Jump to content

Informacije vezanu uz evidenciju


CatalystGroup

Preporučene objave

Ovako, ima nekoliko pitanja.

 

1.) Kada idem na prekršajni sud, da li taj sud gleda svoju vlastitu evidenciju vezano uz određenu osobu i koliko daleko u "povijest" ta evidencija seže.

 

2.) Pretpostavljam da isto tako pregledavaju i evidenciju MUP-a. Ako se ne varam, ista seže 2 godine unatrag? Da li u toj evidenciji gledaju samo prekršaje koji su rezultirali bodovima, ili i one "obične"?

 

3.) Zvao sam lokalnu policijsku stanicu i službenica mi je rekla da vidi samo prekršaj koji je rezultirao sa dva kaznena boda iz trećeg mjeseca, te jednu uplatu iz drugog mjeseca, no nije mogla vidjeti o kojoj se kazni radi (pretpostavljam da je jedna kazna iz 2009. koju sam tek ove godine podmirio nakon upozorenje porezne uprave - da li je to uopće moguće da se tako vidi?). Znači li to da će navedene informacije vidjeti suci kao i gore navedena službenica? Ako sam dobro shvatio, moju kompletnu evidenciju može vidjeti samo netko iz MUP-a s dovoljnom razinom ovlasti, dok službenice i sudovi samo ono unatrag dvije godine?

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. 3 godine.

 

2. Prekršajni sud ima svoju Prekršajnu evidenciju, njih ne zanima evidencija kazni iz MUP-a, a MUP sukladno odredbama Zakona o policiji svoje događaje čuva trajno.

 

3. Policijski službenici i namještenici ne smiju davati takve podatke preko telefona sukladno odredbama Zakona o tajnosti podataka i Pravilnika o tajnosti službenih podataka MUP-a, a sve ostale rasprave o dostupnosti i sadržaju pojedinih podataka predstavljaju službenu tajnu, kojoj temi nije mjesto na ovom forumu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

2. Prekršajni sud ima svoju Prekršajnu evidenciju, njih ne zanima evidencija kazni iz MUP-a, a MUP sukladno odredbama Zakona o policiji svoje događaje čuva trajno.

 

Znači li to da ako idem na sud u Zagreb oni ne vide prekršaje iz suda nekog drugog grada?

 

To mi nije jasno, jer sam jednom prilikom dobio objašnjenje od sutkinje da će mi kaznu na žalbu izreći nakon što provjeri evidenciju MUP-a, pa me samim time i zanima koliko unatrag seže ta evidencija koju oni mogu gledati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Definitivno glede MUP-ovih evidencija nije mjerodavan Zakon o policiji već Zakon o policijskim poslovima i ovlastima a taj zakon upućuje i na posebne zakone - dakle, situacija je dosta različita od one kako je to prvotno ovdje napisano...

uređeno: od iuraest
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ne bi ulazio u raspravu s onima koji ne razlikuju Zakon o policiji od Zakona o policijskim poslovima i ovlastima (ili tvrde da je to nevažna razlika).

Situacija je utoliko različita da se samo podaci iz čl. 26, st. 2. Zakona o policij poslovima i ovlastima čuvaju trajno: ne bih rekao da podaci iz evidencije o prekršajnim postupcima ulaze u tako navedene podatke. Uostalom, ako se podaci o kaznenim postupcima ne čuvaju trajno ne vidim razloga da se isto ne odnosi na prekršajne postupke (argument iz čl. 23, st. 1, t. 4. u vezi s čl. 26, st. 1, t. 2. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima). Naravno, situacija je to koja predstavlja samo početak razmatranja; mjerodavni su i propisi koji reguliraju konkretan postupak ali i Zakon o zaštiti osobnih podataka - dakle, nema jednostavnog odgovora ali je prilično sigurno da se svi podaci ne čuvaju trajno. Nadam se da sam pomogao onima kojima je potrebno...

uređeno: od iuraest
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G. iuraest,

 

opet navodite neistine, uopće nije točno da se podaci o kaznenim postupcima ne čuvaju trajno, ne poznajete materiju evidencija, a naravno pametujete o njima.

 

Vi očito ne poznajete pojam "događaj" u smislu Zakona o policijskim poslovima i ovlastima na kojeg se toliko pozivate. Događaj je sve što se dogodi, bilo kazneno, bilo prekršajno, bilo građansko ili imovinsko pravno, bilo da uopće nije ničim niti kažnjivo niti zabranjeno ili pak da jest i kažnjivo i zabranjeno čitavim spektrom propisa koji postoje u našem društvu.

 

Pošto ovaj forum na služi kao polje za prepucavanje, a očito je da vaša rasprava vodi upravo k tome, tema se zaključava.

 

Imamo mi dosta kvalitetnih tema i rasprava, evo molim vas da ih ne upropaštavate kao ovu.

 

Pozdrav.

uređeno: od petpetica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija