Jump to content

sluznost prolaza


sanjinb

Preporučene objave

bok,

u selu u kojem moja obitelj ima gradjevinsku cesticu je vlasniku susjedne kuce sa okucnicom, drugi susjed onemogucio prilaz nekretninama tako jer je iz svojih razloga zatvorio javni put koji je tu od uvjek postojao.

ima od toga 5 godina da je taj susjed nas pitao da li moze probiti put preko nase zemlje samo dok renovira kucu.

mi smo ga odbili jer je je zemljiste u suvlasnistvu u obitelji i nitko se nije slagao s tim.

kako mi tamo rijetko idemo, bez obzira na negativan odgovor on je put probio. ukupno 6x 50m i u medjuvremenu napravio i jedan suhozid od oko 3m na koji je stavio kapiju naravno sve na nasoj zemlji.

prije nove godine sam ga upozorio da mora zatvorit put u razumnom roku jer cu ga ako ne morat ja zatvorit na sta se oglusio, i nakom mjesec dana fizicki sam blokirao put.

od tada je pocelo slanje svakakvih poruka i prijetnja sudom.

put je uz to koristio lukrativno jer su se njime sluzili njegovi podstanari kojim je iznajmio 2 stana koje je napravio u kuci.

 

zanima me da li on ima kakve pravne osnove za tuzbu?

 

prolaz mu naravno ne zelim dat ni pod kojim uvjetom nakon svega.

 

unaprijed hvala

 

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 224.

(1) Nužni prolaz preko neke nekretnine kao poslužne osnovat će svojom odlukom sud na zahtjev vlasnika druge nekretnine, ako do nje nema nikakve ili nema prikladne putne veze s javnim putom i ako je korist od otvaranja nužnoga prolaza za gospodarenje tom nekretninom veća od štete na poslužnoj nekretnini, a uz obvezu vlasnika nekretnine u čiju se korist nužni prolaz osnivada plati punu naknadu vlasniku poslužne nekretnine.

(2) Nužni prolaz ne može sud osnovati preko nekretnina glede kojih se tome protive javni interesi, kroz zgrade, krozograđena kućna dvorišta, kroz ograđena uzgajališta divljači; a kroz ograđene vrtove i vinograde može osnovati nužni prolaz samo ako za to postoji osobito jak razlog.

(3) Sud će svojom odlukom kojom osniva nužni prolaz odrediti da se on osniva u korist određene nekretnine kao služnost prava staze, progona stoke, kolnika, ili svega zajedno, vodeći računa o potrebama povlasne nekretninei o tome da poslužno zemljište bude što manje opterećeno; nonikad ne može osnovati nužni prolaz u korist određene osobe,niti općega dobra.

(4) Sud će svojom odlukom kojom osniva nužni prolaz odrediti obvezu vlasnika nekretnine u čiju se korist osniva taj prolaz da vlasniku poslužne nekretnine plati punu novčanu naknadu za sve što ćeon trpjeti i biti oštećen, koja nemože biti manja od one na koju bi on imao pravo da se u interesu Republike Hrvatske provodi izvlaštenje, te će osnutak nužnoga prolaza uvjetovati potpunom isplatom te naknade, ako su se stranke glede naknade nisu drukčije sporazumjele.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nakon saznanja za smetanje posjeda

trebali ste u roku od 30 dana podnijeti tužbu .

 

ako tužbo traži služnost prolaza a sud donese presudu u njegovu koristvi tražite primjerenu naknadu za korištenje nekretnine.

izvadite kopiju katastarske čestice i ako je javni put ucrtan

susjed ga nije smio zatvoriti .

neka susjedi rješavaju između sebe svoje probleme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija