Jump to content

Mirovina bez statusa RVI


mgzg

Preporučene objave

Pitanje u ime mog oca..

 

Moj otac se 2006. godine liječi u KB Dubrava od PTSP-a. U razdoblju od 2006. do prije 18 mj je povremeno bio na bolovanju, a povremno je radio, nekoliko puta je bio hospitaliziran zbog pogoršanja stanja. Zadnjih 18 mj je na neprekinutom bolovanju i dobiva 100% bolovanja jer mu je dokazano da je bolest proizašla kao posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu. Unatoč tome uopće nema invalidnosti (ni jedan posto invalidnosti nema) i nema status RVI.

 

On ima status dobrovoljca i sudjelovao je oko 10 mj u borbenom sektoru.

 

Civilnog staža ima oko 32 godine.

 

Dva puta je odbijen na mirovinskoj komisiji.

 

Njega zanima po kojoj formuli bi se obračunala njegova eventualna mirovina?

 

Koliko bi iznosila ta mirovina?

 

Hvala unaprijed!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ima 65 godina može ostvariti pravo na najnižu mirovinu HB, a ako nema, onda teško.

 

Klikni na ovaj tekst niže.

 

Najniža mirovina hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji pravo na mirovinu ostvaruje u 2012. godini određuje se od svote od 2448,45 kn

 

Prvo mora ispunjavati uvjete za invalidsku mirovinu, a za to mora opet na procjenu radne sposobnosti (morao bi imati medicinsku dokumentaciju iz koje je razvidno da ima uvjete za opću nesposobnost za rad).

 

Do sada, odnosno na procjeni radne sposobnosti vjerojatno nije ispunjavao uvjete niti za profesionalnu nesposobnost.

 

Pravo na najnižu mirovinu nakon 21. studenoga 2009. može ostvariti samo hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana kao pripadnika borbenog sektora i koji je mirovinu ostvario prema odredbama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju individualnih poljoprivrednika, ZOPHBDR-a i ZOMO-a, dakle korisniku mirovine ostvarene prije i nakon 1999. godine, ako mu tako određena mirovina iznosi manje od svote najniže mirovine.

 

Pravo na najnižu mirovinu ima i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana kao pripadnika borbenog sektora i koji je navršio 65 godina života ( muškarac),odnosno 60 godina života žena, a ne ispunjava uvjete mirovinskog staža za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema ZOMO-u (tzv. « državna mirovina»).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija