Jump to content

požurnice iz Ministarstva


emanu555

Preporučene objave

Pozdrav,

 

molila bih Vas za pomoć.

Radi se o žalbenom postupku na Županijskom sudu u Splitu, koji je poslan od druge strane 2010.g. Prvostupanjska presuda je bila u našu korist, a na rješenje žalbe čekamo 2 godine. Sada je poslana požurnica iz Ministarstva za taj predmet, kakva je inače praksa? Da li Ž. sud uopće odgovori, i ukoliko odgovori, da li uistinu ubrzaju proces?

 

Radi se o tome da je majka svoju 1/4 ostavila sinu (zbog uzdržavnja), a kćeri ništa. Nakon majčine smrti, kćer ide na sud i pokušava utvrditi da je i ona brinula o majci (iako živi 40km daleko i ne vozi), svjedočila su samo njena djeca, dakle, nema neutralnih svjedoka (jer nitko nije htio lagati za nju na sudu) i ona je spor izgubila. Spor je trajao preko 6 godina. Nakon toga je digla žalbu, postoji li ikakva mogućnost da Ž.sud to opet vrati na početak?

 

Također, je li ukupno 8 godina za spor oko 1 građevinske zemlje uobičajen ili možemo tražiti nekakvu naknadu zbog tako dugog procesa, budući da smo u ovih 8 godina to mogli prodati (i zbog financijske situacije trebali)?

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hoće li županijski sud reagirati na požurnicu Ministarstva pravosuđa, to u konačnici zna samo sudac koji vodi predmet i eventualno predsjednik toga suda. Takva požurnica nema snagu formalnog naloga.

 

Županijski sud može vratiti predmet na ponovni postupak općinskom sudu.

 

Za oba predmeta možete podnijeti zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku neposredno višem sudu (dakle, u prvom Vrhovnom sudu, a u drugom - ako još nije okončan, što nije jasno iz ovog što ste napisali - županijskom ili Vrhovnom sudu ovisno o tome gdje je predmet).

 

U tom postupku možete očekivati određenu naknadu zbog povrede toga prava.

 

Za eventualni gubitak koji imate zbog predugog suđenja teoretski biste mogli tužiti državu, ali nisam čuo da je to netko napravio i mislim da bi to teško prošlo. Kako biste dokazali da je doista došlo do gubitka tj. da ste doista mogli prodati za veću svotu nego po okončanju spora? Iz činjenice da je općenito došlo do pada cijena ne može se zaključiti da bi vaše konkretno zemljište doista uspjeli prodati po većoj cijeni, a ne možete dokazati niti da biste uopće prodavali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne postoje 2 predmeta, samo je jedan predmet u pitanju.

Kad sam pričala o nekakvoj naknadi, zapravo sam mislila na zaštitu prava na suđenje u razumnom roku , samo nisam znala kako se to zove :)

 

Mislite li da mi takav zahtjev može samo naštetiti, tj. može li se sudac zbog toga 'osvećivati'?

 

Kako treba izgledati takav zahtjev (ima li kakav primjer na internetu?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I to je još jedno pitanje na koje odgovor zna samo taj sudac :-)

 

Sudac mora svoju odluku utemeljiti na zakonu i uvrđenim činjenicama i u tom smislu je mora valjano obrazložiti, a sve skupa je podložno preispitivanju po pravnim lijekovima (žalba drugostupanjskom sudu i izvanredni lijekovi), pa zapravo nema prostora za "osvetu". Isto tako mu nije u interesu da mu se predmet vraća s drugog stupnja.

 

U sudskoj praksi Vrhovnog suda objavljeno je preko 10000 odluka koje se odnose na takve zahtjeve, a to je samo dio odluka koje su donesene, dakle barem toliko ljudi je vjerovalo da ima smisla podnijeti takav zahtjev.

 

S druge strane, i suci su ljudi, što ponekad izađe na vidjelo kad njihove nepodopštine dođu pred DSV i u medije.

 

Pa se vratimo na ovo gore na početku ...

 

Predložak takvog zahtjev je bio objavljen na jednoj od tema na Legalisu, ali se više ne sjećam kojoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija