Jump to content

Autorski ugovor, otkazivanje suradnje


Sirija

Preporučene objave

Poštovani,

ne znam je li se o ovoj temi već pisalo, ako jest, ispričavam se i molim vas uputite me na odgovarajuće mjesto. Imam pitanje koje je vjerojatno u vezi s mnogočime što ni sama ne mogu detektirati. Radila sam tri godine bez prekida za jednu firmu - dakle, dolazila sam na posao i radila u smjenama određeni broj sati, koliko je za to radno mjesto bilo propisano, obično pet dana u tjednu, ponekad i više. Znači, obavljala sam redovit posao. Međutim, tri godine, koliko sam radila, iz mjeseca u mjesec potpisivala sam autorski ugovor. Moj se status zvao honorarni suradnik iako sam radila kao zaposlenik. Naravno, bila sam plaćena po satu pa ako bih bila bolesna, ta situacija nikako nije bila regulirana. Isto tako, mogla sam dobiti slobodno 2 do 3 tjedna ljeti, ali dakako, bez naknade. U firmi je bilo mnogo takvih honoraraca koji su radili i po 15 godina tako. Ja sam radila tri godine. Nakon tri godine i četiri mjeseca otkazana mi je suradnja, i to tako da mi je jedan dan samo javljeno telefonom da ne trebam doći na posao jer su otkazali suradnju svim honorarnim suradnicima. Tu sam informaciju dobila na putu do posla, znači 30-ak minuta prije početka smjene. O osjećajima u tom trenutku neću pisati. Od tada su prošle dvije godine. Nastavila sam odmah raditi na drugom mjestu, u drugoj firmi, ali i na tome mjestu isto radim kao normalni zaposlenik, no potpisujem ugovor o djelu. Drugi kojima je otkazana suradnja u firmi u kojoj je i meni otkazana suradnja, organizirali su se i podigli tužbu. Ja nisam jer sam htjela gledati naprijed i boriti se radom za svoj status na novom poslu, na kojem, dakle, potpisujem ugovor o djelu i također nemam nikakva prava. Međutim, nagodinu će biti tri godine kako radim na tome mjestu, a pomaka na planu ugovora nema, iako to što radim nije "djelo" nego "rad" i angažman je konstantan. Sada malo gledam unatrag i pitam se jesam li trebala tražiti odštetu ili što slično, tj. jesam li trebala tužiti prvu firmu. Postoji li kakav zakonski rok za takvu tužbu? I što bi se uopće time postiglo? Odšteta? Upisivanje staža u radnu knjižicu? Plaćanje doprinosa retroaktivno? Pitam se jer nisam sigurna kakva će biti situacija na sadašnjem poslu pa bih htjela biti spremna. Iako, pretpostavljam, nije ista situacija jer su ugovori različiti: autorski i ugovor o djelu. Da sažmem pitanja:

1. Dokad je rok za eventualno podizanje tužbe od otkazivanja suradnje?

2. Koji bi mogli biti rezultati tužbe?

3. Kako bi se s pravne strane mogao regulirati status nekoga tko redovito radi, ali potpisuje ugovor o djelu, a ne o radu, i tako radi iz mjeseca u mjesec, s pauzom u veljači i srpnju, kolovozu i rujnu, jer je riječ o fakultetu pa ugovor prati akademski kalendar?

Ako trebate još kakve informacije koje bi vam mogle pomoći u razmišljanju o ovom slučaju, molim vas pitajte me. Ispričavam se što sam tako opširna, ali htjela sam objasniti što je više moguće, a da naravno ne spominjem poslodavce konkretno. Unaprijed hvala.

Srdačan pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi bilo tko mogao odgovoriti na ovo pitanje bilo bi potrebno izvršiti uvid u svu raspoloživnu dokumentaciju, odnosno ugovore stoga preporučam da sve to skupite i obavite barem kozultacije s nekim od odvjetnika.

 

Sve ostalo je nagađanje osim onog djela gdje je moguće da nekakav sud presudi da se radilo o radnom odnosu, a ne ovakvom kakav ste ugovorila, al i to je sfera nečega što mi je samo palo na pamet i ništa više od toga.

 

s040.gif

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija