Jump to content

nostrifikacija diplome


esma

Preporučene objave

zanima me gdje i na koji način bih mogla nostrificitari diplomu u bosni i hercegovini(mostar) ili je potrebno to uraditi u hrvatskoj?završila sam četverogodišnji studij na filozofskom fakultetu sveučilišta u mostaru(hrvatski jezik i književnost i engleski jezik i književnost) i htjela bih da po novom imam titulu magistra struke.uopće ne znam da li se to radi u bosni i hercegovini,a znam da u hrvatskoj to postoji.na koji način i kome se obratiti ako je u hrvatskoj ili bosni i hercegovini?što treba od papira i koliko košta?bila bih zahvalna da mi neko odgovori,ali konkretno na ovo pitanje.nisam naišla na konkretni ništa na internetu.hvala još jednom i nadam se brzom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

U Hrvatskoj nakon uvođenja Bolonjskog procesa osobe koje su diplomirale na nekadašnjem četverogodišnjem sveučilišnom studiju mogu od institucija na kojima su diplomirale tražiti izdavanje nove diplome ili potvrde o završenom studiju, u kojima im se priznaje titula magistra struke, a što je Bolonjski ekvivalent studiju koji su bile završile. Znači, institucija (fakultet) na zahtjev osobe, i nakon što su plaćeni troškovi postupka, izdaje novu potvrdu ili diplomu s titulom koja toj osobi pripada po novim propisima (magistar struke).

 

Nisam upoznat kakva je situacija u Bosni i Hercegovini po tom pitanju. Nisam ni siguran da li vam hrvatska institucija može izdati novu potvrdu ili diplomu sa studija u BiH. Mislim da ne može, već da hrvatski fakulteti imaju pravo izdavati diplome ili potvrde samo svojim bivšim i sadašnjim studentima.

 

Nostrifikacija, kao postupak izjednačavanja stranih diplomama sa istovjetnim diplomama u Republici Hrvatskoj se ne radi već niz godina. Sad se radi samo priznavanje stranih diploma, a ne više njihovo izjednačavanje (nostrifikacija) kao nekada. Za priznavanje stranih diploma nadležan je tzv. ENIC/NARIC ured pri Agenciji za znanost i visoko obrazovanje. Internet stranice su im http://www.azvo.hr/enic/priznavanje-kvalifikacija, a adresa u objavi niže. Možete se obratiti njima i potražiti više informacija. Oni zasigurno raspolažu s daleko najviše informacija o toj temi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija