Jump to content

pojedinačni ispravni posupak


deakos

Preporučene objave

Molim savjet za moju baku koja ima 89god. i u situaciji je da susjeda pokreće pojedinačni ispravni postupak na čestici na kojoj je baka suvlasnik na temelju pravomoćne ostavinske rasprave iza pokojnog supruga. Susjeda se želi na cijeloj čestici upisati kao jedini vlasnik, a dosada nas je bilo 10 suvlasnika, među kojima nije susjeda. U katastru je isto stanje.Baka ima suvlasništvo na toj čestici zbog bunara koji se nalazi na međi između te čestice na kojoj se pokreće postupak i susjedine čestice. Bunar je zajednički od svih susjeda, ali nije u funkciji tj. zapušten je i susjeda nama ne dopušta prilaz bunaru.Molim Vas da me savjetujete što poduzeti kako bi taj bunar i ta čestica ostala u bakinom suvlasništvu.Moram brzo djelovati jer je oglas objavljen 23.03. u narodnim novimana i ostaje mi 2tjedna. Zato Vas molim za brzi savjet.Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani!

 

U ispravnom postupku biti će pozvana Vaša baka kao suvlasnik i moći će osporavati zahtjev .

Osoba koja podnosi zahtjev za pojedinačni ispravni postupak mora dokazati da je vlasnik i na temelju čega.Vaša baka putem opunomoćenika ili sama pružiti će dokaze da je taj suvlasnički dio njezin.

U Katastru su registrirani posjednici .Izvod iz katastra nije dokaz o vlasništvu .Ako je Vaša baka postala suvlasnik temeljem nasljeđivanja i uknjižena u zemljišnim knjigama tada uzmite povijesni izvadak iz zemljišnih knjiga , te rješenje o nasljeđivanju ,ovjerite kojije kod JB i neka pravno educirana osoba sastavi hitno podnesak kojim osporava

taj zahtjev uz priložene dokaze .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani gospodine Ude,

Zahvaljujem na odgovoru. Zakazana je rasprava na licu mjesta 4.5.,pa se nadam da ćemo moći dokazati da je dio koji glasi na baku u gruntovnici i katastru njezin dio. Susjeda traži tu česticu na temelju dospjelosti jer nama ne dozvoljava pristup na tu česticu niti na bunar. Molim savjet da li mogu baku zastupati ja kao unuka s obzirom da ona ima 89god.ili mi mora dati punomoć ovjerenu kod JB. Molim još koji savjet vezan za raspravu.Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

 

Vašu baku treba zastupati pravno educirana osoba koja se dobro razumije u vlasničke i zemljišnoknjižne predmete.

Nije dobro da prije bilo kakve rasprave i poziva Vašoj baki

da se očituje na zahtjev podnositelja prijedloga za ispravni postupak, da sud odredi izlazak na teren.

 

Na teren obično izlaze: sudac ,zapisničar ,svjedoci,po potrebi vještak .Vaša baka može prigovoriti izboru svjedoka ,vještaka itd.

Na terenu se ništa ne potpisuje bez da baka i njezin punomoćnik ne pročitaju npr. zapisnik s očevida.

To što Vam susjeda onemogučuje pristup Vašem vlasništvu i posjedu rješava se u u parničnom postupku.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Zahvaljujem na odgovoru. Poslala sam ja prigovor na oglas u NN u kojem se susjeda želi upisati kao jedini vlasnik i baka je dobila poziv za raspravu na licu mjesta. Možete li mi dati još savjet u vezi načela povjerenja u zemljišne knjige. Da li postoji mogućnost da se time branimo. Izvadit ćemo povijesni vlasnički list i rješenje o nasljeđivanju pa ćemo vidjeti što će dalje biti. Ako nas susjeda ne želi kao suvlasnike možemo tražiti isplatu sa bunara. Hvala na odgovorima i trudu.

Veliki pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Upisi u zemljišnim knjigama smatraju se valjanim dok se ne dokaže suprotno ,a to se dokazuje sada i zato ste pozvani da iznesete svoja saznanja i pokažete dokumentaciju.

Vaša susjeda ne može tvrditi da ste Vi napustili posjed pred puno godina .Razlika je između napuštenei zapuštene nekretnine:

Napuštena nekretnina je ona koje se vlasnik izričitom izjavom

odrekao ,a zapuštena nekretnina je ona koju vlasnik nije u mogućnosti obrađivati ali nije i nema namjeru niti u buduće odreći se iste .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Prošao je pojedinačni ispravni postupak i ništa nije riješeno.Sutkinja je susjedu uputila u parnicu, odnosno da tuži sve suvlasnike navedene u vlasničkom listu. Vlasništvo je zatražila na temelju kupoprodajnog ugovora iz 1968.kojeg je potpisala prodavateljica otiskom prsta.Normalno da se nisu pregledale zemljišne knjige tada,pa Vas molim da me savjetujete da li je taj ugovor valjan jer nije u njemu točno navedeno što je pisalo u zk izvatku.Ja sam podigla povijesni zk izvadak na kojem piše da su moji preci od 1929.god. u suvlasništvu te čestice sa 200čhw, a susjeda je 1996.radila parcelaciju te čestice i na tu česticu upisala 38čhv,a ostatak su pripisali svojoj drugoj čestici i to naravno bez našeg znanja.Da li sada ja moram odgovoriti protutužbom na njenu tužbu.

Hvala na savjetu i lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

 

U roku od osam dana od primitka tužbe trebate podnijeti odgovor na tu tužbu i uz dokaze osporavati njezin tužbeni zahtjev,kako se ne bi donijela odluka zbog ogluhe . Vi svakako trebate pomoć odvjetnika ,koji će Vas na temelju dokumentacije moći savjetovati i eventualno sastaviti odgovor na tužbu.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani UDE,

hvala na odgovoru. Zabrinjava me Vaš odgovor "eventualno sastaviti odgovor na tužbu".Da li to znači da je Vaše mišljenje(koje jako cijenim i od velike mi je koristi) da nemamo šanse zadržati to suvlasništvo jer ga trenutno ne uživamo. Možete li me savjetovati da li nastaviti sa sudskim procesom na temelju darovnog ugovora (ne posjedujemo ga ali je upisan u povijesni izvadak iz 1929.), rješenja o nasljeđivanju iz 2006.,te nezakonite parcelacije koju je provela susjeda uz pomoć katastra 1996. da bi se upisala kao posjednica.Također susjeda ima svjedoka,odnosno nasljednika prodavateljice koji tvrdi da mi to nikada nismo uživali a to je shvatljivo s obzirom na to da će ako mi pobijemo kupoprodajni ugovor jer nije u skladu s ZK izvatkom morati vratiti novac koji je od susjeda,odnosno njenih roditelja, primio.

Hvala.

uređeno: od deakos
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija