi odvjetnik tvrdi da to nije u skladu sa zakonom, nego da svaki unuk nasljeđuje dio koji bi, da je živ, pripadao njegovom roditelju. Tj, po tome bi ja imala pravo na jednu trećinu, troje tetine djece nasljedilo bi i dijelilo između sebe dio koji bi pripao njoj da je živa, a troje stričeve djece bi također između sebe dijelilo dio koji bi pripao njihovom ocu da je živ.

Prije nego angažiram odvjetnika, zanima me koje od od ovog dvojeg je u skladu sa zakonom?

Da li unuci nasljeđuju jednake dijelove, ili dijelove koje bi naslijedili njihovi roditelji da su živi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija