Jump to content

Kako naplatiti alimentaciju?


kokojumbo

Preporučene objave

Naime bivši muž je djetetu nakon odluke suda dužan uplatiti alimentaciju u nazad 6 godina i za svaki mjesec naprijed po 1000 kn. Kad se pokrene ovrha mu nemaju sta uzeti posto radi na crno i vec ima jednu ovrhu na račun pa to nece nikada niti doci na red...

 

I još jedno pitanje; govore djetetu od 6 godina da ce moći još malo birati kod koga želi živjeti... Ne želim da mu pune glavu besmislicama... Kako da to zaustavim?

 

Unaprijed hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"I još jedno pitanje; govore djetetu od 6 godina da ce moći još malo birati kod koga želi živjeti... Ne želim da mu pune glavu besmislicama... Kako da to zaustavim?"

 

To što vi nazivate besmislicama itekako ima temelja, ali naravno vaše dijete može i treba u skladu sa svojom dobi na adekvatan način biti informirano o tome.

Vjerojatno vam nije poznato da je Hrvatska već odavno potpisala, ali se još uvijek ne provodi, Europsku konvenciju o ostvarivanju dječjih prava koja tom djetetu daje određena procesna prava da u skladu sa svojom dobi iskaže mišljenje sa kojim od roditelja želi živjeti i da na adekvatan način bude informirano o samom postupku. Stav suda za ljudska prava jest da se i vrlo malo dijete može upitati za mišljenje koje nije obvezujuće za sud ako je u suprotnosti sa interesom djeteta.

Npr. da je djetetov otac u tužbi sudu u strasbourgu naveo jedan od razloga povrede ljudskih prava taj da se vaše zajedničko dijete dobi 6 godina niti u jednom trenutku nije upitalo za mišljenje, čime je posredno došlo do povrede očevih prava, ako ih ima, velika je vjerojatnost da bi sud u Strasbourgu to uvažio. Primjer: Sahin protiv Njemačke kad je postupak pokrenut dijete je imalo 2 godine, kad je završen 5 godina.

Ovo što vi nazivate besmislicama je pred vratima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro je da ste i to spomenuli pa ću vam objasniti:

susreti i druženja djeteta s roditeljem i alimentacija jedno s drugim nemaju veze niti se smiju uvjetovati.

npr. neplaćaš alimentaciju, nećeš vidjeti dijete ili neću plaćati alimentaciju ako ne budem viđao dijete ako to radi jedan od roditelja onda odmah prijava centru pismenim putem.

 

Naravno da je i alimentacija legitimno pravo djeteta i roditelj koji ne izvršava tu dužnost i obvezu je nepodoban roditelj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija