Jump to content

nenaplaćena potraživanja - zatvaranje-molim hitno informaciju


lena53

Preporučene objave

Imam par pitanja vezano za zatvaranje obrta.

 

 

najbitnije pitanje mi je slijedeće; što je sa svim potraživanjima koja nisu naplaćena a sudski postupak je u tijeku (više godina)? Dobila sam informaciju da ću na sva ta potraživanja morati platiti PDV prilikom zatvaranja obrta. Da li je to istina?

 

još jedno pitanje - Dugotrajna imovina

 

Od knjigovođe sam dobila popis DI i sad me zanima koju cijenu moram staviti na imovinu knjigovodstvene vrijednosti 0 kn?

A šta sa imovinom koja ima npr. knjigovodstevnu vrijednost 300,00 kn? Na koliko minimalno mogu napraviti račun da se sva ta imovina izuzmne iz obrta?

Također mi u popisu DI stoji građevinski objekt: knjigovodstvene vrijednosti 153.000,00 kn.

Šta sa tim?

 

Hvala svima na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,sama odjava obrta se odrađuje pri nadležnom županijskom uredu državne uprave. Obrtniku se na temelju podnesenog zahtjeva za odjavu obrta, uz koju se prilaže obrtnica, potvrda o uplati upravne pristojbe od 100,00 kn te 70,00 kn državnih biljega izdajerješenje kojim se utvrđuje prestanak obrta. Po pravomoćnosti rješenja briše se obrt iz obrtnog registra.Prilikom samog zatvaranja obrta treba voditi računa o pravilnom zatvaranju poslovnih knjiga pod čime se misli na zaključivanja knjiga na temelju kojih ćemo obračunati dužan porez na dohodak/dobit, te obračunati PDV.

Sukladno Članku 31. Stavku 3. Pravilnika o porezu na dohodak, prilikom likvidacije obrta porezni obveznik je dužan u poreznom razdoblju u kojem je izvršena likvidacija u knjizi primitaka i izdataka iskazati kao primitke sljedeće:

1. poslovne primitke:

2. usporedivu tržišnu vrijednost dugotrajne imovine,

3. usporedivu tržišnu vrijednost zaliha robe, proizvoda, reprodukcijskog materijala i drugog,

4. nenaplaćene tražbine od kupaca

Također prilikom likvidacije obrta pod izdatke treba uključiti sljedeće:

1. poslovne izdatke:

2. knjigovodstvene vrijednosti dugotrajne imovine prema popisu te imovine u trenutku likvidacije,

3. neplaćene obveze dobavljačima i druge neplaćene obveze u svezi s djelatnošću,

4. druge izdatke u svezi s likvidacijom.

Ukoliko su navedeni primitci veći od izdataka, navedena razlika predstavlja dohodak na koji se treba platiti pripadajući porez.

Kod obrtnika koji su u sustavu poreza na dobit, proces zatvaranja i likvidacije je definiranČlankom 18., Stavkom 3. Zakona oporezu na dobit . Zakon definira da ukoliko se porezni obveznik likvidira, dobit ili gubitak utvrđujese u razdoblju likvidacije koje se nastavlja na posljednje porezno razdoblje.

Početna bilanca za razdoblje likvidacije istovjetna je bilanci na kraju prethodnoga poreznog razdoblja. Ako takva konačna bilanca ne postoji, vrijednost imovine i obveze utvrđuju se procjenom. Završna bilanca razdoblja likvidacije pokazuje imovinu koja će se raspodijeliti, nalikvidacijsku dobit ili likvidacijski gubitak.

Sukladno Članku 30. Stavku 6. Poreza na dodanu vrijednost, fizička osoba koja gubi svojstvo poduzetnika, brisanjem iz registrakod nadležnog tijela, prije odjave djelatnosti treba obračunati porez na dodanu vrijednost na sve isporuke do dana odjave, uključujući u te isporuke i sva dobra koja mu preostanu i koja se smatraju izuzimanjem u nepoduzetničke svrhe, a za koja je mogao koristiti odbitak pretporeza ili ih je prije početka primjene Zakona, nabavio za poduzetničku djelatnost bez poreza na promet ili uz povlaštenu stopu poreza te izmiriti sve druge porezne obvezepo osnovi poduzetničke djelatnosti.

Također treba voditi računa da se odjava vlasnika obrta kao i samog obrta treba obaviti i u ispostavi ureda HZZO i HZMO..

Osim redovne procedure predaje zahtjeva za odjavom obrta i obrtnice u nadležni županijski ured državne uprave, treba voditi računa i o zakonskim odredbama Zakona o PDV-u, Zakona o porezu na dobit kao i Zakona i Pravilnika o porezu na dohodak. Tek uvažavajući sve navedene zakonske odredbe se sam proces zatvaranja obrta može provesti na zakonski pravilan način...

Ovo bi bio neki postupak za zatvaranje obrta.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija