Jump to content

Prava zaposlene trudnice


ZastoJa

Preporučene objave

Tražila sam po forumu, ali nigdje nisam našla odgovore na sva ova pitanja, ili su onako, polovični, pa eto pitam...ako treba, nek se tema premjesti, obriše, štoveć. Ovo je hipotetska situacija žene od 40 godina koja planira trudnoću, a ne radi već godinama, ali se želi informirati o pravima u slučaju da se to promijeni, kao što je izgledno da hoće:

 

1. žena kojoj je potvrđena trudnoća mora na tzv. čuvanje trudnoće jer boluje od određenih kroničnih bolesti, čak je izgledno da će to mirovanje dijelom provesti i u bolnici - prema navodu liječnika to bi se u slučaju trudnoće dogodilo

 

2. da li trudnica koja radi na temelju ugovora na određeno vrijeme ima kakva drugačija (veća, povoljnija, financijska) prava nakon isteka ugovora od ne-trudnice?

 

3. što se događa ako ode na bolovanje prije isteka ugovora? (osim što se neće produžiti, naravno)

 

4. ako radi na temelju ugovora na neodređeno, a na probnom je roku - može li na tom probnom roku dobit otkaz pod nekim drugim razlogom, iako je informirala poslodavca da je trudna? Može li dobiti otkaz zbog trudnoće nakon probnog roka? (ne pitam za poslovno uvjetovani, to mi je jasno) Koja je razlika da li je na bolovanju za vrijeme takvog ugovora (neodređeno i probni rok) i ako nije?

 

Čitala sam ZOR, naravno, ali moram priznati da iz toga ne mogu naći odgovor na ova pitanja, mislim da je pisan na način da ostavlja dosta prostora tumačenju na način "kako kome odgovara".

 

Dakle, nije cilj nikog varati, lagat, izvlačiti ne znam kakve koristi i slično - cilj je pobrinuti se za svoje i djetetovo zdravlje, a da se ostvare max. povoljna prva....od ljubavi se ne živi, svi znamo.

 

Hvala.

uređeno: od Mrljavac
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) ?????

2) nema

3) na bolovanju je dok ono traje

4) a) može b) ne može

 

1) nije tu ni bilo pitanja, samo prikaz situacije :).

2) + 3) - oke, jasno da bolovanje traje dok traje ugovor - ali mi je u međuvremenu rečeno od strane pravnice koja doduše radi na Zavodu za nešto drugo :), a prije je radila na HZZO-u... da osoba, ako ode na bolovanje prije isteka ugovora na određeno ima pravo još mjesec dana nakon isteka ugovora na isplatu plaće (umanjene onako redovno kako to već je kad je na bolovanju). Jel je ili nije?

3) tak sam si i mislila, na žalost

4) jel negdje izričito piše da ne može? Idem ponovo gledat ZOR da ne ispadnem tošo, ali ja se ne sjećam da je igdje pisalo da ne može (znam da se ne može dati u nekim drugim slučajevima npr.), a od one gore spomenute osobe sam dobila odgovor da može, sasvim legalno dobiti otkaz trudnica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, proučavala ponovo:

 

Članak 71.

(1) Za vrijeme trudnoće....

........poslodavac ne može otkazati ugovor o radu trudnici.....

 

Ipak piše, prije sam to nekako previdjela. Nisam pravnik, ali mislim da je ovo jasno. Ili? Ne govorimo sad o tome da se otkazi svejedno događaju, govorimo o onome što je po zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razlika između radnika kojem je prestao ugovor o radu a na običnom je bolovanju zbog bolesti i onog koji je primjerice na komplikacijama u trudnoći ili je je na bolovanju po osnovi ozljede na radu je taj što ovaj prvi ima pravo na naknadu plaće max 30 dana od dana prestanka radnog odnosa dok ovaj drugi (ova druga) ima pravo na naknadu plaće tako dugo dok to stanje traje, dakle najčešće će to biti do isteka komplikacija.

uređeno: od rubens
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija