Jump to content

Mobbing- zaštita radnika i njegovih prava


SHANY

Preporučene objave

  • 1 mjesec kasnije...

Mene taj mobing malo zbunjuje :). Da li je mobing recimo ako imate poslodavca koji je prema vam super ljubazan, ali vam ne daje sredstva za rad, a odgovorni ste za taj rad? Dakle, ne da vam pristup nikakvim podacima koji su vam potrebni za kvalitetno obavljanje posla, radite nešto drugo nego vam stoji u ugovoru, a odgovorna ste osoba za ovo prvo. Ko da recimo šefu kardovske ne da pristup podacima o radnicima. Malo karikiram, ali u principu je tako. Jel to mobing?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je mobbing definiran kao uznemiravanje i povreda dostojanstva ja bih rekla da je Vas slucaj tipicni primjer indirektnog mobbinga.

Poslodavac Vas zapravo uznemirava ako Vam nedaje pristup podacima koji su potrebni da bi Vi obavljali svoj posao određen ugovorom. Isto tako Vas uznemirava ako morate raditi sasvim drugi posao a ne onaj određen ugovorom a u isto vrijeme ste odgovorni za posao na radnom mjestu određenom ugovorom. To Vama stvara stres a cijelokupna situacija vrijeđa Vase dostojanstvo.

Tako da, mislim da je Vas slucaj primjer mobbinga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni ovo bi bilo više loša organizacija rada nego nekakva povreda dostojanstva radnika, tim više što bi takav problem eventualno bilo moguće riješiti unutar radne organizacije jednostavnim radnim sastankom, naravno ukoliko je to moguće, no iz samog šturog opisa zapravo nije moguće ni približno ocijeniti o čemu se tu zapravo radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ne bi rekla da loša organizacija može biti izgovor ili da se to može riješiti sastankom, ako opetovano tražiš pristup informacijama, a ne dobivaš ga. Radiš nešto sasvim drugo, a kad se pojavi problem na terenu koji ti stoji u ugovoru onda si pozvan na odgovornost. Možda ovako da formuliram: figuriraš jer te poslodavac treba, obvezan je imati nekog na tom radnom mjestu, prema tom i tom zakonu, a radiš nešto sasvim drugo, dok od toga kaj radiš po ugovoru ni papira vidio nisi. Iako si opetovano tražio.I iako si odgovoran za to. (u slučaju da sa pitaš tko onda činjenično radi taj posao - poslodavac sam, boji se dati nekome drugome papire valjda, ili ih nema ili kaj, nemam pojma iz kojeg točno razloga.) Nitko te ne maltetira, odnosi korektni, nema prepucavanja, svađa, ne znam čega - pa zato pitam, jel to može biti mobbing ili ne? Ili ovisi kako kome? :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija