Jump to content

nužni dio - darovni ugovori


forma

Preporučene objave

Treba mi informacija kako spriječiti darovne ugovore s kojima otac poklanja-daruje nekretnine jednom sinu na uštrb drugoga. Kako zaštititi svoj nužni dio ? Dali prilikom sklapanja darovnih ugovora ja kao treća strana moram biti obaviješten od neznam koga javnog bilježnika ili ..... Na ovaj način prenose se nekretnine na jednog sina( moga brata) i pitanje je dali meni išta ostaje od tzv. nužnog dijela.

Što moram napraviti da pobijam do sada sklopljene darovne ugovore poglavito na nekretninama na kojima sam isključivo ja do sada ulagao dok su glasile na očevo ime.

Molim sve na portalu koji mogu pomoći, te stvarno molim za žurnost.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Darovni ugovor je jednostrani pravni posao,znaci tu nema neke posebne obveze.Vlasnik moze samostalno raspolagati svojom imovinom i netreba mu nicije dopustenje ali prilikom sklapanja takvog ugovora mora paziti da su i ostali nasljednici prvog nasljednog reda namireni u svom nuznom dijelu.Medjutim vi nemozete sprijeciti da se takav pravni posao napravi,ali isti mozete pobijati isticuci nistavost zbog povrede nuznog dijela.O takvom pravnom poslu niko vas nece obavijestiti osim samih ugovaraca,ali ako se npr neko uknjizi kao vlasnik na temelju takvog pravnog posla,onda to mozete provjeriti i znati,zbog cega imate pravni osnov i interes za podizanje tuzbe,sto je mac sa dvije ostrice,jer se otac moze naljutiti pa s tim bratom napraviti dvostrani pravni posao u vidu ugovora o dosmrtnom ili ugovora o dozivotnom izdrzavanju,sto bi za posljedicu imalo da vas uklone iz zaostavstine pa cak i s nuznog dijela.Oprezno!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uz gornji post bi trebalo navesti još jednu sitnicu (možda je doslovno riječ o sitnici).

Ne znam što ste mislili pod time da ste ulagali.

 

Naime, imate pravo na onaj dio koji ste uložili u imovinu, odnosno onaj dio koji je zahvaljujući vama stečen skupa s ocem temeljem članka 75. Zakona o nasljeđivanju. Misli se pod uvjetom da ste živjeli s ocem.

 

A ako ste ulagali u nakretnine doslovno od stavljanja pločica pa do kupovine namještaja, imate pravo na povrat toga (odnosno povrat vrijednosti) temeljem stjecanja bez osnove. Zastara na tome nastupa 5 godina nakon što je takvo stjecanje napravljeno (npr. od dana kada je kupljen namještaj). Tada tužite vlasnika nekretnine (odnosno brata).

 

Teret dokazivanja ovih dviju činjenica je naravno na vama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija