Jump to content

Što kad dijete bez roditelja navrši 20 godina i napusti dom za nezbrinutu djecu?


ivonavana

Preporučene objave

Poštovani, molim odgovor ako netko zna. Upoznala sam dva brata koja do lipnja ove godine imaju smještaj u udomiteljeskoj obitelji. Tada završavaju školu, gube pravo na smještaj, jedan ima 18, drugi 20 godina. Može li mi itko reći kakva su njihova prava? Oba roditelje su umrla, druge rodbine nemaju i ne znaju gdje i šta napraviti. Nemaju smještaj, nemaju posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mladji brat ima pravo nakon što završi školu još jednu godinu ostati u udomiteljskoj obitelji..pokušati naći posao u to vrijeme, možda nešto uštedjeti..Stariji brat je vjerojatno po starom Zakonu u udomiteljstvu ostao u udomiteljstvu do navršene 21.g. života...Na žalost zakon ne predvidja nikakvu brigu i posebnu skrb nakon što djeca bez roditelja postanu punoljetna i nemaju se kuda vratiti ( većina ih se ni nema kuda vratiti - osim u biološku obitelj iz koje su kao djeca otišli zbog neadekvatne skrbi) Za djecu koja su živjela u domovima postoji mogućnost smještaja u stambene zajednice koje su "produžena" ruka doma, međutim odlazak iz udomiteljske obitelji nema tu mogućnost....Dobra praksa je da djeca i nakon navršenih 18 ostaju u udomiteljskim obiteljima dok se ne snađu, međutim uvijek ima i primjera kad to nije moguće jer nije postignuta čvrsta veza između udomitelja i udomljenog djeteta ili se djeca žele osamostaliti ali je to bez potpore jako teško u današnje vrijeme...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija