Jump to content

savjet(i) za ostavinsku raspravu


rino

Preporučene objave

Fizička podjela nasljedstva nije predmet ostavinskog postupka.

 

U slučaju zakonskog nasljeđivanja, tj. kad nema oporuke, nasljednici se mogu u toku ostavinskog postupka dogovoriti o fizičkoj podjeli kako god hoće, ali ako se ne dogovore, ostavina će biti podijeljena prema zakonu u idealnim dijelovima.

 

Isto tako, nakon što nasljednici postanu suvlasnici u idealnim dijelovima, mogu se podijeliti fizički ili drugačije, dobrovoljno ili u sudskom postupku Taj postupak više s nasljeđivanjem nema nikakve veze.

 

Svaki se ugovor, pa i darovni, može pobijati. No, ne može se svaki i pobiti. Da bi se uspjelo u pobijanju treba imati valjane pravne razloge, a u vašem slučaju je nejasno koji bi to bili razlozi jer o tome niste ništa napisali.

 

Imovina koju je ostavitelj darovao nekom od nasljednika uračunava se pri određivanju nužnog dijela, ali onaj tko smatra da mu je nužni dio povrijeđen mora to uračunavanje zatražiti. Takav zahtjev ne smatra se pobijanjem darovnog ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija