Jump to content

priznavanje očinstva


NEDOLINA

Preporučene objave

Evo ovako, za nekoliko mjeseci ću roditi. Otac djeteta želi godinu dana da sredi svoju situaciju te potom prizna dijete. Što mene čeka pri prijavljivanju djeteta ukoliko se izjasnim da je otac nepoznat? Kokva je procedura za naknadno dobrovoljno prijavljivanje očinstva? Što mi je činiti u slučaju najgoreg, da ne želi priznati? Kakva su tad prava djeteta i mene ako sam se ranije izjasnila da je otac nepoznat?

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Priznanje očinstva je procedura koja se sastoji od izjava i nešto sitno kuna.

 

Matičar će vas (majku) upozoriti na činjenicu da je pravo djeteta znati tko su mu roditelji (ako je vama otac djeteta poznat onda ga tim činom zakidate za ostvarenje njegovih (djetetovih) prava). Nakon toga će obavijestiti czss da je dijete upisano bez podataka o ocu pa će vas pozvati oni da date izjavu koga smatrate djetetovim ocem. I oni će vam objašnjavati iste stvari.

Matičaru ili na czss možete izjaviti koga smatrate ocem djeteta i to će se smatrati vašim pristankom na upis očinstva djetetu. Potom će biti pozvan i on.

 

Ne postoji moguća "situacija" koju je potrebno "srediti", a da bi tome moglo pomoći nepriznavanje djeteta na vrijeme, dok za godinu dana to ne bi više bio "problem".

 

Postoji poprilično velika mogućnost da na takav zaobilazni način netko kaže kako očinstvo priznati ne želi, pa odgađa svoj mogući problem- s tim djetetom prvenstveno (a ne tzv "situacijama koje će srediti") na godinu dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li je problem ako se sad izjasnim da je otac nepoznat a za godinu dana u slučaju nepriznavanja mogu tražiti putem suda priznavanje očinstva tj. je li gubim to pravu u slučaju prvotnog izjšnjavanja da je otac nepoznat?

je li stvarno mislite da nema situacije koja zahtijeva prolongiranje priznavanja očinstva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je li stvarno mislite da nema situacije koja zahtijeva prolongiranje priznavanja očinstva?

Moj osobni stav je takav, jer polazim od tvrdnje da je djetetov interes nužno stavljati ispred osobnog (od strane bilo koga).

 

Ako je neki osobni interes ispred djeteta i njegovog interesa, onda može postojati 10.000 razloga: počevši od onog "da mi žena ne komplicira razvod jer je dodatno povrijeđena", "kad moji budu spremni za susret s tim djetetom", preko onog "da me majka djeteta u njegovo ime ne tereti uzdržavanjem odmah sada, ali ću za godinu dana lakše" ili "kad svoju majku/oca/drugu djecu pripremim na činjenicu da imam dijete" ili "kad okolina bude na to gledala sa više odobravanja" ili "kad budem spreman preuzeti obavezu uzdržavanja" ili "kad sredim okolnosti tako savršeno da svaaaaki dan venem za druženjem s tim djetetom" ili "kad se zaposlim/završim faks/budem mogao iz xy razloga" ili "kad se preselim bliže", pa do npr. "ako umrem prije toga, možda me neće nasljeđivati".

I još 9.990 mogućih... razloga, odnosno opravdanja (koja se mogu uredno nizati jedno za drugim, ovisno koliko se nisko nalazi dijete na ljestvici prioriteta).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija