Jump to content

Tužba protiv osnovne škole


nikolast

Preporučene objave

Ne zna da li sam pogodio sa "kaznenim pravom" ali evo što me zanima:

 

Dakle posjedujem privatnu kuću odmah pored jedne osnovne škole (max. 50m udaljenosti) i imam problem sa djecom koja pohađaju tu školu. Naime djeca "redovito" nakon nastave imaju običaj kamenjem mi razbijati stakla na kući. Pod redovito bi bilo u principu jednom mjesečno. S obzirom da mi je gotovo nemoguće uhvatiti nekoga osobno jer dok ja iziđem iz stana jasno počinitelj/i pobjegnu.

 

Ono što me zanima je kakvu odgovornost ima škola za djecu za vrijeme i neposredno nakon nastave? Postoje li kakve šanse da ja zapravo tražim neku odgovornost od škole?

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da naravno da se to rješava na taj način, međutim ja ovo godinama prijavljujem policiji, sve što policija napravi je zapisnik i na tome ostane. A to da li su počinitelji učenici sam siguran jer svaki put kada netko kamenom pogodi dio kuće pogledam kroz prozor i redovito ugledam grupicu od 2-3 đaka sa školskim torbama koji panično bježe.

 

Ja sam samo mislio da postoji nekakva odgovornost škole jer ovaj problem policija neće riješiti baš nikada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste li pokušali razgovarati s ravnateljem škole?

 

Takve "zločine" i nije tako teško otkriti kako se čini, ako je škola voljna surađivati.

 

Krug "sumnjivih" je relativno lako suziti (vrijeme odlaska iz škole, uobičajeni put kretanja kući ....) a okretniji razrednik, pedagog ili psiholog to "istraži" brže i vještije nego policija, naročito ako se radi o učenicima nižih razreda. Policija s djecom te dobi ne smije postupati, pa to i ne znaju.

 

Naravno, pomoći će ako ih koliko je moguće bolje opišete: dečki ili cure, koliko njih zajedno (to se u pravilu radi u više-manje stabilnoj grupi "prijatelja"), odjeća ...

 

No, ovisi o sklonosti osoblja škole da surađuju. U načelu bi im to trebalo biti u interesu jer tako jačaju svoj autortet i preveniraju probleme koje bi učenicima i njima mogli praviti, ali neki ne razmišljaju tako.

 

Osim toga, sigurno postoji razlog zašto je baš vaša kuća (ako je samo ona) na meti. Taj razlog može biti vezan s vama kao osobom ili ne mora, može biti bizaran ili čudan, ali ako ga dokučite, i to može pomoći pri rješavanju problema i pronalaženju počinitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko Vam se to dešava toliko često koliko navodite - čak jednom mjesečno, šteta po Vas je značajna. Jeste li razmislili o tome da se konzultirate s nekom zaštitarskom službom koja je ovlaštena montirati video-nadzor? Neko elementarno i najjeftinije rješenje bi moralo već biti dovoljno da uhvati tako malene počinitelje, čime biste vjerojatno na kooperaciju nagovorili mnogo koga tko se trenutno pravi "nemoćan".

 

Iako tehnički nekakvu jednostavnu i jeftinu opremu možete i sami nabaviti u supermarketima poput Bauhausa ili Metroa i montirati, trebali bi se ipak konzultirati oko implikacija snimanja u smjeru osnovne škole i sl. Snimke koje napravi kamera postavljena od licencirane osobe su, vjerujem, pravno efikasnije sredstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija