Jump to content

Tužba radi utvrđenja prava vlasništva i izdavanja tabularne isprave


silverpot

Preporučene objave

Početkom 1980-tih moj otac i njegov polubratić naslijedili su određenu nekretninu koju su 1984. godine prodali.

 

2005. je moj otac umro.

Njegovim nasljednicima proglašeni smo moja sestra, tatina supruga i ja. Sestra i ja smo se nasljedstva odrekle.

 

Sada kupac tuži sve očeve nasljednike (nas 3) i njegovog polubratića koji je također bio prodavatelj nekretnine radi utvrđivanja prava vlasništva i izdavanja tabularne isprave te smo pozvani dostaviti odgovor na tužbu. U suprotnom donijet će se presuda kojom se prihvaća zahtjev tužitelja.

 

Moja su pitanja sljedeća:

 

1.) Obzirom da mi je u tužbi pogrešno napisamo i prezime i adresa ( po jedno pogrešno slovo u svakom) ja ni tužbu ni poziv sutkinje da se o njoj očitujem nisam primila. Jesam li uopće dužna dostaviti bilo kakav odgovor obzirom da nisam niti zaprimila tužbu?

 

2.) Je li uopće bitna činjenica da smo se sestra i ja odrekle nasljedstva svoga oca?

 

3.) Što se nas tiče, mi kupcu ni ne namjeravamo osporiti pravo na upis nekretnine. Ono što je sporno je da kupac zahtjeva nadoknadu parničkih troškova, a meni je ideja da financiram to što se njemu 28 godina nije žurilo urediti stanje u zemljišnim knjigama u najmanju ruku suluda.

 

Lijepo molim za savjet kako postupiti.

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osoba koja vas tuzi je morala provjerit ko su upisani vlasnici na nekretnini koja je predmet utvrdjenja prava vlasnistva.Ako ste se vi odrekli nasljedstva, smatra se kao da nikad ni niste bili nasljednica,te samim tim vi nemate pasivnu legitimaciju u postupku radi utvrdjenja prava vlasnistva.

U svakom slucaju odgovorite na tuzbu,iznesite cinjenicu da niste pasivno legitimirani u tuzbi,jer ste se odrekli od nasljedstva,a kao dokaz mozete priloziti presliku rjesenja o nasljedjivanju ili z.k.izvadak ako je izvrsen upis na temelju istog rjesenja.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Matrix76,

 

zahvaljujem na odgovora, ali mislim da me niste najbolje razumjeli, vjerojatno zato što nisam spomenula da su uz tužbu priloženi sljedeći dokumenti:

 

a) rješenje o nasljeđivanju iz 1983. kojim moj otac i njegov polubratić nasljeđuju spornu nekretninu od svoje pokojne tete

 

b) kupoprodajni ugovor i aneks tom ugovoru kojim moj otac i njegov polubratić tu nekretninu prodaju tužitelju iz 1984., odnosno 1988. godine

 

c) izvadak iz zemljišne knjige gdje je kao vlasnik još uvijek upisana pokojna teta mog oca

 

d) prijepis posjedovnog lista gdje je kao nositelj prava upisan tužitelj

 

e) rješenje o nasljeđivanju iz 2005. godine kojim ostavinu mog oca nasljeđuje u cijelosti njegova supruga jer smo se sestra i ja nasljedstva odrekle

 

Dakle, činjenica da se odričem nasljedstva svoga oca u ovom postupku je već poznata, no svejedno sam tužena kao zakonski sunasljednik svoga oca.

 

Napominjem da je otac spornu nekretninu prodao 21 godinu prije svoje smrti tako da se ona, naravno, ne spominje u ostavinskom postupku provedenom nakon njegove smrti.

 

Ako sam Vas dobro razumjela, Vi predlažete da na tužbu odgovorim i navedem da sam se nasljedstva svoga oca odrekla te priložim (još jednom) rješenje o nasljeđivanju?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,itekako sam ja shvatio,ali ste izostavili najbitniju cinjenicu u svemu ovome."citiram"

c) izvadak iz zemljišne knjige gdjeje kao vlasnik još uvijek upisana pokojna teta mog oca.

Vas otac i bratic se nisu nikad upisali kao vlasnici na konkretnoj nekretnini,te je gospodin kupac trebao tuziti tetku jer je ona upisani vlasnik,a kako je ista umrla,tuzeni su njeni zivi pravni sljednici..Izjava o odricanju koju ste dali na ostavinskoj iza umrlog oca,nevrijedi za ovu nekretninu jer ista nije bila predmetom raspravljanja.Hm kazete da kupac nije rijesio zemljisno knjizno stanje,medjutim ispostavlja se da upravo vasi prednici to nisu uradili.Po ovome,stice se dojam da ste ipak pasivno legitimirani u tuzbi.

Jedna propustena cinjenica koju niste objavili,mijenja sve.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija