Jump to content

zbrajanje police osiguranja od autoodgovornosti-sudska praksa traži se


Šime2013

Preporučene objave

Zbrajanje polica osiguranja od autoodgovornosti je tema koja je već bila na forumu gdje je obrazložen tijek događaja ali osim odgovora o primjeni odredbe ZOO (članak 414 starog Zakona tj.čl. 43 novog ZOO.) nema relevantnih drugih činjenica.

Naime radi se o slijedećem:

Treća osoba stradala u prometnoj nesreći. Invaliditet je 80% (konačni) što je utvrđeno po stalnim vještacima medicinske struke( 4 vještačenja).

Jedno je vozilo bilo osigurano kod C. O. a drugo koje je i skrivilo nastanak prometne nesreće kod E.O..

Štetni događaj datira 10.02.2002 godine te je još u postupku kod Općinskog Suda .Kod svake nove rasprave tuženik dostavlja nove zahtjeve i nove podneske koje sutkinja vjerovatno mora prihvatiti (??) , tako da se ne razabire kraj.

Nadalje,sutkinja je dala vještaku ekonomske-knjigovodstvene struke da vrši obračun po jednom štetnom događaju, znači do limita jednog osiguranja tj.1.400.000 Kn.

Vještak je svoju zadaću izvršio tako da je morao smanjiti proporcijalno iznose svim sudionicima u štetnom događaju ( vozač,suvozač, HZZO te iznos za tuđu pomoć koje oštećenik - suvozač dobiva od Socijalne skrbi.)

Odredba čl 178 (za istu postoji odgovarajući članak i u novom ZOO)-u propisuje da trećim osobama ,odnosno njihovi osiguravatelji odgovaraju solidarno.

Odredba čl.414 ZOO-a propisuje da solidarni dužnici odgovaraju za dug vjerovniku solidarno do potpuno namirenja vjerovnika.

Kada bi se striktno pratile te odredbe ZOO,značilo bi da se u konkretnom slučaju ,različitih osiguravatelja štetni događaji zbrajaju.

Postoji i pismena suglasnost C.O. u kojoj je navedeno „da su spremni uzeti predmet u razmatranje ukoliko E.O. izvrši isplatu do svote osiguranja a da oštećenom nije obuhvaćena cjelokupna naknada štete“

Tražeći po sudskoj praksi, nisam naišao na takav ili sličan slučaj (zbrajanje police različitih osiguravatelja) pa molim da svi koji o tome nešto znaju, bilo pročešljavši sudsku praksu ili iz iskustva da se jave sa odgovorima.

Zahvaljujem.:mase1:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija