Jump to content

Otvaranje obrta


Peco9999

Preporučene objave

Bok, uskoro završavam elektroindustrijsku školu za elektromehaničara te nakon par godina rada želim započeti vlastiti posao. Zanima me kakav je postupak i što sve moram obaviti da bi mirno i bezbrižno počeo raditi u vlastitom obrtu. Bavio bih se popravkom elektricnih alata i elektromotora uz prodaju novih elektroalata i najam elektroalata. Hvala =)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Peco9999 je napisao:

"te nakon par godina rada želim započeti vlastiti posao".

 

Još nisi završio školu, tek nakon par godina rada misliš otvoriti obrt a već pitaš kako ga otvoriti?!

 

Pa dobro... evo ukratko:

 

U uredu državne uprave u tvojoj županiji u službi za gospodarstvo je potrebno popuniti prijavnice, na račun Državnog proračuna RH platiti upravnu pristojbu i izdavanje obrtnice u iznosu od 250,00 kn i obrtnicu u iznosu od 200,00 kn. Također poslovni prostor mora udovoljavati propisima, neznam kakve uvjete treba imati prostor za takav obrt, a tu su i građevinska dozvola, je li prostor tvoj ili unajmljen i td.

Nakon rješenih papira u Uredu državne uprave izraditi pečat (bilo gdje, samo priložiš obrtnicu ili rješenje o upisu) i otvoriti tekući račun za obrt (u bilo kojoj banci, priložiti rješenje o upisu, pečat i osobnu iskaznicu).

Kad sve to središ imaš svoj obrt, na kraju je ostala još samo porezna uprava, ako misliš da u godinu dana nećeš preći 85 000,00 kn nisi dužan ući u sustav PDV-a (svoje usluge naplaćuješ bez PDV-a i neplaćaš PDV državi), a ako ti dobit bude veća od 85 000,000 kn onda u sustav PDV-a ulaziš po sili zakona. Ako ipak misliš da ćeš preći 85 000,00 kn ili želiš ući u sustav PDV-a onda pravac MFIN - Porezna uprava.

 

Mislim da sam sve napisao, a i nadam se da je sve točno :-D

 

P.S. Ne zaboravi da moraš imati knjigovođu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

također se nadam da ste sve napisali =) istina jest da je prerano za takvo pitanje no želim bit siguran u da su moje namjere racionalne te da imam tu mogućnost otvaranja takvog obrta jer čuo sam svašta, stvari tipa: moras imat 5 godina staža, prekvalifikaciju i svašta nešto pa eto tek toliko da budem siguran. puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

:zbunj: pa zar vam nije logično da, ukoliko želite saznati uvjete za upis u obrtni registar - odete ili osobno u nadležnu službu za gospodarstvo ( koja vodi registar ) ili ih nazovete ili barem odete na link:

http://www.portor.hr/

ili

http://www.hok.hr/cro/savjetodavna_sluzba_062_000_026

ili

http://www.hitro.hr/Default.aspx

 

...u svim navedenim službama rade kompetentni službenici, koji će vam i reći što je propisano, kojim propisom, te postupak registracije i ostalo što vas zanima...

 

ako je vama problem informirati se gdje su ti uredi i koje je njihovo uredovno vrijeme, pa ih onda nazovati i naručite se na razgovor ili jednostavno otići tamo - onda vam očito i nije tako važno niti želite biti sigurni, nego skupljate neke polovične odgovore tipa "rekla-kazala", kako biste osigurali materijal za kukanje na državu, službenike... kao i većina ostalih

:palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija