Jump to content

Besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje


mimi.xy

Preporučene objave

Poštovani,

 

U slučaju da osoba (izvanredni student, prijavljen na zavod za zapošljavanje kao nezaposlena osoba, bez primanja) koja u svojoj obitelji ostvaruje pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje po osnovi imovinskog cenzusa članova kućanstva (mama, tata, brat, sestra) sklopi brak, a pri sklapanju braka ne promijeni prebivalište ni boravište (ostaje u istom kućanstvu), ima li i dalje pravo na besplatno dopunsko po toj osnovi? Osoba, naime, sklapa brak s partnerom koji ne živi u tom istom kućanstvu, koji je isto tako izvanredni student bez primanja, ali posjeduje imovinu (automobil) i živi u kućanstvu u kojem članovi obitelji imaju primanja koja prelaze imovinski cenzus (roditelji od partnera).

 

Kako protumačiti odredbe Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju u ovom slučaju?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da.. točno. Ali pročitavši odredbe čl. 14.b i 14.c Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, čl. 8. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te pripadajućih članaka Pravilnika o postupku, uvjetima i načinu utvrđivanja prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna, ne mogu stati na stajalište da bi HZZO u ovom konkretnom slučaju mogao samo tako uskratiti pravo na osiguranje. Zbog činjenice da je i suprug osoba koja nema primanja. On ima imovinu manje vrijednosti, ali u Pravilniku i Zakonu se imovina ionako ne spominje, već samo primanja. Znači da je jednostavno potrebno još dodatno dokazati da suprug nema primanja. Što znači da ako bi dotična osoba priložila dokumente kojima dokazuje da suprug nema primanja, onda bi time trebala moći ostvariti pravo na osiguranje. A ako bi oni u tu priču išli uvlačiti i imovinske cenzuse članova suprugovog kućanstva onda su jako zaglibili po meni u mađioničarsko tumačenje svojih normi, jer suprug je isto tako sklopio brak te ima pravo jedino na uzdržavanje s osnove tog braka. Njega roditelji nemaju obvezu uzdržavati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iako bi po čl. 9. Pravilnika

 

"Članovima obitelji u smislu članka 7. stavka 1. ovog Pravilnika, čiji se prihodi uračunavaju u ukupan prihod obitelji u skladu s člankom 14.b stavka 1. Zakona, smatraju se bračni i izvanbračni supružnik, te ostali članovi obitelji iz članka 8. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji žive u zajedničkom kućanstvu, neovisno o tome jesu li zdravstveno osigurani kao članovi obitelji, sposobni za samostalan život i rad i imaju li sredstva za uzdržavanje."

 

ispalo da je sklapanjem braka osoba izišla iz definicije obitelji i stvorila novu obitelj? Pa bi novu obitelj činili samo bračni drugovi? Jer tumačimo čl. 9. iz perspektive podnositelja zahtjeva. Znači gleda se njegov "bračni supružnik" i osobe iz čl. 8. Zakona o obv. zdr., a nema nikoga tko bi iz perspektive podnositelja zahtjeva potpadao pod osobe navedene u čl. 8. osim supruga. I onda bi relevantni bili samo prihodi novih supružnika?

 

Članom obitelji po čl. 8. Zakona o obv. zdr. se smatra dijete koje osiguranik uzdržava, a sklapanjem braka osoba je izišla iz te definicije jer je obveza uzdržavanja prešla na supruga. Te sada novu obitelj čine samo supružnici o kojima govorimo. Ili sam ja sve pobrkao..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisi ništa pobrkao, velim moje je mišljenje da sklapanjem braka izlaziš iz ovog prvog kućanstva i ulaziš u novo s obzirom na zakonsku definiciju tog instituta, a kako će to tamo netko protumačiti i donijeti odluku o tome, javi nam.......no eto supruga i vi bi sada trebali biti to što zapravo i jeste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa pokušao sam u HZZO-u suprugu osigurati po osnovi koju je prije imala, sužbenica je to odbila. E sad, kako je supruga izišla iz svog kućansta, tako sam i ja, jer je sklapanjem braka obveza mojih roditelja prestala tj. postala supsidijarna po OBZ-u. Time sam prestao biti član obitelj po čl. 8. Ja i supruga činimo novo kućanstvo. S obzirom da oboje službeno nemamo primanja, po meni bi onda i dalje ona imala pravo na besplatno osiguranje a dapače, ja bih to pravo koje nisam imao, stekao. To što nas moji roditelji neslužbeno financiraju je irelevantno jer za to nema zakonske osnove. Nadam se da sam sve dobro istumačio. Problem je jedino propuštanje roka od 30 dana nakon sklapanja braka za promjenu pravne osnove za obvezno osiguranje, koji nam je protekao..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Širim temu nepotrebno.. Ovako. Supruga i ja smo bili redovni studenti i ostvarivati pravo na obvezno osiguranje preko roditelja (osnova A208). Dopunsko smo imali kao redovni studenti plaćeno iz proračuna. Nakon toga smo stjecajem okolnosti jer su nam tako neke okolnosti nalagale oboje prešli na izvanredni studij. U tom trenutku izgubili smo pravo na osiguranje po osnovi A208 (redovni učenici i studenti preko roditelja). Supruga se uz to prijavila na zavod za zapošljavanje, a ja ne. Ona je prešla na osnovu F120 (osiguranje po završetku školovanja..), a ja sam ostao na osnovi A208 iako na nju nemam pravo (propustio sam rok za odjavu i prijavu a poslodavac mojih roditelja nema informaciju o promjeni mojeg statusa). Ja sam znači zadržao obvezno osiguranje po osnovi na koju nemam pravo i izgubio dopunsko. A ona je promijenila na vrijeme osnovu za obvezno, a dopunsko nastavila ostvarivati po osnovi imovinskog cenzusa svoje obitelji. Tada kad se sve to događalo nismo još bili u braku. Nakon određenog vremena sklopili smo brak čime je ona izgubila pravo na dopunsko po osnovi imovinskog cenzusa svoje obitelji. I sad smo u friško sklopljenom braku, službeno imamo različita prebivališta, studiramo izvanredno i nemamo službenih primanja. Problem je u tome što sam ja propustio svoj rok od 30 dana nakon prelaska na izv. stud. kao i neki kolege i sad imamo komplikacije. Pa sam onda opet propustio rok od 30 dana nakon sklapanja braka (budala, što reći). I to mi je sve jasno, to ću ja nekako riješiti (npr. kroz fiktivno zaposlenje pa dati otkaz i tako promijeniti osnovu).

 

 

Ali ono što je moja jedina nedoumica jest pitanje oko ostvarivanja prava na dopunsko za suprugu po osnovi cenzusa ako je u braku samnom i okolnosti su onakve kako sam naveo u prethodnim postovima. Gledaju li se tu sada samo moja primanja i primanja od supruge (bez moje i njezine obitelji)? Supruga je trudna pa bi nam neko rješenje dobro došlo. U suprotnom, platiti 960 kn i tako riješiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Nije besplatno, ali da ne otvaram novu temu....slijedeći mjesec će prva plaća. Iznosi više od onog cenzusa iznad kojeg je dopunsko 130kn. Do sad sam kao nezaposlena plaćala 80kn. Prije par mjeseci sma zvala onaj neki besplatni telefon HZZO-a na kojem su mi rekli da ne morma odmah trčati mijenjati policu, nego nek pričekam par mjeseci, da ne bi bilo, budući sma na određeno, da mi ne produže, pa opet moram mijenjati itd. Dakle, kada bi trebala javiti HZZO-u o promjeni? DO onda naravno plaćam i dalje kao do sad. Sem toga, mogu li to kako riješiti mailom i li poštom? Nikako mi nije zgodno ići tamo, jer moram onda izostati barem sat vremena s posla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija