Jump to content

Izvanbračno dijete


v2d2

Preporučene objave

Imam prijateljicu koja ima jako veliki problem. Ovako: u braku je malo više od godinu dana, udala se trudna. Dijete se rodilo, ali otac nije čovjek za kojega se udala. Znači zatrudnila je prije braka s dotičnim drugim, čitavu trudnoću je sumnjala, ali nije bila 100% sigurna, no kad se dijete rodilo, krvna grupa i izgled djeteta su potvrdili njenu sumnju. Ona i dalje živi sa sadašnjim mužem, no želi otići jer joj je život s njim katastrofa. No, on ne zna da to dijete nije njegovo.

Zanima me kakva su njena prava, jer se želi odseliti, a kada se odseli sve će se saznati. Da li joj muž može oduzeti dijete?

Što da radi?

Rekla bi mu ali se boji jako njegove reakcije i što bi mogao napraviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dijete ima bracno ocinstvo posto je rođeno u braku. Pravo na osporavanje ocinstva ima: muz majke, majka i dijete.

Subjektivni rok muza majke za tuzbu pocinje danom saznanja za cinjenicu koja dovodi u sumnju istinitost upisanog ocinstva i traje 6.mj. Objektivni rok zapocinje rođenjem djeteta i traje do 7 godine dijetetova zivota.

Majka ima objektivni rok od 6.mj. od rođenje djeteta za osporavanje bracnog ocinstva. Zakonodavac majci ne daje subjektivni rok pretpostavljajuci da majke najbolje zna od samog zaceca djeteta tko je otac djeteta.

Dijete ima pravo na tuzbu do svoje 25 godine. Maloljetnom djetetu je za to je potreban kolizijski skrbnik.

Dakle,majka djeteta u ovom slucaju ne moze rijesiti taj problem bez da je suprug ukljucen na ovaj ili onaj nacin. Nakon tuzbe, neovisno tko s istom ustane, provest ce se DNK testiranje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija