Jump to content

Nepostojeći usmeni dogovor i tužba


Mirnamaja

Preporučene objave

Situacija mi je komplicirana. Dobila sam tužbu, a tužila me sestra mog pokojnog supruga. Naime, platila je dva njegova duga sa kreditnih kartica (na kojima nije bila jemac) i ostatak kredita (na kojima je bila jedan dva jemca) u vrijednosti 42.000,00 KN.

Jos za suprugovog zivota ostala je dužna novca mom suprugu pri podjeli imovine od njihovih roditelja, njoj je ostala kompletna imovina, izuzev jednog malog komada zemlje koji je pripao mom suprugu. Zemlju nikada nisam prevela na sebe, jos uvijek se nalazi na imenu mog svekra. Nikakve ostavinske rasprave nije bilo.

Kada je muž umro odlučila je da mi "pomogne" kao sestra (jer ja tada nisam imala posao) i platila je te dugove, jer je htjela da nešto iza njenog brata ostane našoj djeci. Međutim, čim je platila odmah je tražila da joj poklonim zemlju bez našeg prethodnog dogovora. Potom je uzurpirala garažu, koju smo zajedno koristili, promjenila bravu pod izgovorom da je samo njena garaža jer je to njena majka zaradila. Cula sam da je jos nije prevela na svoje ime i da je u vlasnistvu te tvrtke, tako da nemam prava ni za zajednicko koristenje. Garaza je kao poslovni prostor, nalazi se na atraktivnoj lokaciji. Fakticki je koristi i iznajmljuje na crno vec tri godine. Moralno gledajuci ja joj ne dodjem duzna novac. Medjutim, tuzi me da sam se s njom dogovorila oko isplate kreditnih kartica, ima i svjedokinju sestricnu koja ce svjedociti da smo se dogovorile usmenim putem oko poklanjanja tog komada zemlje. Kao dokaz priložila je plaćene uplatnice. Kakve su mi šanse da pobijem taj nepostojeći usmeni dogovor? Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tuzbi stoji da sam ja ostvarila imovinsku korist, dalje stoji da sam joj dužna isplatiti taj novac. Kao dokaze je priložila uplatnice iz banke.

Onaj koji izvrši isplatu znajući da nije dužan platiti, nema pravo zahtijevati vraćanje, osim ako je zadržao pravo na povrat,ako je platio da bi izbjegao prisilu ili ako isplata duga zavisi od ispunjenja uvjeta ( članak 1112. ZOO-a)

Polazeci od navedene odredbe,i cinjenica da suprugova sestra nije bila u obvezi placanja duga,nije postojala nikakva prisila,niti je isplata duga zavisila od ispunjena uvjeta,onda se sasvim opravdano moze reci da nije ovlastena da od vas potrazuje ono sto je platila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kao jamac bila je u obvezi vratiti kredit.

kao vjerovnik (koji je vratio kredit) može od nasljednika tražiti povrat duga .

plaćanje dugova je bio dar nećacima ili vračanje duga .

na raspravi osporavaje vjerodostojnost svjedoka. kao tužena možete iznositi i neistine a svjedok ne.

 

ako niste nasljednik niste u obvezi vračati dug ostavitelja (pokojnog supruga)

ako postoji zajednička imovina,koja bi trebali nasljednici nasljediti, na ostavinskoj postavite pitanje bračne stečevine . sa djecom se lako dogovorite .

što manje za nasljeđivanje manje za vrćanje dugova.

 

nasjednici vračaju dug ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine.

 

ako nije bilo ostavinske rasprave iza svekra pokrenite je .

nasljedstvo se djeli između nasljednika, na jednake djelove ili prema dogovoru.

djeca su nasljednici umjesto oca.

tražite i uračunavanje dara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija