Jump to content

Prekršajno pravo-obiteljsko nasilje-propusti suda


JohnnyValera

Preporučene objave

Pozdrav svima

 

Molio bih da nakon pregleda cijelog posta udjelite mi kakav savjet što da radim, ali evo što se dogodilo u punom kontekstu događaja.

 

Ja imam 23g i za koji mjesec trebao bih ponovo postati student u Zg.

 

Između 18. i 19. godine života živio sam s bakom. Nakon toga preselio sam se na vlastitu adresu. Iako nisam više živio s bakom i dalje sam se brinuo oko cjelog kućanstva na razini na kojoj sam mogao, a to je da bakinom penzijom pobrinem se da računi budu uredno plačeni, frižider pun. itd...pošto se radi o osobi od 86 godina koja je 2011 godine slomila kuk(koji se zbog njenog zdravstvenog stanja nije mogao operirati).

 

Moja majka i baka ne razgovaraju(nešto su se posvađale davno), i ja se brinem za sve što baki treba. U rujnu 2011 godine ja sam zamolio svog mlađeg brata(tada 17g, sada punoljetan) da, pošto sam ja bio spriječen zbog službenog puta od 2 tjedna, svrati do bake i pobrine se za osnovne potrebe. Na taj nalog, moj brat je pri svom dolasku, bez znanja i odobrenja bake, otišao na bankomat i u 3 dana dignuo 14.900kn(maksimalno prekoračenje tekućeg računa) te ih potrošio. Ja sam po povratku sa službenog puta to doznao, pošto konstantnom brigom za baku, njenim usmenim odobrenjem, imam pravo uvida u njeno stanje tekućeg računa. Odmah, čim sam saznao, stupio sam u kontakt s bratom te mu na najuljudniji način pokušao objasniti da to što radi je protivno Kaznenom zakonu te bratskim razgovorom pokušao ga urazumiti. Opisana situacija, službenog puta-zamolba bratu-krađa od bake-razgovorc s bratom, ponovila se svaki mjesec između listopada 2011 i ožujka 2012. U međuvremenu, ja sam s bakom išao do banke svaki mjesec dignuti sredstva sa štednje(koju je baka otvorila prodajom svoje rodne kuće) te ih položiti na tekući račun kako bi baka mogla nastaviti nesmetano živjeti. Kada je moj brat ponovio opisanu situaciju u ožujku, ja sam došao na adresu svojih roditelja, gdje moj brat živi, te počinio 2 prekšaja obiteljskog nasilja, br. 1: slomio sam njegov mobitel(materjalno nasilje) i br. 2: uzeo kutljaču(šeflju) u ruke i rekao bratu da se obuće te da će sada samnom ići do bake i objasniti gdje su novci(upotreba straha).

U potpunosti sam svjesta počinjenja prekršaja koje sam naveo i spreman sam za njih preuzeti odgovornost. Ali ono što je slijedilo ne može biti zakonski ispravno te u tom djelu molim savjetovanje.

 

Naime, moj brat pristao je ići do bake, ali u trenutku kada je trebao sjest samnom u auto počeo je trčati u tada neodređenom pravcu. Ja sam krenuo normalnim hodom za njim da vidim gdje je on to krenuo bježati. Skrenuo je iza sljedećeg ugla, te kada sam ja tamo stigao(manje od minute) saznao sam od prolaznika da je utrčao u osnovnu školu u njegovom naselju. Kada sam pokušao stupiti u školu, bio mi je uskraćen pristup školi te sam ja prvo tražio da se mog brata izvede iz škole, koji kao ne-učenik škole nema tamo što tražiti niti, kao i ja, nema pravo ulaska. Nakon što je moj zahtjev odbijen od strane školske čistačice, ja sam osobno zatražio da radnici škole zovu policiju.

Policija je na mjestu događaja bila u roku od 5 minuta. Ja sam stupio u osobni kontakt s policijskim službenicima te im već gore navedenu situaciju opisao istim riječima. U roku od 5 minuta policijski službenici stupili su u kontakt s mojim bratom, te kada je on izlazio iz zgrade škole, ja sam zamoljen da sjednem u policijsko vozilo. Još sam kratko razgovarao s jednim od službenika dok je drugi legitimirao mog brata, te sam u sljedećem trenutku obavješten da pođem s policijskim službenicima. Prvo smo išli do mog auta, odakle su policijski službenici uzeli moju podvodnu pušku te sam odveden u postaju.

Koliko sam upoznat sa zakonom, prema članku 96 Pravilnika o policijskom postupanju, nisu li policijski službenici dužni obavjestiti me o uhićenju odmah po uhićenju, koje se očigledno dogodilo puno prije dolaska u postaju? Ukoliko netko može objasniti još jednu stvar: kako je moguće da uz opisanu situaciju policijski službenici uhite osobu koja je tražila policijsku pomoć? Također molim savjet da li mi je ovo valjana osnova prigovora presudi?

 

Sljedeći dan odveden sam iz pritvora na saslušanje.

 

Bratov i moj otac(biološki roditelj) pozvan je kao svjedok te je od strane suda uzet kao nepristran i objektivan. Kao svjedok, jasno je naglasio da je moj brat sklon laganju i izmišljanju, te kako će moj brat sada izgubiti pravo na redovno školovanje(namjerno neide u školu, pao je treći razred srednje škole dva puta, te je izbačen iz dvije različite srednje škole, jednom zbog prijetnje profesoru, drugi put zbog neodaziva na razredbene ispite), te je svjedok naveo kako je dignuo ruke od mog brata u smislu odgoja iz razloga što moj brat zove policiju i prijavljuje našeg oca za obiteljsko nasilje čim mu se otac obrati(zadnji put je zvao policiju jer mu je otac rekao da ne smije pušiti u dnevnom boravku). Svjedok je mene opisao kao nenasilnu osobu, naveo je da sam trenutno u sustavu državne mature(imam staru maturu, ali želim mjenjati fakultet), donedavno zaposlen kao trener kadeta i juniora koji se bave kajakom i kanuom na divljim vodama(dao sam otkaz zbog neisplate plače u iznosu od godinu dana), te citiram svjedoka: "stariji brat je neizmjerno bolji od mađeg brata tokom cijelog života". Naime, u presudi piše, citiram: "Tijekom postupka sud nije razloga niti dokaza temeljem kojih bi posumnjao u vjerodostojnost iskaza oštećenika(mog brata)". Laički ću postaviti pitanje. Tko od mene ovdje pravi budalu?

 

Moj brat pojavio se na suđenju s medicinskom dokumentacijom kojom je išao dokazivati ozljede koje sam mu ja nanio. Na zahtjev suda da pokaže ozljede, oštećenik(moj brat), nije to mogao iz razloga što se ozljede nisu vidjele. Ja sam osobno zatražio sudsko vještaćenje mogućnosti nanošenja takvih ozljeda. Ja sam na toj raspravi iznio činjenicu da dižem 130kg na benč klupici, što je vrlo važno. Naime, oštećenik je na sudu iznio optužbu da sam udarce zadavao manhito te da sam mu rekao, citiram:"obuci se i idemo do auta, odvest ću te u šumu i ubiti". Iz tog razloga tražio sam sudsko vještačenje jer je nemoguće da osoba moje fizičke snage i građe, u opisanom psihičkom stanju, zadaje udarce koji se sljedeći dan ne vide, odnosno, jasno sam obznanio sudu da u opisanom slučaju to ne bi bile nevidljive ozljede nego da bi to bili prijelomi. Sud je vještačenje zakazao za dva dana.

Na ročištu kada je došao sudski vještak, ja sam ponio sa sobom dotičnu kutljaču(šeflju), koja mi je oduzeta na porti suda te tamo pohranjena do mog izlaska iz zgrade. Sudski vještak pogledao je medicinsku dokumentaciju, a od mene je tražio da "opišem" šeflju, što sam ja i napravio, pokazao sam duljinu od 40-ak centimetara(citiram zapisnik:"Na izravan upit vještaka okrivljeniku da opiše predmetnu šeflju, isti je pokazao njezinu približnu duljinu od 40-tak centimetara). Na moj zahtjev da se donese sa porte, sudac je rekao kako to nije potrebno. Vještak je na osnovu mog pokazivanja dužine predmeta zaključio da je to predmet počinjenja prekršaja. To ročište završilo je u roku od 15 minuta kada sam ja zaprimio, moram tako reči, komad papira na kojemu piše da postoji osnovana sumnja da sam alkoholičar. Molim sve koji mogu i voljni su, da mi objasne kako je moguće da na moj zahtjev sudskog vještaćenja mogućnosti nanošenja ozljeda prema mojoj fizičkoj građi i mogućnosti nanošenja nevidljivih ozljeda u već opisanom psihičkom stanju prema riječima oštečenika(da ću ga ubiti)(da ja nekoga pokušam ubiti to ne bi bio pokušaj, nego ubojstvo) dobijem riješenje u kojemu jedino piše da postoji osnovana sumnja na moj alkoholizam?(Kako se dokazuje ne-alkoholizam, jer ja imam samo svjedoke koji će potvrditi da ja uopće ne pijem, niti kapi)

 

Primio sam presudu po kojoj sam kriv(što je istina, počinio sam dva već navedena prekršaja). Ali u presudi mi je pripisano nanošenje ozljeda koje nisam nanio.

 

Prigovor sam već sastavio, na sljedećim osnovama:

1. Postupao sam sukladno članku 19 Prekršajnog zakona, Postupanje iz krajnje nužde, zbog već opisane sitacije s bakom

2. Postupao sam sukladno članku 269 Kazenog zakona, Neotklanjanje opsanosti, ja sam otklanjao opasnost u svrhu općeg dobra

3. Da je sud prekršio članke 197 i 198 Prekršajnog zakona, jer veliki dio gore navedenoga nisam mogao iznjeti na sudu zbog načina postupanja suda samnom i užurbanom pokušaju zatvaranja slučaja ne uzimajući u obzir činjenično stanje te dodjeljivanjem preteške mjere s obzirom na moje postupke

4. Da me se sukladno članku 139 oslobodi plačanja troškova postupka, jer sam trenutno nezaposlen, bez ikakvih primanja, te zbog situacije s državnom maturom, ja sam u nemogućnosti zaposliti se jer se kao redovan student nemogu zaposliti po zakonu

5. Da je osnovana sumnja na alkoholizam koju je vještak iznio sukaldna opisanoj situaciji članaka 199 i 200 Kaznenoga zakona

6. Da je postupak uhićenja protivan članku 96 Pravilnika o policijskom postupanju

7. Da se presuda sukadno članku 36 i 88 Prekršajnog zakona, djelomično ili potpuno odbaci ili izmjeni

 

Ukoliko je moguće molio bih mišljenja da li sam u pravu na osnovu bilo kojih od navedenih osnova prigovora

 

Unaprijed hvala

 

Johnny

 

P.S. hvala Legalisu na Vašem dugogodišnjem radu, od velike ste pomoći u svim temama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uzeli ste stvar u svoje ruke, sada plaćajte.

 

Sud je pročitao izvješće o uhićenju i to je za njih dovoljno.

 

Sasvim je nevažno tko je zvao policiju.

 

Nepotrebno ste stvar zakomplicirali vještačenjem, naravno da će te i to platiti u idućih 10 godina koliko iznosi zastarni rok.

 

Krađa u obitelji je nikakav razlog za takvo vaše ponašanje budući da se kazneni progon pokreće privatnom tužbom, a nje nema.

 

Napravili ste grešku što ste sebi uzeli za pravo da "disciplinirate" brata, sada će te platiti tu školu.

 

Sud vas sigurno neće osloboditi, a o visini kazne ovisi kakve kvalitetne dokaze će te priložiti o svojem imovinskom stanju.

 

Ubuduće zaboravite na ulogu obiteljskog šerifa jer bez obzira koliko dobra vi napravili u svojoj obitelji na vas će se gledati kao na obiteljskog nasilnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru

još dva pitanja:

 

Po Vašem mišljenju, hoće li mi u ovom slučaju prigovor više odmoći ili pomoći? Pitam jer mi je prijatelj napomenuo da je u postupku spomenuto "ubit ću te" te da bih prigovorom mogao samo zakomplicirati slučaj protiv vlastite koristi.

 

Može li mi suditi sudac koji me nikada nije vidio niti kojega ja nisam niti vidio niti čuo u cijelome sudskome postupku? Naime, na riješenju je potpisana sutkinja koja nije bila prisutna niti je bila uključena u slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prigovor može pomoći po pitanju visine kazne, ali može i znatno odnemoći po pitanju rehabilitacije zbog izrečene prekršajne kazne, jer će te možda doći u situaciju da za koju godinu tražite posao kojeg nećete moći dobiti zbog mrlje u prekršajnoj evidenciji.

 

"Ubit ću te" jest kazneno dijelo, ali ono se goni po prijedlogu oštećenog, ako prijedloga nema onda nema ni kaznenog djela. Jednako kao sa onom krađom u obitelji.

 

Nije nužno da sudac koji vodi predmet vidi okrivljenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija