Jump to content

mišljenje czss i drugo ročište


tina1234

Preporučene objave

Imam pitanje!!!

Naime, dobila sam mišljenje CZSS gdje između ostalog piše kako "otac misli kako bi dijete kod njega, u njegovoj obitelji i okolini izraslo u kavlitetniju osobu. Otac sada samo razmišlja o tome."

Iako smo se mi dogovorili oko viđanja djeteta i on je pristao da ja budem djetetov skrbnik, sada ispada da on o tome razmišlja.

 

Zbunjena sam, jer nemam pojma hoće li ta rečenica utjecati na odluku sutkinje u našem slučaju.

 

Zanima me, iz Vaših iskustava, koliko sada čekam da nas zovu na drugo ročište, tj. kada će se odlučiti o skrbništvu, alimentaciji itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oboje ste djetetu skrbnici, skrbništvo je zajedničko, pogledajte Obiteljski zakon.

 

"Zbunjena sam, jer nemam pojma hoće li ta rečenica utjecati na odluku sutkinje u našem slučaju."

 

Što je nadležni CZSS napisao u svome prijedlogu?

 

"Zanima me, iz Vaših iskustava, koliko sada čekam da nas zovu na drugo ročište, tj. kada će se odlučiti o skrbništvu, alimentaciji itd."

 

Za drugo ročište možete čekati od mjesec dana pa do jedne godine.

 

"kada će se odlučiti o skrbništvu, alimentaciji"

 

O skrbništvu se neće odlučivati, nego o povjeravanju djeteta na zajednički život jednom od roditelja, i o susretima i druženju sa drugim roditeljem.

Ovo može ići relativno brzo ako ste se dogovorili kako kažete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nisam imala mišljenje czss uz sebe, pa zato nisam prije odgovorila. Dakle, u zaključku je sljedeće :

 

"U sporaazumnom zahtjevu za razvod braka supružnici su se suglasili da će dijete živjeti s majkom, sa ocem održavati kontakte prema dogovoru."

 

I sada, nakon toga piše :

 

"Otac sada tijekom posredovanja i nije tako siguran u ovaj dogovor, smatra da će dijete izrasti u kvalitetniju osobu kada bi živjela s njim i njegovom obitelji. O svemu ovome za sada još samo razmišlja. Oba roditelja trenutno ostaju na postignutom dogovoru o kontaktima."

 

Taj posljednji odolomak me zbunio, zato sam pitala hoće li utjecati na mišljenje Suda.

 

Najljepša hvala i na prethodnom odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovakvu glupost mogu napisati samo djelatnici Centra za socijalnu skrb....ovo je prestrašno...treba im svima podijeliti otkaze !!!

 

Znači, prijedlog Czss nije obvezujući za sud prilikom donošenje privremene mjere i konačne odluke o povjeri djeteta i kontaktima sa dr.roditeljom, ali isto tako može biti, sve ovisi o procijeni suda dali ima dovoljno potrebnih informacija ili će riskirati..

Vaš prijedlog Czss-a zapravo nije pravi prijedlog jer nije konkretan u svojoj formi, „pravi“ sudac bi trebao zatražiti konačni prijedlog tj. vratiti prijedlog czss-u na izmjenu ili dopunu...ukoliko se to ne dogodi, vi i suprug imate pravo očitovati se na prijedlog czss-a u roku koji vam je dao sud, gledajte vrlo je moguće da sudac tokom rasprave pita vašeg supruga dali je suglasan da dijete živi kod vas, na taj odgovor vi ne možete utjecati, ukoliko se izjasni da sada on želi dijete na skrb i odgoj, onda će te vi prigovarati itd, itd....naravno pod uvjetom ako smatrate da dijete treba povjeriti vama.

 

Još jedna jako bitna stvar, malo bolji odvjetnik, „hračka“ vrlo lako na ovakve prijedloge czss-a, naime djelatnici prvo kažu da ste kao roditelji suglasni pa nakon toga da otac još uvijek razmišlja... e, tu je kvaka, svaki potpuno kompetentni roditelj zna „odmah“ što je najbolje za njegove dijete, nije vaše dijete stvar, pa sada bi malo da živi sa njime pa malo ne bi...iz ovoga je samo vidljivo da suprug kalkulira u ovom postupku...ukoliko je on siguran da je dijetetu bolje uz njega te da mu on osigurava bolje uvjete života i odgoja tj. da vi niste dovoljno dobra majka, onda suprug nema što razmišljati . Ukoliko suprug nema nikakve ozbiljne prigovore na vašu skrb i odgoj ne trebate brinuti previše, ako suprug smatra da je njegova prednost npr. materijalni uvjeti i financije to nije presudno pri donošenju odluke o skrbništvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, slažem se. Zato mi i nije u potpunosti bilo jasno što je po njihovom mišljenju najbolje za dijete. Isto tako, jasno mi je da ne mogu utjecati na njegovo mišljenje i odgovor ukoliko ga na Sudu to pitaju. Iskreno, da sam to znala, ne bi uopće ni išla na sporazumni zahtjev. Odmah bi išla tužbom i gotovo, ionako sada po tom njihovom "mišljenju" ispada da ćemo se sporiti oko djeteta. Čekamo sada poziv sa Suda, pa ćemo vidjeti..

 

Nadam se sretnom kraju ..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U 90 % slučajeva sud će prihvatiti mišljenje i prijedlog nadležnog Centra, ne zato što je to mišljenje i prijedlog stručno napisano i u interesu djeteta, nego iz vrlo praktičnih razloga:

- u slučaju problema moći će se pozivati na mišljenje centra i svu odgovornost svaliti na njih

- njih nije briga za djecu

- ionako se djeca gotovo automatizmom povjeravaju majkama bez ikakvog kriterija

 

"Zato mi i nije u potpunosti bilo jasno što je po njihovom mišljenju najbolje za dijete"

 

Ovo ste dobro primijetili, niti djelatnicima Centara i sudova nije jasno što je to najbolje za dijete, a u prilog tome postoji i znanstveni rad iz 2005. godine (Laklija, Pećnik) rađen na bazi 23 CZSS-a iz kojeg je upravo ovo razvidno da ne znaju što je to najbolji interes djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga Tina1234, sud prihvaća u 90% slučajeva prijedlog czss-a, ukoliko roditelji tijekom rasprave ozbiljno ne prigovaraju prijedlogu czss-a, poznajem slučajeve u kojima je sud odlučio potpuno suprotno prijedlogu czss-a, ali doslovno totalno kontra mišljenja czss-a i kasnije se kroz vrijeme pokazalo da je ta odluka bila prava odluka....znači koliko budete uporni, koliko budete imali sposobnoga odvjetnika puno možete napraviti za svoje dijete.

 

Svakome se "može stati u kraj", ne brinite, puno strpljenja i ustrajnosti, pozitivno razmišljanje, dobar odvjetnik i sve će biti dobro!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija