Jump to content

Troškovi za izdavanje obaveznog prekršajnog naloga i vještačenje


Čuču

Preporučene objave

Lijepi pozdrav,

 

prije tri tjedna na zahtjev sam dostavila policijskoj upravi podatke o vozaču za određeno vrijeme i datum. Kratko nakon toga dobila sam obavezni prekršajni nalog za prebrzu vožnju i kaznu od 1000 kn zajedno sa uplatnicom na 100 kn kao naknadom za slanje prekršajnog naloga i troškove vještačenja. Navodno sam snimljena radarom.

Igrom slučaja imam dokaze da okolnosti koje policajac opisuje u izvještaju nisu samo netočne nego i potpuno nemoguće (čitaj: lažne) te sam uputila prigovor i trenutno čekam odgovor tj. nadam se saslušanju/suočavanju kako to već ide, a 100 kn za troškove sam platila jer prigovor ne odgađa njihovo plaćanje (ako sam dobro shvatila).

 

Mene zanima što sprečava dotičnog ili bilo kojeg policajca da svaki dan prijavi npr. pet lažnih prekršaja i na taj način-u čiju god korist da prigovor kasnije bude riješen-obogati državni proračun za 500 kn?

 

Tko će meni podmiriti troškove puta na saslušanje u dosta udaljenu županiju samo da bih dokazivala da taj prekršaj nema nikakve veze samnom?

 

Mogu li podnijeti prijavu za lažni iskaz protiv policajca osobno?

 

Čisto da bacim malo više svjetla na stupidnost cijelog slučaja, osim ostalih netočnih navoda, čak je i smjer kretanja mog vozila autocestom pogrešno naveden, što također mogu dokazati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko se radilo o radaru/pištolju Starlaser ili slično koji nema video-foto zapis obavezno je zaustavljanje vozača i utvrđivanje identiteta kao i predočenje prekršaja.Ukoliko se radi o kamerama ili travimu postupa se kako ste napisali.Pošto ste izjavili žalbu fotogarfija vašeg vozila bit će dostavljena sudu.Sukladno pravilniku vozač plaća izradu fotografije.Sud će ocijenit da li ste učinili ili niste prekršaj a prije toga ne možete/nije poželjno nekoga tužit za lažni iskaz.Smjer vožnje nije previše bitan i može se ispravit na sudskoj raspravi.Kad dobijete poziv za rasparvu možete od toga suda zatražit da vas sasluša sud u mjestu prebivališta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru. Moja pretpostavka je da fotografija ne postoji s obzirom da je navedeno vrijeme prekršaja vrijeme kada fizički nisam uopće mogla biti na navedenom mjestu prekršaja što dokazuju računi sa naplatnih kućica (u nekom daljnjem postupku pretpostavljam da bi se dalo doći do snimki sa nadzornih kamera naplatnih kućica koje potvrđuju moj račun tj izlazak ) kao i snimka sa mog radnog mjesta sa datumom i vremenom s obzirom da imam video nadzor. Zaustaviti me nisu mogli jer su bili na drugoj strani autoceste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fotografija mora postojat ili videozapis jer ne bi tražili podatke o vozaču, ali moguće je da su pogriješili broj/slovo pa je komp izbacio drugog vlasnika/vozilo a nisu usporedili sliku sa markom vozila u sistemu i dolazi do greške.Da li će sud zatražit snimak i da li će snimak još postojat dok predmet ne dođe do suda ne znam ali račun neće priznat jer na njemu nema reg.oznake pa bi mogao bit i od drugog vozila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumijem i osjećam se prilično bespomoćno. Jer račun može biti od drugog vozila, ali nije. Ne znam kako bih uopće nabavila dva tjedna nakon puta nečiji tuđi račun koji mi točno odgovara po vremenu ulaska i izlaska. Također je vrijeme mog izlaska ograničeno mojim dolaskom na posao koji je zabilježen video nadzorom. To naglašavam stoga što bi od trenutka kada sam navodno snimljena na cesti do trenutka kada sam ušla na posao trebala voziti min 300km/h da bi to bilo fizički moguće. A imam auto s 1.2 motorom, odnosno 59 kW. Bolid, nema što. Napominjem, ja tim putem jesam prošla, policiju sam vidjela (i nije me to uopće uzbudilo, ono...fak, prebrzo vozim ili neš...), ali u navedeno vrijeme prekršaja bila sam desetke kilometara dalje. Ako mi sad napišete da se i vrijeme prekršaja može promijeniti u raspravi, onda ću prenaraženo zaključiti da nemam više argumenata i da tko jači taj kači.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo iz pravilnika o postupanju policije u nadzoru i upravljanjem prometa će riješit stvar

"Članak 21.

Uređajima s video-foto i foto zapisom, u pravilu se prekršitelji prometnih propisa snimaju s prednje strane. U izvješće o počinjenom prekršaju, upisat će se i ostali podaci značajni za utvrđivanje prekršaja.

Video zapisi ili fotografije načinjene uređajima iz stavka 1. ovoga članka, izrađuju se samo u slučajevima kada su neophodno potrebne u prekršajnom postupku po zahtjevu prekršitelja ili prekršajnog suda. Troškovi izrade video zapisa ili fotografija ili prijenos podataka na CD ili neki drugi medij zaračunavaju se osobama protiv kojih se vodi prekršajni postupak i koje su proglašene krivim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija