Jump to content

devastiran stan


ivdu

Preporučene objave

molim vas savjet!

ovako,posjedujem obiteljsku kucu sa sa 3 stana,u jednom zivim sa svojom obitelji a druga dva iznajmljujem...jean uredno kroz poresku prijavu a drugi na "crno"...zao mi je ali tako je,otac nije htio prijaviti i drugi jer bi morao placati dopunsko zdravstveno osiguranje.redi se o tom neprijavljenom stanaru,usao je u stan potpuno namjesten,stednjak,perilica rublja,frizider,napa,televizor i sa svim dr.namjestajem...sve je bilo novo (posjedujem racune) ili staro cca 2-3g.bio je nekih 16 mjeseci,uredno je placao stanarinu i racune rezije(bez pismenih tragova i potpisa) a ja kao za "nagradu" nisam mu narusavao privatnost i ulazio u stan jer je zivio sa ljubavnicom mladjom 20ak godina..iz nepoznatih razloga je otisao iz stana(nije vratio kljuceve,nije podmirio rezije).nazvao sam ga nakon 10 dana kada sam vidio da ga nema te je prosao rok placanja,javio se da je nasao drugi stan..ajde nije bilo puno negodovanja sa moje strane jer radilo se o nekih cca.1500kn duga...sve dok nisam usao u stan!!!volio bih vam to pokazat,da mogu postavit slike ili video,kada sam usao u stan iskreno sok!!stan je potruno devastirao pravom rijecju,stan zut-crn (inace je pusac 2kutije dnevno) zacepio je ventilaciju neznam zasto(pretpostavka radi boljeg grijanja) da nenabrajam sitnice,tv,napa neispravan,kuhinjska vrata polomljena,perilica i frizider neprepoznatljivi od masti-prljavstine (neznam niti sam cim je to zamazano) trosjed izrezan,krevet polomljen,tepih mogu bacit od fleka i masti inace je bio kuhar,stednjak je sav crn,izgorio,pecnica spaljena...uglavnom sa tih 1500kn.duga moja steta iznosi realne procjene oko 7500kn.

zanima me imam li ikakvog osnova tuziti,dovest vjestaka za procjenu stete i predat tuzbu?? dali bi vise izgubio ili dobio jer nije prijavljen stanar?

molim vas odgovor zelim sto prije pocistiti stan pa da znam sto ciniti..

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Počistite i sve popravite sami.

 

Po pravilu treba sklopiti ugovor o najmu stana, navesti da se stan daje ispravan za korištenje, da je o tome sačinjen zapisnik u kakvom se stanju stan nalazi, te da je najmoprimac dužan održavati stan i snositi troškove počinjene štete.

 

U tom zapisniku je trebalo navesti da su najmodavac i najmoprimac 3 puta obišli stan i konstatirali slijedeće:

1. .....

2. .....

3. .....

ako treba i do tisuću.

 

Navesti svaki komad namještaja, svaki električni uređaj, navesti ispravne električne, vodovodne i odvodne instalacije, vrata i prozore, pločice i zidove, sve osim režija.

 

Nikad ne dopustiti da najmoprimac sam plaća režije, plaćajte ih sami i to novcem koji se dobije od njega.

 

Najamninu naplaćivati unaprijed, ja sam mojima jučer naplatio za period od 01.04. do 30.04.

 

Po pitanju zamazanog frižidera, štednjaka i tepiha ne možete mu prigovarati. Morate biti spremni na gubitak i trošak po toj stavci.

 

Napa se uvijek stavlja ona najjeftinija od 300 kuna, to se lako kvari, i na to budite spremni da neće raditi.

 

Najmoprimci se ponašaju kao da nije njihovo, naravno da je vijek svega puno kraći nego u stanu kojeg vi koristite.

 

Za polomljena vrata i razrezan trosjed mu nije u redu, tome ne možete ništa jer se niste osigurali kad je uselio.

 

Ovo je škola koju će te morati sami platiti.

 

Dalje, u tom "biznisu" nema sažaljevanja, ne ulazi se u osobne stvari tko s kim živi i razlike u godinama, vi morate vršiti kontrole korištenja stana, poštujte tuđu privatnost i najavite svoj dolazak dan ranije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako ste naveli takav sam ugovor napravio sa 1.stanarom i ovjerio kod javnog biljeznika,bas sve u sitnice kako ste naveli mada se nisam konzultirao niti skim ali sam gledao zastititi sebe a i najmoprimca jer otkazni rok smo stavili 30 dana,no u slucaju krsenja kucnih pravila(navedeno u ugovoru da je upoznat sa njima) zurno mora napustiti stan...

 

necu se pravdat da sam ja tu nezakonito radio...ali me je stvarno za.... za sve,dali smo stan kakav smo naveli,on mi je ostavio prljavo posudje u sudoperu,wc skoljku da nepricam tu,frizider sa trulim povrcem...znaci isao me pravo za...!!

zvao sam ga,pokusavao se nagoditi samo da to pocisti da ja i moja supruga necistimo tudja go...

nece nista,smije se...

 

zato sam pitao mogu li ista napraviti sa tuzbom,odustao bih ja od nje kada bio on htio sporazim prije sudjenja..ali da mu zaprijetim nekako!?nezelim stvarno ispasti budala jer sam bio "dobar" gazda..

kazem nema dokaza o iznajmljivanju stana,cak se poznajemo od ranije preko zajednickih prijatelja...

mogu li i ima li ikakvog osnova jer je tu moja rijec protiv njegove,reci da sam mu dao stan na besplatno koristenje (nema dokaza o placanju stanarine,rezija i slicnog,nikakvi papirici,uplatnice,potpisi ista drugo) jer brojila su na moje ime i ja placam rezije,stanarinu je davao u ruke...

nije fer od mene ali ni od njega...

mogu li to navesti u prijavi policiji,sudu,tuzbi pa da ga natjeram da plati i ako dodje eventualno do sudjenja sto mogu ocekivat???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ti problemi policiju neće zanimati jer nisu u njihovoj nadležnosti.

 

Ako ustrajete na policiji na kraju su i dužni zaprimiti sve što želite, na kraju su dužni proslijediti nadležnom tijelu, a pošto to nije njihov posao odraditi će loše i površno samo da zadovolje formu iz odredbe jednog zakona.

 

Plašiti tužbom može svatko svakoga, uspjeh ovisi o sposobnosti blefiranja i debljini kože onoga s druge strane.

 

Da, zaboravio sam spomenuti, nikad ne primajte podstanare preko veza jer to uvijek loše završi. Zajednički prijatelji su zapreka ostvarivanju poštenog odnosa najmodavca i najmoprimca.

 

Niste osigurali dokaze da ste mu predali stan u dobrom stanju, a pitanje je da li više možete osigurati dokaze da ga je on takvoga i ostavio.

 

Ukoliko ustanete s tužbom, a on angažira sposobna odvjetnika, platit će te sve troškove postupka.

 

Eto, toliko od mene, iznio sam samo svoje mišljenje budući da sam svako malo pred istom situacijom u kojoj ste vi sada, a moguća su i druga iskustva ostalih forumaša na ovom forumu.

 

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na svemu recenom i podjeljenim misljenjem!

razumijem u kakvoj sam situaciji,nezahvalna je...ali postoji neki princip u meni koji mu nemoze to sve dozvoliti,inace sam 100% invalid,moji roditelji su to mukom zaradili i uredili,sve posteno radeci svoj posao usput mene na teretu imajuci..imam bebicu od 10 mjeseci pred kojom mi je "izvukao" novac moleci jer nema a vratit ce cim plata "legne",kako sam emotivan posudio sam mu...kako nema auto vozio sam ga do ducana u "veliku" kupovinu svakog mjeseca...znam bio sam "budala" koristio je moju "dobrotu"..ne zelim mu pokatat i dokazat da vrijedi ona <<dobar i budala su isti>>svaki poziv bio mu je sa podsmjehom kada sam trazio da samo nastalu stetu sanira...moram tu naci pravdu!!ako nepostoji,mada u svim sferama zivota se borim sa ne/pravdom i birokracijom u svom zivotu sam uspio ustrajuci i boreci se,nadam se da cu uspjet...

hvala na svemu recenom/podjeljenom u ovoj temi!

ipak u ponedjeljak cu ga jos jednom nazvat i vidjet dali je spreman na kompromis i sanira stetu,ako bude cinik i ironican kao dosada,idem ravno na policiju,trezit cu ih da izadju na uvid i naprave izvjestaj...

oprostite i ja sam "grijesnik" u ovoj prici,ali stvarno sve ima svoju mjeru!!

stan mi je izvor primanja,supruga je na porodiljnom stize i druga bebica to smo isto saznali ovih dana,nemogu i nesmijem priustiti da netko pravi me "magarcem"...

samo znam da slijedeci stanar ide na ugovor i prijavu mada to opet na kraju krajeva meni nista ne znaci...da se desi isto kao i sa ovim stanarom,samo bi ga imao pravo tuziti i cekati pravdu koja bi jednog dana vjerojatno dosla...no za koliko dugo!!??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija