Jump to content

upis vlasništva nakon nekoliko generacija


anonimno

Preporučene objave

Koja je procedura uknjižbe vlasništva nad posjedom (stara kamena kuća s okućnicom), koju je kao ostavštinu od svojih roditelja dobila moja majka. Moj pokojni djed je tu živio cijeli život, vjerovatno i njegovi roditelji, i neosporno je ( kuc,kuc u drvo) da to sada pripada mojoj majci, ali problem je u tome što se to generacijama nije knjižilo u zemljišne i vlasničke knjige, već se nasljeđivalo ( kupovalo-prodavalo, mijenjalo, poklanjalo... što li je već bilo? ) na riječ i logičan sljed stvari. Sada smo to odlučili ( konkretno - ja ) srediti crno na bijelo, geometar je izmjerio navedenu česticu, u katastru smo pod brojem te čestice dobili na papiru zadnji postojeći podatak o vlasništvu - ima 10-ak imena. Uopće nema prezimena mog pokojnog djeda ( dakle ni njegovog oca), što govori o tome koliko je taj podatak prastar. Sada me zanima kakva je daljnja procedura ? Znam da sada ide neko utuživanje, povlačenje po sudu, čekanje nekih zakonskih rokova da se neko javi ili ne, ukratko - angažiranje odvjetnika koji to sve zna točno, ali ja ovdje pitam da me ne odere i da bar otprilike dobijem uvid u ono što će odvjetnik raditi ( i naravno naplatiti ). Dakle, molim nekog stručnog i/ili nekog s iskustvom u sličnom primjeru da mi objasni. Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Bitno je što piše u Zemljišnjoj knjizi tko je vlasnik. Ukoliko je to Vaš djeda ili neko njegov prednik tada treba prvo prikupiti sva Rješenja o nasljeđivanju ili eventualno darovne ugovoru iz koji8h se može vidjeti kako je to prešlo na Vašeg djeda odnosno majku. Nadalje, ako na toj nekretnini samo vi imate posjed i taj posjed traje duže od dvadeset godina tada protiv ostalih vlasnika treba ustati sa vlasničkom tužbom ili ih lijepo zamoliti da se toga odreknu u Vaše ime ako je Vaša obitelj uistinu jedini posjednik. Napominjem da nije bitno što piše u katastru već što piše zemljišnjoj knjizi i po tome se orijentirajte.

U ovim slučajevima, najbolje je uzeti odvjetnika. Malo se raspitajte o odvjetnicima koji se bave zemljišnjoknjižnim stvarima. Što se tiće cijene, takva bi usluga ovisno koliko bi posla tu bilo stajala oko cc 1.000,00 EUR-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija