Jump to content

Tko je pravni sljednik društvenog vlasništa


LEONIS

Preporučene objave

Pozdrav,

 

imam jedan zadatak od šefa , trebam saznati tko je pravni sljednik društvenog vlasništva u x gradu. Naime imao sam broj katastarske čestice, našao sam vlasnički, u katastru našao parcelu s opisom i da ona spada o "općedržavno vlasništvo" a u vlasničkom je u vl. "mjesno narodnog odbora grada x" , pitanje je čije je to nakon privatizacije, jer je pretvorbom postalo vlasništvo po zakonu o šumam itd , jer se radi o šumi :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Odgovor je kompliciran.

Ukoliko se radi o čestici unutar građ. područja pravni sljednik je najčešće jedinica lokalne samouprave. Uvjet da to jed. prenese na sebe je ishođenje potvrde upravnog odjela za prostorno uređenje nadležne županije o položaju te čestice na dan 21.07.1991. te potvrda o trenutnom položaju u postojećim prostornim planovima. Također je potrebno ishoditi potvrdu nadležnog ureda drž.uprave je li za česticu podnijet zahtjev za povrat oduzete (nacionalizirane) imovine te potvrdu Hrvatskih šuma nalazi li se ta čestica u njihovim šumsko-gospodarskim planovima. Ako je čestica 1991. i danas unutar granica građ.područja, nije podnesen zahtjev i nije u šumskim planovima, onda JLS može tražiti od župana izdavanje Isprave za priznavanje prava vlasništva.

Ukoliko se radi o čestici koja se nalazila van granica građ.područja 1991, ili pak je danas van građ.pod., onda bi se trebala upisati RH,a taj postupak bi trebalo provesti Općinsko državno odvjetništvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Prema Članku 16.st.1.Zakona o iz mjenama i dopunama Zakona o šumama od 16.listopada 1990 šume i šumsko zemljište na teritoriju RH jesu u vlasništvu države,osim onih šuma i šz. koje su u privatnom vlasništvu .

 

U povijesnom izvatku može se utvrditi kome je pripadala ta šuma i tada se to može riješiti u skladu sa predmijevom o vlasništvu ili ako se vlasnik ne može utvrditi tada je to vlasništvo RH.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija